România Liberă / martie 2006
Scurtmetrajul Canton realizat de Constantin Popescu (după scenariul lui Cristian Mungiu, publicat de LiterNet în volumul 7 scenarii) a participat pe 2 martie la un minifestival, Quintas-Curtas, iniţiat la Lisabona de casa portugheză de producţie cinematografică Couture. Între 1 şi 12 martie, acelaşi film (dar fără autorul său) participă în competiţie la Festivalul californian Cinequest din San José, iar din 6 pînă în 9 aprilie va fi prezentat tot în America, la festivalul de la Syracuse. În această lună, alte trei filme româneşti participă în competiţia unui festival lusitan, cel din Faro. E vorba de Italiencele şi Challenge Day de Napoleon Helmis, precum şi de Orient Express de Sergiu Nicolaescu. Din 31 martie pînă în 8 aprilie, Festivalul Islantilla din Spania programează un focus pe România. Vor fi prezentate filme propuse de Centrul Naţional al Cinematografiei de la Bucureşti: Războiul de Independenţă de Grigore Brezeanu, Valurile Dunării de Liviu Ciulei, Reconstituirea şi Balanţa de Lucian Pintilie, Stare de fapt de Stere Gulea, Marfa şi banii de Cristi Puiu, Occident de Cristian Mungiu. În ziua de 1 aprilie, la Cinematheque Ontario va fi organizat un Tribute Cristi Puiu, prezentîndu-se Marfa şi banii, Un cartuş de Kent şi un pachet de cafea şi Moartea domnului Lăzărescu. Între 20 şi 30 aprilie, cel mai recent film al lui Lucian Pintilie, Tertium non datur (al cărui scenariu a fost publicat de LiterNet sub titlul Capul de zimbru), va fi prezentat în cadrul festivalului Indielisboa din Portugalia, şi tot din 20 aprilie, dar pînă în 2 mai, filmul e invitat împreună cu Visul lui Liviu de Corneliu Porumboiu la festivalul de la Minneapolis.

La începutul lunii mai, din 3 pînă în 12 mai, Institutul Nicolae Iorga de la Veneţia va organiza împreună cu CNC o Săptămînă a filmului românesc. Programul, aşa cum ne informează Alina Sălcudeanu, şefa biroului Relaţii externe din cadrul CNC, e amplu: Italiencele, Marfa şi banii, Occident, Filantropica de Nae Caranfil (al cărui scenariu a fost publicat de Editura LiterNet), Decreţeii de Florin Iepan, Moştenirea lui Goldfaden de Radu Gabrea, Un cartuş de Kent şi un pachet de cafea, Trafic de Cătălin Mitulescu, Visul lui Liviu, Ajutoare umanitare de Hanno Hoefer, Apartamentul şi Canton de Constantin Popescu, Călătorie la oraş de Corneliu Porumboiu, Boborul de Radu Igaszag şi Poveste la scara C de Cristian Nemescu.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus