februarie 2021
Articole diverse
Focus teatru documentar: istorii personale, istorii colective
La Reactor, 16-28 februarie 2021
 
În prima parte a anului 2021, Reactor pregăteşte terenul pentru aniversarea a şapte ani de existenţă, prin Retrospectiva 7 - o serie de evenimente structurate pe cele patru direcţii principale ale spaţiului: dramaturgie contemporană, teatru documentar (istorii personale, istorii colective), experiment artistic şi teatru pentru copii. Dacă în ianuarie s-a vorbit despre dramaturgie, în februarie urmează Focus teatru documentar: istorii personale, istorii colective.

Programul începe în data de 16 februarie 2021, ora 18, cu dezbaterea "Între poveşti personale şi macro-istorii: practici în teatrul documentar", la care vor participa artişti şi artiste cu experienţe şi abordări diverse în acest tip de teatru: Cristian Ban, Raul Coldea, Nicoleta Esinencu, Petro Ionescu, Adina Lazăr şi David Schwartz. Discuţia va fi moderată de teatrologa Cristina Iancu şi prezentată pe pagina de Youtube a Reactor.

În datele de 21 şi 23 februarie 2021, de la ora 20, vor urma două spectacole difuzate online: #Abuz - Mâine plec acasă, regia Adina Lazăr, o urmărire a erorilor din sistemul judiciar, pornind de la un caz real (spectacol realizat în cadrul rezidenţei de creaţie Fresh Start, desfăşurată la Reactor în 2016), şi Refugii, concept şi dramaturgie Raul Coldea şi Petro Ionescu, un spectacol despre situaţia persoanelor fără adăpost din România.

În data de 28 februarie 2021, de la ora 20, va avea loc evenimentul live transmis online Subiectiv, o retrospectivă performativă a actorilor prin care revizitează spectacolele de teatru documentar la care au lucrat de-a lungul timpului. Bazat pe experienţele din procesele de lucru, traseul propus conţine un filtru subiectiv, prin care cei trei performeri (Oana Hodade, Lucia Mărneanu, Doru Taloş) se repoziţionează faţă de propriile lor poveşti expuse scenic, dar şi în raport cu istoriile colective documentate.

Programul va fi însoţit de atelierul de dezbateri Framework, coordonat de regizorul Raul Coldea, în cadrul căruia se vor viziona atât evenimentele din program, cât şi alte trei spectacole: Sub Reflector (spectacol realizat de Cristian Ban cu actori neprofesionişti), Baladele memoriei (spectacol coordonat de Nicoleta Esinencu, despre istoria personală a Ionelei Pop, pensionară din Cluj, precum şi a prietenilor şi cunoştinţelor ei) şi Miracolul de la Cluj, dramaturgia Petro Ionescu, regia David Schwartz (spectacol despre jocul piramidal Caritas). Evenimentele vor fi discutate de participanţii la atelier împreună cu membrii echipelor artistice. Înscrierile la Framework se fac până în 11 februarie 2021, prin completarea următorului formular: docs.google.com/.../1FAIpQLScMmOxZK4hxI7.../viewform.

Toate evenimentele din cadrul Focusului pe teatru documentar sunt gratuite. Dacă doriţi să susţineţi munca echipei artistice şi a colectivului administrativ Reactor, puteţi opta pentru cumpărarea unui bilet, devenind Susţinător sau Supersusţinător Reactor. Atât biletele gratuite, cât şi cele de susţinere, se achiziţionează online de pe site-ul Eventbook: http://bit.ly/biletereactor.

Mai multe detalii despre proiectele Reactor de creaţie şi experiment pe site-ul nostru: www.reactor-cluj.com, pe pagina de Facebook: www.facebook.com/ReactorCluj şi pe cea de Instagram: www.instagram.com/reactor.cluj.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus