martie 2021
Articole diverse
În prima parte a anului 2021, Reactor pregăteşte terenul pentru aniversarea a şapte ani de existenţă, prin Retrospectiva 7 - o serie de evenimente structurate pe cele patru direcţii principale ale spaţiului: dramaturgie contemporană, teatru documentar, experiment artistic şi teatru pentru copii.

Dacă în ianuarie s-a vorbit despre dramaturgie şi în februarie despre teatru documentar, în prima parte a lunii martie se discută despre experiment şi cercetare.

Programul de evenimente începe în data de 7 martie 2021, ora 20, cu difuzarea online a spectacolului 99,6%, realizat în 2018: o creaţie colectivă a nouă artişti maghiari şi români care s-au întâlnit în preajma centenarului pentru a vorbi despre lucrurile care îi apropie, despre convieţuire şi despre limbaje comune. Cu: Panna Adorjáni, Raul Coldea, Hermina Csala, Radu Dogaru, Petro Ionescu, Bogdan Olarson, Kinga Ötvös, Oana Mardare, Adi Tudoran.

În 10 martie 2021, de la ora 20, va avea loc dezbaterea Experiment şi cercetare în teatrul contemporan. Căutări personale, căutări colective - o discuţie cu artiste şi artişti cu abordări şi experienţe diferite în teatru: Diana Dragoş, Olivia Grecea, Botond Nagy, Mihai Păcurar, Bobi Pricop. Dezbaterea va fi moderată de Raul Coldea şi Leta Popescu, doi regizori care au colaborat îndeaproape cu spaţiul Reactor încă de la deschiderea lui.

În 12 martie 2021 de la ora 20  va fi prezentată înregistrarea de arhivă a spectacolului Monstruoasa poveste a fecioarei care aştepta să răsară soarele sau Isterie de Alexa Băcanu, în regia Dianei Dragoş. Spectacolul, creat în 2015, adaptează o legendă japoneză la realitatea contemporană şi are un caracter itinerant, desfăşurându-se în întreg spaţiul Reactorului, din mansardă până în foaier. Distribuţia e compusă din: Raluca Mara, Andrei Stan, Cătălin Filip, Miron Maxim, Paul Socol, Oana Mardare şi Adonis Tanţa, iar muzica e semnată de Fluidian.

Intersecţii - un eveniment live transmis online în data de 14 martie 2021 de la ora 20 - este ultimul din programul acestui focus. Patru regizori au scris despre cercetarea lor artistică, iar o parte din actorii cu care au lucrat în cei 7 de ani existenţă a Reactorului vor citi textele lor şi le vor comenta. Intersecţii urmăreşte traseele artistice ale unor artişti, singuri şi în echipe de lucru: de unde au plecat, unde au ajuns, ce urmează, precum şi care sunt lucrurile care îi leagă la lucru şi în viaţă.

Programul va fi însoţit de atelierul de dezbateri Framework, coordonat de regizorul Raul Coldea, în cadrul căruia se vor viziona atât evenimentele din program, cât şi alte două spectacole: Istorie subiectivă a fragilităţii, dramaturgia Ana Cucu-Popescu, regia Olivia Grecea, şi La Plasticatta, dramaturgia Petro Ionescu, concept Adonis Tanţa. Evenimentele vor fi discutate de participanţii la atelier împreună cu membrii echipelor artistice. Înscrierile la Framework se fac pe 2 martie 2021, prin completarea următorului formular: https://bit.ly/3raO2F0.

Toate evenimentele din cadrul Focusului pe teatru documentar sunt gratuite. Dacă doriţi să susţineţi munca echipei artistice şi a colectivului administrativ Reactor, puteţi opta pentru cumpărarea unui bilet, devenind Susţinător sau Supersusţinător Reactor. Atât biletele gratuite, cât şi cele de susţinere, se achiziţionează online de pe site-ul Eventbook: http://bit.ly/biletereactor.

Mai multe detalii despre proiectele Reactor de creaţie şi experiment pe site-ul www.reactor-cluj.com, pe pagina de Facebook: www.facebook.com/ReactorCluj şi pe cea de Instagram: www.instagram.com/reactor.cluj.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus