Ţările participante la prima ediţie, cea din 2021, sunt Lituania, România, Grecia, Egipt şi Africa de Sud. Prin intermediul platformei de cinema online Festival Scope, dar şi accesând alte platforme digitale, publicul fiecărei ţări va avea ocazia să vizioneze împreună filme-reper şi să participe activ la discuţii online cu profesionişti din industria filmului, privind patrimoniul cinematografic şi oportunităţile de cooperare dintre ţări, doi piloni-direcţii esenţiale ale Festivalului.
"Evenimentele de industrie sunt mici paşi în a ne cunoaşte vecinii de meridian, cinefili şi cineaşti, oameni de cultură. Cred că este importantă constituirea unei platforme de dialog - fie că vorbim despre mijloace de cooperare, fie că vorbim poate de restaurare. În timp lucrurile se pot dezvolta frumos, dar pentru asta trebuie să avem un început bun şi să îndrăznim.", povesteşte Mirona Radu, iniţiatoarea Film O'Clock.
Filmele sunt amprentele istoriei asupra memoriei colective a unei naţiuni, ajutând oamenii să înţeleagă, din punct de vedere estetic, politic şi nu numai, punctele de vedere ale drumurilor comune. Cum poziţionăm cadrul elitist pentru filmele de artă şi, mai ales, pentru filmele clasice care au marcat începutul şi etapele esenţiale pentru cinematografia naţională? Ce mijloace putem dezvolta pentru a ajunge la un public mai larg şi pentru a aborda importanţa patrimoniului cinematografic? Acestea sunt tipul de discuţii care vor fi deschise în cadrul Conferinţei pentru industrie: Dezvăluirea patrimoniului cinematografic.
"A pune la dispoziţia profesioniştilor din ţările participante un spaţiu pentru întâlnire, prezentarea stării actuale a fiecărei industrii - mai ales în contextual actual al pandemiei care afectează masiv cinematografia, schimbul de know-how şi conexiuni reprezintă o oportunitate care nu poate fi ratată. Conectarea se referă în acest sens nu numai la public, ci şi la comunităţile de film actuale, creativii şi experţii din acest domeniu.", spune Ioanna Kryona, delegatul din partea Greciei.
Festivalul Internaţional Film O'Clock îşi propune să reprezinte o platformă continuă de colaborare creativă şi dialog între realizatori, de la ideea unui proiect până la prezentarea filmelor în faţa publicului. Ce motivează coproducţiile internaţionale de film? Discuţia se opreşte la bani, stimulentele pentru film şi reducerile de impozite sau este altceva care face ca un proiect de film să avanseze ca o colaborare internaţională? Cum creăm, finanţăm şi distribuim poveştile astfel încât să reflectăm colaborarea internaţională şi să păstrăm particularităţile culturii cinematografice naţionale? Aceste întrebări vor fi discutate în cadrul Conferinţei pentru industrie: Oportunităţi de realizare a filmelor pe Meridianul 25 de grade longitudine estică.
Participarea este gratuită pentru evenimentele de industrie, pe baza înregistrării. Cele două conferinţe se vor desfăşura în limba engleză, iar lista detaliată a vorbitorilor şi agenda evenimentului vor fi anunţate în curând pe site-ul festivalului: FoC-IFF.com.
Conferinţa Dezvăluirea patrimoniului cinematografic va avea loc sâmbătă, 27 februarie 2021, la ora 14:00 iar cei interesaţi se pot înscrie aici, şi Oportunităţi de realizare a filmelor pe Meridianul 25 de grade longitudine estică se va desfăşura luni, 1 martie 2021, la ora 15:00, înregistrarea realizându-se aici.
Mai multe informaţii: [email protected].
Eveniment iniţiat de Mirona Radu, profesionist în industria filmului cu o experienţă de aproape 10 ani în producţie şi distribuţie de film, precum şi festivaluri internaţionale, organizat de Creatrix Fama şi Culture Reality.
Proiect co-finanţat de AFCN.
Parteneri: Festival Scope, MUBI, XR Journeys, Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Cinema Muzeul Ţăranului, Skalvijos Kino Centras, Romuva Cinema, Stranger Film, Lithuanian Short Film Agency, Next Wave DFFB, CătălinaRadu, Asociaţia Informală a Vocilor pentru Incluziune, Ambasada României în Lituania
Parteneri media: Rock FM, Music Channel, Hotnews, Agerpres, National Geographic, Spotmedia, Iqads, Romania Journal, Suplimentul de Cultură, Ziarul Metropolis, Liternet, Observator Cultural, Zile şi Nopţi, The Institute, Iqool, Cinemap, AARC, filme-carti.ro, SMARK.