august 2021
Festivalul George Enescu, 2021
În avanpremiera celei de-a doua zi a Festivalului Enescu 2021, vă oferim câteva înregistrări ale compozițiilor din programul zilei de duminică 29 august 2021.

Toate concertele din programul Festivalului Internațional George Enescu vor fi transmise gratuit pe www.festivalenescu.ro și vor rămâne online timp de 12 ore, pentru a fi văzute și de pe alte meridiane orare. Fiecare concert are pagina sa de eveniment, la care se ajunge din pagina de program. În plus, un pop-up afișează ecranul pe pagina de pornire a site-ului, în fiecare zi.


Ora 10:30 - 12:00 (online aici pe 29 august 2021 între ora 10:30 și ora 22:30)
 Secțiunea Enescu și contemporanii
Sala Auditorium, Muzeul Național de Artă, București

ORCHESTRA NAȚIONALĂ DE CAMERĂ A REPUBLICII MOLDOVA

CRISTIAN FLOREA dirijor
MARIA FLOREA vioară

Enescu Intermezzi op. 12
Juan Manén Concerto da camera nr. 2. op. A-24, pentru vioară și orchestră de coarde
Ravel Pavană pentru o infantă defunctă
Elgar Serenada în mi minor pentru orchestră de coarde op. 20




Cristian Florea este prim-dirijor al Orchestrei Naționale de Cameră a Republicii Moldova, un reputat violoncelist și profesor. Până în 2020, a fost solist al Filarmonicii din Sibiu, unde s-a ocupat în mare parte de infrastructura muzicală, prin centrele muzicale Hermania și Sala Thalia. În 1992, muzicianul a pus bazele Orchestrei Simfonice Europene alături de care de-a lungul anilor a realizat mai multe proiecte cu artiști consacrați, precum Jose Carreras, Montserrat Caballe, Teresa Berganza, Placido Domingo sau Ainoah Arteta.

Maria Florea a început să studieze vioara la vârsta de patru ani cu tatăl ei, Cristian Florea, iar la 7 ani a susținut primul său concert ca solistă. De-a lungul carierei sale, Maria a fost în adiacentul unor muzicieni reputați, precum Gonçal Comellas, Ivry Gitlis sau Maxim Vengerov, cu care a luat cursuri. A absolvit Universitatea de Muzică Regina Sofia din Madrid și are un master la Academia Regală de Muzică din Londra. În prezent, Maria Florea este vioara întâi a Cvartetului de coarde Altimira, din Barcelona, și face parte din Trio Da Vinci, cu rezidență în Barcelona și Salzburg.

Ora 16:30 - 18:30 (online aici între 29 august 2021, ora 16:30 și 30 august 2021, ora 04:30)
Secțiunea Concerte și recitaluri
Ateneul Român, București

ORCHESTRA FILARMONICĂ DIN ZAGREB

DAWID RUNTZ dirijor
VALENTIN ȘERBAN vioară - câștigător al Concursului Internațional George Enescu, ediția 2020/2021
JAE MIN HAN violoncel - câștigător al Concursului Internațional George Enescu, ediția 2020/2021

Blagoje Bersa Idila pentru orchestră op. 25b
Brahms Dublu concert pentru vioară, violoncel și orchestră în la minor op. 102
Enescu Uvertura de concert pe teme populare românești op. 32
Stravinski Suita Pasărea de foc (versiunea revizuită în 1945)





Dawid Runtz este dirijor șef al Orchestrei Filarmonicii din Zagreb din ianuarie 2021 pentru următoarele trei sezoane, iar din 2017 este dirijor principal la Opera Regală Poloneză. Dawid este un dirijor în plină ascensiune profesională, având o tehnică impecabilă și elegantă, fiind apreciat pentru stăpânirea temeinică a unor partituri complexe, pentru sensibilitatea extraordinară, pentru comunicarea eficientă cu orchestra și pentru interpretările sale.

Valentin Șerban este câștigător al Finalei de Vioară la Concursul Internațional George Enescu, având o prestație impecabilă ce i-a adus recunoașterea în cadrul concursului. Tânărul violonistul român este absolvent al unui master la Universitatea de Muzică și Arte ale Spectacolului din Graz, este membru al Orchestrei fără dirijor Les Dissonances din Paris, alcătuită de celebrul violonist David Grimal, dar și concertmaistru al Orchestrei Române de Tineret, un proiect ce reunește printre cei mai buni tineri muzicieni români.

Jaemin Han este cel mai tânăr câștigător din istoria Concursului Internațional George Enescu. La 15 ani, acesta a câștigat Premiul I în Finala de Violoncel a competiției, cu un concert de Shostakovich. Cu studii la Korea National Institute for the Gifted in Arts, Jaemin Han este un muzician în plină formare, fiind premiat la Concursul Internațional de Violoncel Dotzauer, Concursul Internațional de Violoncel David Popper, dar și la Concursul Internațional din Osaka.


Ora 19:30 - 21:15 (online aici între 29 august 2021, ora 19:30 și 30 august 2021, ora 07:30) 
Secțiunea MARI ORCHESTRE ALE LUMII
Sala Palatului

LONDON SYMPHONY ORCHESTRA, CORUL ACADEMIC RADIO

Sir SIMON RATTLE dirijor
CIPRIAN ȚUȚU dirijorul corului

Enescu Isis
Stravinski Simfonia în 3 mișcări
Stravinski Simfonia în do major
Enescu Rapsodia română în la major op. 11 nr. 1





Sir Simon Rattle este Director Muzical al Orchestrei Simfonice din Londra. Dirijorul s-a născut la Liverpool și a studiat la Royal Academy of Music. Din 1980 până în 1998, Sir Simon a fost Dirijor Principal și Consilier Artistic al Orchestrei Simfonice City of Birmingham și a fost numit Director Muzical în 1990. În 2002 a preluat funcția de Director Artistic și Dirijor Principal al Berliner Philharmoniker, unde a rămas până la sfârșitul sezonului 2017-2018. Pe lângă îndeplinirea unui program intens de concerte la Londra, Sir Simon participă în turnee în mod regulat în Europa, America de Nord și Asia și are colaborări de lungă durată cu orchestrele de top din lume.

Sir Simon Rattle a fost numit Cavaler în 1994, iar în Onorurile de Anul Nou din 2014 a primit Ordinul Meritului de la Majestatea Sa Regina Angliei

Ciprian Țuțu este dirijor și lector universitar. De la spectacole de operă, până la concerte á cappella, cu acompaniament, precum și vocal-simfonice, Ciprian Țuțu a dirijat în compania unor importante orchestre din țară, dar și din străinătate. Alături de studenții celor trei specializări ale Facultății de Muzică din Brașov - Canto, Pedagogie și Interpretare Muzicală -, Ciprian Țuțu a coordonat și dirijat o serie de proiecte vocal simfonice, precum Petite messe solennelle de Rossini sau Matthäus Passion de Bach.

Descarcă programul Festivalului George Enescu 2021 aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus