august 2021
Articole diverse
Cu ocazia noii sesiuni de proiecte co-finanţată de Administraţia Fondului Cultural Naţional, Asociaţia ţais în parteneriat cu Teatrul Apropo, LiterNet şi Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale Bucureşti organizează un casting dedicat exclusiv actorilor din sectorul cultural independent, pentru producţia spectacolului Psihopatos, scris şi regizat de Norbert Boda.

Despre proiect:
Charles Manson, Hannibal Lecter, Ted Bundy, Joker, Jack Spintecătorul, Norman Bates, Dexter ş.a.m.d. sunt doar câteva nume care, la o simplă pronunţare, fascinează într-un mod bizar şi stârnesc curiozitatea. De ce se întâmplă acest lucru? Putem arunca totul pe seama faptului că aceste nume sunt puternic asociate cu personalităţi versatile, extrem de diferite de noi? Sau, dimpotrivă, ne identificăm cu ele? Putem spune că fiinţa umană are o latură morbidă inocentă? Sau este vorba de o nevoie ascunsă? Cum ajungem să fim de partea acestor "răufăcători" în loc să ne susţinem "eroii" din poveşti? Criminali au existat de când este lumea, dar este un lucru ereditar sau societatea poate fi învinovăţită pentru formarea lor? În ce măsură canalele de educare şi informare promovează comportamentul psihotic şi cât de mult se folosesc de el pentru a-şi câştiga faimă? Ar fi putut atât de mulţi romancieri să îşi construiască o carieră de succes fără a se folosi de criminali?

Şi ajungem la cea mai importantă întrebare pe care acest proiect o ridică: Consumând şi distribuind divertisment cu şi despre criminali în serie, nu favorizăm apariţia lor?

Să luăm exemplu pe unul dintre cei mai faimoşi şi idolatrizaţi psihopaţi: Joker. În seria de benzi desenate Batman: The Killing Joke, personajul faimos susţine că "Este nevoie de o singură zi proastă pentru a transforma cel mai sănătos om într-un smintit". Cât de fragilă este, de fapt, această graniţă şi cât de uşor este depăşirea ei?

Proiectul Psihopatos doreşte să analizeze şi să prezinte scenic o formă stilizată inspirată din condiţia indivizilor cu un comportament de tip psihopat. Care este impactul pe care un "psihopat" îl are asupra societăţii şi mentalităţii colective a unei comunităţi?

În planul principal al piesei se derulează o poveste ficţională, care are la bază drama existenţială a doi criminali în serie prieteni, indivizi care se află la două poluri opuse: organizat şi dezorganizat. Planul secundar vizează distanţarea actorilor, care se găsesc undeva între rol şi realitate, dezbătând cu spectatorii aspecte ale criminalisticii.

Spectacolul Psihopatos va avea două versiuni: una în care personajele sunt interpretate de bărbaţi şi una în care personajele sunt interpretate de femei. Sexul, orientarea sexuală, statuturile sociale şi relaţia spectatorilor cu acestea sunt elemente cu care cele două versiuni vor jongla în dramaturgia lor. Obiectivul spectacolului este să ofere spectatorului cât mai multe perspective ale universului psihotic.

Pentru a participa la casting, cei interesaţi pot trimite un e-mail care să conţină două fotografii (portret şi plan întreg) şi un CV la adresa de mail [email protected], până la data de 15 august 2021.

Cei aleşi vor trece in etapa următoare şi vor susţine un monolog transmis pe e-mail, în faţa regizorului. Perioada celei de-a doua etape de casting este 26-29 august 2021.

Ulterior, in lunile septembrie-noiembrie 2021, vor avea loc repetiţiile pentru spectacol la teatrul Apropo din Bucureşti.

Din echipa artistică fac parte:
Norbert Boda - Regizor şi dramaturg
Nicole Burlacu - Asistent de regie
Clara Pop - Scenografie
Tiberiu Enache - Video-Design
Alexandra Roman - Consultant artistic (Studiu în criminalistică)

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus