februarie 2021
Pe 3 februarie 2021, Ştefan Iordache ar fi împlinit 80 de ani. A plecat la Domnul într-o zi mare - 14 septembrie 2008 - Înălţarea Sfintei Cruci. O zi a durerii, a Răstignirii, dar şi a Luminii, a bucuriei Învierii.

"Ştefan Iordache - un histrion până în măduva oaselor, un scamatoriu, aşa cum îi spunea, premonitoriu, bunica sa. Biografia sa a dat splendoare regală profesiunii de actor. Timp de 40 de ani nu a fost previzibil, nu a fost repetabil, a rămas mereu o surpriză. Pentru el, singurul hobby era viaţa. Ştia să se uite la un copil, la o femeie, la o floare, să trăiască fericit într-o curte cu iarbă şi pomi.

«Cu un înger pe umăr şi un diavol în buzunar», senzual şi spiritual, exercita o fascinaţie aproape erotică asupra celor din jur: public, parteneri, prieteni. Numele lui este o emblemă. Acelaşi cu al Arhidiaconului Ştefan, întâiul mucenic creştin. Stephanos - în limba greacă - înseamnă coroană, cea cu care erau încununaţi învingătorii.

În jocul cu viaţa, în jocul cu arta, în jocul cu moartea, a rămas Actorul - Rege."
(din volumul Regele Scamator Ştefan Iordache, autor Ludmila Patlanjoglu)

Ne-a lăsat moştenire creaţii antologice în teatru, film, TV, radio, motiv pentru care Marele Premiu al Galei TânăruluI Actor (UNITER) îi poartă numele, precum şi Bursa care se acordă în fiecare an unui absolvent al Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" - Facultatea de Teatru. Cele două distincţii sunt susţinute financiar de familia artistului şi de Centrul Cultural şi de Tineret "Ştefan Iordache" sector 5.

UNITER oferă cu această ocazie filmul-portret Regele Scamator - Ştefan Iordache, produs în 2018. Imagini din arhivă, din spectacolele şi filmele cele mai reprezentative în care a jucat. Totodată, filmul biografic cuprinde şi fragmente din mărturiile, interviurile confesive pe care le-a dat în cei 49 de ani petrecuţi pe scena teatrului românesc.

Documentarul va putea fi vizionat gratuit până duminică, 7 februarie 2021, ora 24.00 la adresa: uniter.ro/documentar-video-stefan-iordache


 

 
 

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus