iulie 2021
Festivalul Internațional de Teatru Sibiu, 2021
Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS), primul mare festival din Europa Centrală şi de Est, unul dintre cele mai mari festivaluri din lume şi cel mai mare eveniment dedicat artelor spectacolului din România, va prezenta, în perioada 20-29 august 2021, peste 600 de evenimente din 37 de ţări, de pe toate continentele, pentru ceea ce va însemna cea mai complexă ediţie desfăşurată până în prezent.

Organizat sub Înaltul Patronaj al Preşedinţiei României şi cu sprijinul Primăriei Municipiului Sibiu şi al Consiliului Local Sibiu, FITS va reuni mari artişti ai scenei mondiale, oferind publicului posibilitatea de a se bucura de unele dintre cele mai apreciate spectacole ale lumii, recunoscute la nivel internaţional şi recompensate cu distincţii prestigioase. Ediţia 2021 a FITS, a cărei temă este una sugestivă - "Construim speranţa împreună / Building hope together" - va avea o triplă dimensiune, fizică, hibridă şi online.

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu îşi propune să construiască speranţa împreună cu publicul său, în faţa căruia va prezenta un veritabil regal al artelor spectacolului, cu producţii de teatru, dans, circ, film, musical, operă, carte, conferinţe, expoziţii, performance, muzică, spectacole de stradă. Israel Galván Company, Charlotte Rampling, Tokyo Metropolitan Theatre, Kibbutz Contemporary Dance Company, María Pagés Compañía sunt doar câţiva dintre marii artişti şi marile companii ale lumii care vor fi parte a FITS 2021.

Reprezentaţiile Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu vor fi disponibile în săli de spectacole, în spaţii neconvenţionale, în biserici, în pieţele centrale ale Sibiului şi în casele spectatorilor, prin site-ul oficial FITS, www.sibfest.ro, www.scena-digitala.ro, pagina de Facebook şi canalul de YouTube.

"Acest festival a început acum 28 de ani cu trei ţări şi opt spectacole, iar astăzi este unul dintre foarte puţinele festivaluri din lume - dacă nu singurul - care nu a avut niciun an de întrerupere. Anul trecut am fost într-un mare moment de cumpănă, am trecut cu toţii prin încercări uriaşe, am fost închişi, nu am putut să comunicăm, am fost singuri. Iar tot timpul, gândul nostru a fost direcţionat către toţi spectatorii din Sibiu, din România şi din lume. Din această cauză am făcut un efort uriaş să putem să facem, anul trecut, Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu; puterea de a crede ne-a dat voinţa şi putinţa să facem acest festival. Şi, iată, graţie acestei mari încercări prin care am trecut împreună cu echipa care mă înconjoară, am reuşit să dezvoltăm Scena Digitală, am reuşit să aducem în jurul nostru, virtual, aproape 7 milioane de spectatori, din 104 ţări. Anul acesta, marea bătălie pentru a crea împreună speranţa a fost să ne putem reîntâlni fizic cu dumneavoastră. Din această cauză am construit, în această comunitate extraordinară care este Sibiul, cel mai complex festival, cea mai complexă ediţie. Un oraş care nu a fost cucerit niciodată şi care a avut petru prima dată pe teritoriul României un teatru, la 1788, la 1 Iunie, de Ziua Copilului. Ce frumos este să păstrăm în noi copilul, care are puterea de a juca, de a povesti, de a visa, de a avea tot timpul speranţa!", a declarat Constantin Chiriac, preşedintele Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, joi, în conferinţa de presă dedicată Festivalului.

Construind speranţa împreună

Ediţia din 2021 este adaptată astfel încât sutele de spectacole care fac parte din programul Festivalului să fie accesibile unor categorii cât mai largi de public, motiv pentru care evenimentul va avea o triplă dimensiune.

Dimensiunea fizică va include spectacolele din sălile de teatru, din spaţiile outdoor şi din alte spaţii unde sunt programate reprezentaţii cu public. Acestei componente i se va adăuga varianta hibridă, în care spectacolele indoor, cu public, vor fi transmise în direct, prin intermediul a cinci echipe de streaming în săli de cinema, şi în alte spaţii din Sibiu şi din ţară, în toate zonele unde responsabilii locali îşi doresc un parteneriat cu FITS. Acestor două componente li se adaugă cea de-a treia dimensiune, cea online, prin intermediul căreia producţii special adaptate pentru zona digitală vor fi disponibile iubitorilor de teatru.

Biletele vor fi puse în vânzare începând cu data de 22 iulie 2021, pe www.sibfest.ro si prin intermediul platformei Entertix, cu preţuri cuprinse între 20 lei şi 150 lei, pentru spectacolele fizice.

Multe dintre evenimentele care fac parte din programul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu vor fi oferite gratuit publicului. FITS păstrează tradiţia marilor reprezentaţii în spaţii deschise, la care accesul publicului va fi liber, iar suplimentar va difuza, în mediul online, o serie de spectacole cu acces gratuit.

Programul FITS 2021 va fi disponibil pe www.sibfest.ro.

Highlight-urile FITS 2021

În interpretarea unora dintre cei mai valoroşi artişti ai momentului, creaţii ale marilor companii din lume, highlight-urile ediţiei 2021 pentru producţiile programate fizic, în sălile de spectacol, sunt:

The Knight of the Burning Pestle, Cheek by Jowl / Moscow Pushkin Drama Theatre;
Shakespeare - Bach, Charlotte Rampling & Sonia Wieder-Atherton;
Outwitting the Devil, Akram Khan Company;
La serva padrona, Opera Naţională Română din Timişoara;
OMMA, Joseph Nadj;
 Plugarul şi Moartea, Teatrul Naţional "Vasile Alecsandri din Iaşi;
Flamenco Nights, Barcelona Flamenco Ballet;
ASYLUM, Kibbutz Contemporary Dance Company;
TOML, Sol Dance Company;
An Ode of Time, María Pagés Compañía;
Marele Început: unu, doi, trei / Eins zwei drei, Martin Zimmermann;
 Itinerarii. Într-o zi, lumea se va schimba, ARCUB & Compagnie des Ogres;
La consagración de la primavera, Israel Galván Company;
Le tambours de soie, Maison de la Culture D'Amiens;
The Door, Lithuanian National Drama Theatre / Jo Strømgren Kompani.

Acestora li se adaugă highlight-urile din zona online:

Time for Time, Marie Chouinard;
YAG, Batsheva Dance Company;
The Idiot, Stary Dom Theatre, Novosibirsk;
Memento Mori, Sidi Larbi Cherkaoui - Eastman;
Maria Stuart, Deutsches Theater Berlin;
The Fluid Force of Love, Troubleyn / Jan Fabre;
The Demons, Maly Drama Theatre;
The Silent Burn Project, Akram Khan Company;
Maestro de Barra, Israel Galván Company;
chekhovOS / an experimental game, Arlekin Theater;
Tokyo Metropolitan Theatre.

Cele mai valoroase spectacole care vor reprezenta componenta hibrid a Festivalului, respectiv spectacole fizice cu transmisii online în direct, sunt:

The Knight of the Burning Pestle, Cheek by Jowl / Moscow Pushkin Drama Theatre;
Flamenco Nights, Barcelona Flamenco Ballet;
Asylum, Kibbutz Contemporary Dance Company;
TOML, Sol Dance Company;
An Ode of Time, María Pagés Compañía;
Marele Început: unu, doi, trei / Eins zwei drei, Martin Zimmermann;
Itinerarii. Într-o zi, lumea se va schimba, ARCUB & Compagnie des Ogres.

Oaspeţii Festivalului şi sibienii se vor putea bucura de spectacolele în aer liber, care vor avea loc în zone istorice şi în pieţe publice, highlight-urile producţiilor outdoor fiind:

Galileo, Deus ex Machina, Franţa,
Visul lui Don Quijote / Quixote, Grupo Puja!, Spania,
Feerie de vară / Meraviglia, Sonics, Italia, Moby Dick, Teatro dei Venti, Italia,
Concert Simfonic / Symphonic Concert, Romanian Chamber Orchestra,
Haideţi să construim împreună! / Participatory Monumental Construction in Cardboard, Olivier Grossetête et les Bâtisses Soeurs, Franţa,
Din nou împreună! / Together Again!, OGE Group, Israel-Germania,
Acrobaţii la superlativ / They are Back in Black, The Black Blues Brothers, Kenya-Italia.
Descarcă programul FITS 2021 aici și aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus