august 2021
Festivalul George Enescu, 2021
În avanpremiera celei de-a doua zi a Festivalului Enescu 2021, vă oferim câteva înregistrări ale compoziţiilor din programul zilei de duminică 29 august 2021.

Toate concertele din programul Festivalului Internaţional George Enescu vor fi transmise gratuit pe www.festivalenescu.ro şi vor rămâne online timp de 12 ore, pentru a fi văzute şi de pe alte meridiane orare. Fiecare concert are pagina sa de eveniment, la care se ajunge din pagina de program. În plus, un pop-up afişează ecranul pe pagina de pornire a site-ului, în fiecare zi.


Ora 10:30 - 12:00 (online aici pe 29 august 2021 între ora 10:30 şi ora 22:30)
 Secţiunea Enescu şi contemporanii
Sala Auditorium, Muzeul Naţional de Artă, Bucureşti

ORCHESTRA NAŢIONALĂ DE CAMERĂ A REPUBLICII MOLDOVA

CRISTIAN FLOREA dirijor
MARIA FLOREA vioară

Enescu Intermezzi op. 12
Juan Manén Concerto da camera nr. 2. op. A-24, pentru vioară şi orchestră de coarde
Ravel Pavană pentru o infantă defunctă
Elgar Serenada în mi minor pentru orchestră de coarde op. 20
Cristian Florea este prim-dirijor al Orchestrei Naţionale de Cameră a Republicii Moldova, un reputat violoncelist şi profesor. Până în 2020, a fost solist al Filarmonicii din Sibiu, unde s-a ocupat în mare parte de infrastructura muzicală, prin centrele muzicale Hermania şi Sala Thalia. În 1992, muzicianul a pus bazele Orchestrei Simfonice Europene alături de care de-a lungul anilor a realizat mai multe proiecte cu artişti consacraţi, precum Jose Carreras, Montserrat Caballe, Teresa Berganza, Placido Domingo sau Ainoah Arteta.

Maria Florea a început să studieze vioara la vârsta de patru ani cu tatăl ei, Cristian Florea, iar la 7 ani a susţinut primul său concert ca solistă. De-a lungul carierei sale, Maria a fost în adiacentul unor muzicieni reputaţi, precum Gonçal Comellas, Ivry Gitlis sau Maxim Vengerov, cu care a luat cursuri. A absolvit Universitatea de Muzică Regina Sofia din Madrid şi are un master la Academia Regală de Muzică din Londra. În prezent, Maria Florea este vioara întâi a Cvartetului de coarde Altimira, din Barcelona, şi face parte din Trio Da Vinci, cu rezidenţă în Barcelona şi Salzburg.

Ora 16:30 - 18:30 (online aici între 29 august 2021, ora 16:30 şi 30 august 2021, ora 04:30)
Secţiunea Concerte şi recitaluri
Ateneul Român, Bucureşti

ORCHESTRA FILARMONICĂ DIN ZAGREB

DAWID RUNTZ dirijor
VALENTIN ŞERBAN vioară - câştigător al Concursului Internaţional George Enescu, ediţia 2020/2021
JAE MIN HAN violoncel - câştigător al Concursului Internaţional George Enescu, ediţia 2020/2021

Blagoje Bersa Idila pentru orchestră op. 25b
Brahms Dublu concert pentru vioară, violoncel şi orchestră în la minor op. 102
Enescu Uvertura de concert pe teme populare româneşti op. 32
Stravinski Suita Pasărea de foc (versiunea revizuită în 1945)

Dawid Runtz este dirijor şef al Orchestrei Filarmonicii din Zagreb din ianuarie 2021 pentru următoarele trei sezoane, iar din 2017 este dirijor principal la Opera Regală Poloneză. Dawid este un dirijor în plină ascensiune profesională, având o tehnică impecabilă şi elegantă, fiind apreciat pentru stăpânirea temeinică a unor partituri complexe, pentru sensibilitatea extraordinară, pentru comunicarea eficientă cu orchestra şi pentru interpretările sale.

Valentin Şerban este câştigător al Finalei de Vioară la Concursul Internaţional George Enescu, având o prestaţie impecabilă ce i-a adus recunoaşterea în cadrul concursului. Tânărul violonistul român este absolvent al unui master la Universitatea de Muzică şi Arte ale Spectacolului din Graz, este membru al Orchestrei fără dirijor Les Dissonances din Paris, alcătuită de celebrul violonist David Grimal, dar şi concertmaistru al Orchestrei Române de Tineret, un proiect ce reuneşte printre cei mai buni tineri muzicieni români.

Jaemin Han este cel mai tânăr câştigător din istoria Concursului Internaţional George Enescu. La 15 ani, acesta a câştigat Premiul I în Finala de Violoncel a competiţiei, cu un concert de Shostakovich. Cu studii la Korea National Institute for the Gifted in Arts, Jaemin Han este un muzician în plină formare, fiind premiat la Concursul Internaţional de Violoncel Dotzauer, Concursul Internaţional de Violoncel David Popper, dar şi la Concursul Internaţional din Osaka.


Ora 19:30 - 21:15 (online aici între 29 august 2021, ora 19:30 şi 30 august 2021, ora 07:30) 
Secţiunea MARI ORCHESTRE ALE LUMII
Sala Palatului

LONDON SYMPHONY ORCHESTRA, CORUL ACADEMIC RADIO

Sir SIMON RATTLE dirijor
CIPRIAN ŢUŢU dirijorul corului

Enescu Isis
Stravinski Simfonia în 3 mişcări
Stravinski Simfonia în do major
Enescu Rapsodia română în la major op. 11 nr. 1

Sir Simon Rattle este Director Muzical al Orchestrei Simfonice din Londra. Dirijorul s-a născut la Liverpool şi a studiat la Royal Academy of Music. Din 1980 până în 1998, Sir Simon a fost Dirijor Principal şi Consilier Artistic al Orchestrei Simfonice City of Birmingham şi a fost numit Director Muzical în 1990. În 2002 a preluat funcţia de Director Artistic şi Dirijor Principal al Berliner Philharmoniker, unde a rămas până la sfârşitul sezonului 2017-2018. Pe lângă îndeplinirea unui program intens de concerte la Londra, Sir Simon participă în turnee în mod regulat în Europa, America de Nord şi Asia şi are colaborări de lungă durată cu orchestrele de top din lume.

Sir Simon Rattle a fost numit Cavaler în 1994, iar în Onorurile de Anul Nou din 2014 a primit Ordinul Meritului de la Majestatea Sa Regina Angliei

Ciprian Ţuţu este dirijor şi lector universitar. De la spectacole de operă, până la concerte á cappella, cu acompaniament, precum şi vocal-simfonice, Ciprian Ţuţu a dirijat în compania unor importante orchestre din ţară, dar şi din străinătate. Alături de studenţii celor trei specializări ale Facultăţii de Muzică din Braşov - Canto, Pedagogie şi Interpretare Muzicală -, Ciprian Ţuţu a coordonat şi dirijat o serie de proiecte vocal simfonice, precum Petite messe solennelle de Rossini sau Matthäus Passion de Bach.

Descarcă programul Festivalului George Enescu 2021 aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus