august 2021
Festivalul George Enescu, 2021
În avanpremiera celei de-a treia zi a Festivalului Enescu 2021, vă oferim câteva înregistrări ale compoziţiilor din programul zilei de luni 30 august 2021.

Toate concertele din programul Festivalului Internaţional George Enescu vor fi transmise gratuit pe www.festivalenescu.ro şi vor rămâne online timp de 12 ore, pentru a fi văzute şi de pe alte meridiane orare. Fiecare concert are pagina sa de eveniment, la care se ajunge din pagina de program. În plus, un pop-up afişează ecranul pe pagina de pornire a site-ului, în fiecare zi.


Ora 16:30 - 18:30 (online aici pe 31 august 2021, între ora 04:30 şi ora 16:30)
Secţiunea Concerte şi recitaluri
Ateneul Român, Bucureşti

FILARMONICA MĂRII BALTICE

KRISTJAN JÄRVI dirijor
MARIA JOÃO PIRES pian

Kristjan Järvi Aurora
Mozart Concertul nr. 9 în mi bemol major pentru pian şi orchestră K. 271
Enescu Simfonia nr. 2 în la major op. 17




Kristjan Järvi trăieşte şi respiră muzică, folosindu-şi puterea pentru a crea artă în care orice este posibil. Publicaţia Reuters scrie despre Kristjan Järvi că: "şi-a câştigat reputaţia ca fiind unul dintre cei mai isteţi şi inovatori creatori de programe de pe scena clasică". Dirijorul se simte ca acasă pe marile scene internaţionale, interpretând piese ale marilor clasici, de la Wagner, la Ceaikovski şi de la Steve Reich la Radiohead, precum şi producţiile sale originale, fără a se limita la un anumit gen muzical.

Maria João Pires a susţinut prima sa reprezentaţie publică la vârsta de 4 ani. A studiat muzică şi pian cu Campos Coelho şi Francine Benoît, continuând mai târziu în Germania, cu Rosl Schmid şi Karl Engel. Pianista a realizat înregistrări pentru Erato timp de cincisprezece ani şi pentru Deutsche Grammophon timp de douăzeci de ani.
Încă din anii 1970, pianista a încercat constant să exploreze noi modalităţi prin care să arate maniera în care arta poate influenţa pozitiv educaţia, comunitatea şi gândirea oamenilor. Ea a căutat în permanenţă prin arta sa noi căi care să încurajeze schimbul de idei, respectând dezvoltarea indivizilor şi a culturilor.

Ora 19:30 - 21:15 (online aici între 30 august 2021, ora 19:30 şi 31 august 2021, ora 07:30)
Secţiunea MARI ORCHESTRE ALE LUMII
Sala Palatului

LONDON SYMPHONY ORCHESTRA

Sir SIMON RATTLE dirijor
MAGDALENA KOŽENÁ mezzosoprană

Ondřej Adámek Where are You?, lucrare compusă special pentru Magdalena Kožená şi Sir Simon Rattle (primă audiţie)
Beethoven Simfonia nr. 6 în fa major op. 68, Pastorala


Sir Simon Rattle este Director Muzical al Orchestrei Simfonice din Londra. Dirijorul s-a născut la Liverpool şi a studiat la Royal Academy of Music. Din 1980 până în 1998, Sir Simon a fost Dirijor Principal şi Consilier Artistic al Orchestrei Simfonice City of Birmingham şi a fost numit Director Muzical în 1990. În 2002 a preluat funcţia de Director Artistic şi Dirijor Principal al Berliner Philharmoniker, unde a rămas până la sfârşitul sezonului 2017-2018. Pe lângă îndeplinirea unui program intens de concerte la Londra, Sir Simon participă în turnee în mod regulat în Europa, America de Nord şi Asia şi are colaborări de lungă durată cu orchestrele de top din lume.
Sir Simon Rattle a fost numit Cavaler în 1994, iar în Onorurile de Anul Nou din 2014 a primit Ordinul Meritului de la Majestatea Sa Regina Angliei

Magdalena Kožená a studiat canto şi pian la Conservatorul din Brno şi la Academia de Arte Dramatice din Bratislava. Laureată a mai multor premii importante în Republica Cehă şi în întreaga lume, Magdalena s-a făcut remarcată la cel de-al şaselea Concurs Internaţional Mozart de la Salzburg, pe care l-a câştigat în 1995. Magdalena a interpretat cu cei mai importanţi dirijori din lume de-a lungul carierei sale, printre care Claudio Abbado, Pierre Boulez, Gustavo Dudamel, Sir John Eliot Gardiner, Bernard Haitink Nikolaus Harnoncourt, Mariss Jansons, Sir Charles Mackerras şi Sir Roger Norrington.
Lista sa de parteneri de recitaluri distinşi îi include pe pianiştii Daniel Barenboim, Yefim Bronfman, Malcolm Martineau, András Schiff şi Mitsuko Uchida, cu care a cântat în săli prestigioase precum Carnegie Hall, Wigmore Hall, Alice Tully Hall, Concertgebouw, Amsterdam, precum şi la Festivalurile Aldeburgh, Edinburgh şi Salzburg.

Descarcă programul Festivalului George Enescu 2021 aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus