Pe data de 13 februarie 2021, Centrul de Teatru Educaţional Replika împlineşte 6 ani.
Încă de la apariţia sa, artistele şi artiştii Centrului Replika au dezvoltat conceptul de teatru educaţional, inspirat de pedagogia teatrală britanică, articulat în jurul unor valori fundamentale: jocul în echipă şi exerciţiile de improvizaţie, văzute ca fundament al dezvoltării imaginaţiei şi personalităţii copiilor, capacităţii de interacţiune, de empatie şi de implicare socială în situaţii de viaţă diferite.
Teatrul educaţional este forma de teatru prin care artistele / artişii, grupurile de tineri / tinere şi comunităţile invizibilizate se educă reciproc în spiritul intervenţiei colective şi solidare în realităţile sociale actuale.
Pentru a marca cei şase de existenţă, care au însemnat zeci de spectacole, turnee în România şi în străinătate, intervenţii culturale în şcoli şi licee din Bucureşti şi din ţară, rezidenţe de creaţie şi parteneriate cu asociaţii, institute culturale şi teatre, Centrul Replika vă propune, în perioada 13 februarie - 13 martie 2021, o serie de discuţii pe teme strâns legate de câteva spectacole cu impact educaţional relevant.
Cei care rămân. Familii scindate. este tema care va fi dezbătută de către o parte din echipa spectacolului Familia Offline (text Mihaela Michailov, regie Radu Apostol) şi specialiste interesate / specialişti interesaţi de tema migraţiei forţei de muncă din perspectiva copiilor rămaşi acasă. Familia Offline este primul spectacol de teatru educaţional din România, spectacol prin care a fost inaugurat Centrul Replika în data de 13 februarie 2015.
Educaţia sexuală în şcolile din România abordează perspectivele dezbătute în spectacolul Totul e foarte normal (creat de Alexa Băcanu, Leta Popescu, Gabi Albu, Viorel Cojanu şi Silvana Negruţiu), un spectacol participativ pentru copii şi părinţi, inspirat din mărturiile unor adolescente şi adolescenţi, părinţi, profesori, psihologi, preoţi, centrate pe necesitatea introducerii educaţiei sexuale în şcoli.
Mamă la 9 ani pune în discuţie tema mamelor minore, pornind de la spectacolul Foreplay, scris şi regizat de Ozana Nicolau. România este pe primul loc în Europa la numărul de mame adolescente. Cea mai tânără mamă din România are 9 ani. Comisia Europeană a emis un raport privind implementarea de urgenţă a unor măsuri privind mamele minore.
Cyberbullying-ul. Poveşti care frâng vieţi analizează realităţile dureroase ale violenţei online, fenomen din ce în ce mai prezent în mediul educaţional din România. Dezbaterea va fi în jurul spectacolului boyz and girlz, scris şi regizat de Sînziana Koenig, spectacol care abordează revenge porn-ul, dreptul la intimitate şi protecţie, şi necesitatea unei legislaţii adecvate acestor problematici.
Şcoala românească între Tik-Tok şi precaritate porneşte de la interogaţiile lansate de spectacolul Limite (de Mihaela Michailov şi Radu Apostol), centrate pe misiunea educaţiei actuale, într-un context în care rolul formator al şcolii este constant chestionat. În august 2020, spectacolul urma să fie prezentat în cadrul Edinburgh Fringe Festival.
Centrul de Teatru Educaţional Replika este un spaţiu cultural interdisciplinar, dedicat explorării şi prezentării creaţiilor artistice performative, cu miză socială şi pedagogică.
Centrul Replika reprezintă o platformă de creaţie pedagogică şi artă participativă, prin care categorii de public marginalizate să se poată autoreprezenta şi să-şi poată crea arta care le defineşte nevoile şi aşteptările. Credem că accesul la orice manifestare culturală trebuie să fie gratuit, susţinut de întreaga comunitate.
În 2016, Centrul de Teatru Educaţional Replika a obţinut premiul AFCN pentru incluziune socială şi dialog intercultural şi a fost nominalizat la Premiile Radio România Cultural, secţiunea "Proiecte culturale şi festivaluri".
În 2018, în cadrul Galei Premiilor UNITER, Centrul Replika a primit Premiul Consiliului Britanic (The British Council Award).
Parteneri media: LiterNet, Sub25, Şapte Seri, Timpul Cireşelor, feeder.ro, Radio România Cultural, Agenda Culturală PENTRU COPII, hailateatru.com, Scena9, scena.ro.