decembrie 2020
Festivalul International de film Film O'Clock 2021
Festivalul Internaţional Film O'Clock îşi propune să extindă dragostea pentru cinema şi pentru ceilalţi dincolo de orice graniţe iar prima sa ediţie va avea loc între 27 februarie - 3 martie 2021. Selecţia de filme şi modul de desfăşurare al festivalului vor fi anunţate pe site-ul http://foc-iff.com şi pe pagina de Facebook Film O'Clock International Festival.

Evenimentul îşi propune să fie mai mult decât un festival de film - o adevărată mişcare culturală ce foloseşte ca mijloace meridianul şi fusul orar pentru a transforma Terra într-o citadelă cinematografică. Lituania, România, Grecia, Egipt şi Africa de Sud sunt ţările aflate pe meridianul de 25 grade longitudine estică ce participă la prima ediţie a festivalului. De la Marea Baltică până în cel mai sudic punct al Africii, Film O'Clock aduce emisfera nordică şi emisfera sudică împreună.

Prin vizionarea simultană a filmelor, atât în săli de cinema aflate la mii de kilometri distanţă unele de altele, cât şi pe platforme de tip Video on Demand, precum şi prin discuţiile cu invitaţi speciali ce urmează fiecărei proiecţii, ce vor fi transmise concomitent în toate spaţiile festivalului din ţările participante şi online pe platforma festivalului (www.FoC-IFF.com) - cinefilii, deşi aflaţi în oraşe, ţări sau chiar continente diferite, vor petrece timp valoros împreună şi vor împărtăşi poveşti şi emoţii, dincolo de graniţe.

"Film O'Clock este părticică din sufletul meu, e un proiect născut din multă iubire şi respect pentru mine, cinema şi umanitate în general, în care am investit multă energie şi mi-am dedicat mult timp de pregătire. E un festival pe care mi-l doresc să îl văd crescând, pe care îl vizualizez ca având o viaţă lungă, separat de mine, cea care l-a iniţiat, pentru că sunt convinsă de rolul său în lume. Cred şi îmi doresc să fie mai mult decât un festival de film. O mişcare culturală, cinematografică şi de socializare globală. Este nevoie de Film O'Clock. Este nevoie de o platformă în care să empatizăm cu semenii noştri prin artă, indiferent de colţul de lume în care ne aflăm, indiferent de cât de diferiţi considerăm că am putea fi de ceilalţi, şi deci cumva aflaţi în lumi diferite.

Cred că la nivel profund suntem atât de asemănători, iar diferenţele ne îmbogăţesc de fapt atât de mult viaţa. Ar fi păcat să nu privim partea frumoasă a diferenţelor şi să avem un dialog în acest sens. Avem nevoie de o platformă de susţinere în căutările noastre de sens, de oameni cu care împărtăşim aceeaşi dragoste de cinema, e nevoie de un bastion internaţional al cinefililor, din nordul Europei până în cel mai sudic punct al Africii, într-o lume în care ne tot căutăm repere, iar valorile par tot mai greu de recunoscut.", spune Mirona Radu, director Film O'Clock International Festival.

Selecţia filmelor din program este realizată de un comitet de curatori compus din cineaşti din fiecare ţară participantă, cu filme produse exclusiv în cele cinci ţări, ale unor autori cu o puternică viziune artistică: filme curajoase, noi, lansate sau premiate în mari festivaluri ale lumii, şi filme clasice, ce fac parte din moştenirea culturală a fiecărei ţări participante în proiect.

În mediul online vor fi organizate şi două evenimente dedicate industriei cinematografice din cele cinci ţări participante - în vederea lărgirii orizontului cultural şi cinematografic şi cu scopul cooperărilor viitoare - Restaurarea şi punerea în valoare a patrimoniului de filme şi Posibilităţi de coproducţie şi cooperare.

Experienţa de festival de film va fi una mult mai accesibilă, prin eliminarea costurilor cu călătoriile şi a accesului exclusiv pe bază de invitaţie. Filmele devin un mijloc de a comunica emoţii şi idei ce pot astfel să îmbogăţească înţelegerea publicului despre sine şi despre ceilalţi. Conectarea diferitelor segmente de public din acelaşi fus orar, schimbul de filme şi discuţii urmăresc să insufle empatie şi să lărgească o mai bună cunoaştere a unei ţări despre o alta.
Ca urmare, Film O'Clock International Festival cultivă dragoste, nu numai pentru cinema, ci şi pentru vecinii noştri din fusul orar, amintind de patrimoniul mondial, comun dar şi divers, diversitatea culturală îmbogăţind înţelegerea reciprocă.

Eveniment iniţiat de Mirona Radu, profesionist în industria filmului cu o experienţă de aproape 10 ani în producţie şi distribuţie de film, precum şi festivaluri internaţionale, organizat de Creatrix Fama şi Culture Reality.

Proiect co-finanţat de AFCN.
Parteneri: Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Cinema Muzeul Ţăranului, Artinii Production SRO, Skalvijos Kino Centras, Stranger Film, Lithuanian Short Film Agency, Next Wave DFFB, TIFF Unlimited, Asociaţia Informală a Vocilor pentru Incluziune.
Parteneri media: Rock FM, Music Channel, Hotnews, Agerpres, National Geographic, Spotmedia, Iqads, Romania Journal, Suplimentul de Cultură, LiterNet, Observator Cultural, Zile şi Nopţi, The Institute, Iqool, Cinemap, AARC, filme-carti.ro, SMARK.


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus