Ca în fiecare primăvară, Centrul Ceh vă invită în luna martie să vă petreceţi serile de luni cu Documentary Mondays, ce a devenit, în cei peste 13 ani de existenţă, o adevărată tradiţie. În prezent, acesta continuă în mediul online, unde publicul din toată ţara va putea urmări de acasă, gratuit, cinci filme documentare cehe, pe platforma DAFilms, între 1-29 martie 2021.
Temele documentarelor vor fi, ca întotdeauna, mai actuale ca niciodată, pentru toate gusturile, tratând câte un aspect scos din peisajul Cehiei ultimei decade, dar relevant în mod universal. Elementul unic din 2021, numitor comun pentru cele cinci filme, are legătură cu prezenţa din spatele camerelor: toate cele cinci sunt regizate de femei, iar plaja subiectelor abordate porneşte cu dragostea şi căsătoria şi se întinde până la obligativitatea vaccinurilor.
Pe 1 martie 2021, Documentary Mondays începe cu Czech Journal: The Limits of Work (r. Apolena Rychlíková, 2017), un documentar ce urmăreşte o jurnalistă ce investighează condiţiile de muncă de la job-urile "invizibile" ale oricărei societăţi. Munceşte pe rând într-o spălătorie dintr-un spital, într-o întreprindere avicolă, în spatele unei case de marcat şi la o staţie de sortare a deşeurilor, totul fiind surprins pe camera ascunsă din ochelarii săi. Concluziile pe care le trage sunt sumbre.
Pe 8 martie 2021 vorbim despre nişte realităţi inconfortabile când vine vorba de relaţii - Talking About Adultery (r. Bára Jíchová Tyson, 2019) pune cap la cap un mozaic format din confesiunile unor soţi, soţii, iubiţi, amanţi, persoane în relaţii non-monogame, urmărind ce au toţi de spus despre infidelitate, iubire, încredere şi relaţia de cuplu. Documentarul aruncă privitorul în New York, în Cehia, acasă la protagonişti, şi-n grădini de cactuşi din însorita Sicilie. Documentarul începe obiectiv, dar se termină cât se poate de subiectiv, când realizatoarea îndreaptă camera spre ea într-o neaşteptate întorsătură de situaţie.
Mallory (r. Hana Třeštíková, 2015) spune povestea personajului eponim, pe 15 martie 2021, ce încearcă din răsputeri să-şi lase trecutul în urmă pentru a putea zâmbi din nou. Lucrurile se schimbă odată cu naşterea fiului său, acesta reprezentând pentru Mallory un semn clar că trebuie să se schimbe. Caută să renunţe la droguri şi să-şi găsească un cămin stabil, dar cel mai important, întinde o mână de ajutor celor ca ea - nevoiaşilor marginalizaţi de societate.
Epidemic of Freedom (r. Tereza Reichová, Hynek Reich Štětka, 2017), care va fi disponibil pe 22 martie 2021, ridică la fileu unul dintre cele mai discutate şi actuale probleme din această perioadă: vaccinarea obligatorie. Documentarista Tereza Reichová începe să analizeze natura acestei acţiuni odată cu naşterea fetiţei sale. Deşi Reichová şi soţul său vorbesc cu medici pediatri, ministrul sănătăţii, etc., căutând neîncetat informaţii, nu ajung la un rezultat concludent, ceea ce îi împinge să dea în judecată statul ceh.
Seria de documentare se încheie pe 29 martie 2021 cu Illusion (r. Kateřina Turečková, 2018), ce prezintă viaţa în Ungaria din timpul lui Viktor Orbán. Autoarea a decis să atragă atenţia asupra unor probleme de natură socio-politică într-un mod interactiv, transformând, astfel, documentarul într-un joc video unde fiecare nivel reprezintă un subiect - fie că vorbim despre libertatea artelor sau dreptul la educaţie, până la sfârşitul filmului nimeni nu va mai fi turist în Ungaria.
Nu uitaţi, fiecare seară de luni din martie 2021 se petrece în faţa ecranului de la voi de acasă, la Documentary Mondays! Şi, de asemenea, trebuie să aveţi alături o bere cehă, ca să păstraţi spiritul programului ce, în mod normal, aducea proiecţiile de film la pachet cu o sticlă de bere.
Documentarele vor fi disponibile pe teritoriul României gratuit, timp de 24 de ore, începând cu ora 8 dimineaţa în zilele de luni. Pentru a putea viziona documentarele, este nevoie să vă creaţi un cont pe site-ul DAFilms.com. Documentarele de pe 8 şi 22 martie vor fi discutate în cadrul unor dezbateri internaţionale, organizate de reţeaua Centrelor Cehe. Mai multe detalii vor fi oferite pe pagina de Facebook şi pe site-ul Centrului Ceh. Evenimentul Facebook al primului documentar, aici.
Autor poster: Andrei Turenici
Proiect organizat de Centrul Ceh Bucureşti, alături de reţeaua Centrelor Cehe şi DAFilms, cu sprijiul Budweiser Budvar.
Centrul Ceh este un institut cultural ale cărui evenimente şi programe au ca scop nu doar familiarizarea publicului român cu societatea şi cultura cehă, ci, în primul rând, oferirea unui set de proiecte ce reflectă valori educative, artistice şi sociale, în Bucureşti şi în restul ţării, conectând publicul român la conţinut cultural de calitate, într-un context indie şi deschis.