februarie 2021
Festivalul International de film Film O'Clock 2021
Festivalul Internaţional Film O'Clock anunţă programul integral al primei sale ediţii ce va începe sâmbătă, 27 februarie 2021, iar biletele, disponibile online în număr limitat, sunt puse în vânzare pe platforma Festival Scope.

5 zile intense de filme de scurt- şi lungmetraj din cele 5 ţări participante - Lituania, România, Grecia, Egipt şi Africa de Sud - propun publicului călătorii virtuale cinematografice curajoase. Competiţia de scurtmetraj, cu cele 15 titluri noi, produse în ultimii doi ani, este completată de 5 filme clasice, emblematice pentru ţările participante:

Paskutine atostogu diena / The Girl and The Echo / Fata şi ecoul, regia Arūnas Žebriūnas, 1964, 66 min
Balanţa, regia Lucian Pintilie, 1992, 105 min
Repo / Zi liberă / Day Off, regia Vasilis Vafeas, 1982, 75 min
Doa al karawan Rugăciunea privighetoarei / The Nightingale's Prayer, regia Henry Barakat, 1959, 109 min
Katrina, regia Jans Rautenbach, 1969, 99 min


"Cred că tocmai conceptul de program curatoriat va fi relevant în ceea ce priveşte tipul de filme pe care avem tendinţa de a-l arăta publicului nostru, în special cele clasice. Acest lucru va oferi o viziune mai extinsă asupra cinematografiei din diferitele ţări în care se va putea vedea festivalul, cred că nu tot publicul ştie care sunt comorile cinematografice ale altor ţări." - Andrew Mohsen, delegat pentru Egipt.

Trailerul competiţiei de scurtmetraj este disponibil aici:


Pe lângă biletele clasice, valabile pentru vizionarea unui film de lungmetraj sau o colecţie de scurtmetraje, Festivalul propune 3 tipuri de abonamente:

Shorts O'Clock Pass - valabil pentru toate cele 4 colecţii de scurtmetraje, urmate de sesiuni de întrebări şi răspunsuri cu invitaţi speciali, Cocktail-uri naţionale şi la Ceremonia de Acordare a Premiilor urmată de proiecţia filmelor câştigătoare;
Classics O'Clock Pass - valabil pentru toate cele 5 filme de lungmetraj, urmate de Q&A şi Cocktail-urile naţionale;
In love with cinema Pass - un abonament complex ce cuprinde acces la toate proiecţiile online ale Festivalului şi evenimentele conexe.

Festivalul Internaţional Film O'Clock propune spectatorilor transpunerea experienţei de vizionare tipică sălii de cinema în mediul online, motiv pentru care filmele vor fi disponibile la o oră exactă, pentru un timp limitat, timpul petrecut împreună, chiar şi în spaţii diferite, stând la baza conceptului festivalului.

Secţiunea de filme clasice conţine:

Paskutine atostogu diena / The Girl and The Echo / Fata şi ecoul, în regia lui Arūnas Žebriūnas din 1966, reprezintă dramatizarea nuvelei Echo a lui Yuri Naghibin, care a semnat şi scenariul, şi spune povestea ultimei zile de vacanţă de vară petrecute de Vika la bunic. O descriere strălucitoare, dar şi dureroasă a bucuriilor şi greutăţilor copilăriei, dezamăgirea maturizării şi importanţa relaţiilor inter-umane transformă pelicula într-o reală sărbătoare a artei, creativităţii şi curiozităţii.

Balanţa, semnată de Lucian Pintilie (1992), ne-o prezintă pe frumoasa şi nesăbuit de sfidătoarea Nela (Maia Morgenstern), al cărei tată, fost colonel în Securitate, tocmai a murit. Îndreptându-se spre pustia zonă rurală cu cenuşa acestuia, Nela ajunge la un spital dărâmat şi arhiplin, şi începe o aventură cu Mitică, un doctor sclipitor, care, ca şi ea, nu acceptă compromisurile şi speră la o viaţă bună. O naraţiune de o cursivitate admirabilă, o descriere tăioasă, extravagantă şi amuzant de sălbatică a ultimelor stadii ale monstruoasei dictaturi comuniste a lui Ceauşescu.

Fascinat de poveştile umane cotidiene, Vasilis Vafeas, descrie în al său film Repo / Zi liberă / Day Off, o zi din viaţa unui angajat al micii burghezii pe durata căreia protagonistul încearcă să realizeze mai multe obligaţii personale, experimentând o serie de situaţii tragicomice constituind o reală odisee. Pe parcursul zilei, nebunia care dăinuie asupra lumii înconjurătoare îl afectează din ce în ce mai mult până când, într-un final, îl opreşte din a mai construi orice relaţie umană sinceră.

Doa al karawan Rugăciunea privighetoarei / The Nightingale's Prayer, în regia lui Henry Barakat, numit în 2020 de către Peter Bradshaw de la The Guardian drept cel mai mare film din Africa din toate timpurile, descrie rolul femeii într-o societate dominată de figuri masculine. O poveste convingătoare despre dragoste şi trădare, situată în mediul rural din Egiptul de Sus, despre Amna, care planifică răzbunarea asupra bărbatului care a distrus onoarea familiei sale. Henry Barakat foloseşte perfect spaţiile pentru a arăta contrastul şi distanţa dintre personaje şi amplifică tensiunea narativă prin utilizarea remarcabilă a imaginii alb-negru.

Controversatul Jans Rautenbach prezintă în al său film Katrina povestea unei femei de culoare care renunţă la relaţia cu părinţii ei pentru a-i oferi fiului său o viaţă mai bună în sistemul Apartheid din Africa de Sud. Un film de referinţă în cinematografia sud-africană şi o intensă examinare a politicilor rasiale nedrepte ale sistemului.

Mai multe informaţii: www.FoC-IFF.com | office@FoC-IFF.com.


Programul competiţiei de scurtmetraj: 

 
 

 
Festivalul Internaţional Film O'Clock este un eveniment iniţiat de Mirona Radu, profesionist în industria filmului cu o experienţă de aproape 10 ani în producţie şi distribuţie de film, precum şi festivaluri internaţionale, organizat de Creatrix Fama şi Culture Reality.
Proiect co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
Parteneri: Festival Scope, MUBI, XR Journeys, Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Cinema Muzeul Ţăranului, Centrul Naţional de Film Lituanian, Lithuanian Short Film Agency, Centrul Naţional de Film Grec, Romuva Cinema, Stranger Film, CătălinaRadu, Asociaţia Informală a Vocilor pentru Incluziune, Ambasada României în Lituania, Ambasada Greciei în România, Filmex Film, MK2.
Parteneri media: Rock FM, Music Channel, Hotnews, Agerpres, National Geographic, Spotmedia, Iqads, Romania Journal, Suplimentul de Cultură, Ziarul Metropolis, LiterNet, Observator Cultural, Zile şi Nopţi, The Institute, Iqool, Cinemap, AARC, filme-carti.ro, SMARK.

*Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus