august 2021
Festivalul George Enescu, 2021
În avanpremiera celei de-a patra zi a Festivalului Enescu 2021, vă oferim câteva înregistrări ale compoziţiilor din programul zilei de marţi 31 august 2021.

Toate concertele din programul Festivalului Internaţional George Enescu vor fi transmise gratuit pe www.festivalenescu.ro şi vor rămâne online timp de 12 ore, pentru a fi văzute şi de pe alte meridiane orare. Fiecare concert are pagina sa de eveniment, la care se ajunge din pagina de program. În plus, un pop-up afişează ecranul pe pagina de pornire a site-ului, în fiecare zi.

Ora 16:30 - 18:30 (online aici între 31 august 2021, ora 16:30 şi 1 septembrie 2021. ora 04:30)
Secţiunea Concerte şi recitaluri
Ateneul Român, Bucureşti

FILARMONICA MĂRII BALTICE

KRISTJAN JÄRVI dirijor
VIKTORIA MULLOVA vioară

Program: Nordic Swans (Pärt Swansong / Pärt Fratres / Pärt Passacaglia - pentru vibrafon şi instrumente cu coarde)
Ceaikovski Lacul lebedelor (simfonie dramatică, ar. Kristjan Järvi)





Kristjan Järvi trăieşte şi respiră muzică, folosindu-şi puterea pentru a crea artă în care orice este posibil. Publicaţia Reuters scrie despre Kristjan Järvi că: "şi-a câştigat reputaţia ca fiind unul dintre cei mai isteţi şi inovatori creatori de programe de pe scena clasică". Dirijorul se simte ca acasă pe marile scene internaţionale, interpretând piese ale marilor clasici, de la Wagner la Ceaikovski şi de la Steve Reich la Radiohead, precum şi producţiile sale originale, fără a se limita la un anumit gen muzical.

Viktoria Mullova a studiat la Şcoala Centrală de Muzică din Moscova şi la Conservatorul din Moscova. Talentul său extraordinar a atras atenţia după ce a câştigat premiul întâi la Concursul Sibelius, din 1980, la Helsinki şi medalia de aur la Concursul Ceaikovski, din 1982, care a fost urmat, în 1983, de fuga ei mult mediatizată din Rusia, în anul 1983.
De atunci, a interpretat cu mari orchestre şi dirijori reputaţi din întreaga lume, la cele mai importante festivaluri internaţionale. În prezent, este cunoscută ca o violonistă de o versatilitate şi integritate muzicală excepţionale. Curiozitatea ei acoperă toată evoluţia muzicală, de la baroc şi clasic, până la cele mai contemporane influenţe din lumea muzicii fusion şi experimentale.


Ora 19:30 - 21:30 (online aici între 31 august 2021, ora 19:30 şi 1 septembrie 2021, ora 07:30)
Secţiunea MARI ORCHESTRE ALE LUMII
Sala Palatului

ORCHESTRA SIMFONICĂ A RADIODIFUZIUNII DIN BERLIN

VLADIMIR JUROWSKI dirijor
RALF SOCHACZEWSKY dirijor asistent
YEON-MIN PARK pian - câştigătorea Concursului Internaţional George Enescu 2020/2021

Anatol Vieru Memorial op. 118
Stravinski Concertul pentru pian şi instrumente de suflat
Şostakovici Două piese pentru octet de coarde op. 11 (versiune pentru orchestră de coarde)
Hindemith Simfonia Mathis der Maler





Vladimir Jurowski este dirijor Principal şi Director Artistic al Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii din Berlin, şi, de 6 ani, director artistic al Festivalului Enescu. Din dragoste pentru muzica lui George Enescu, Vladimir Jurowski şi-a pus creativitatea în slujba conturării unei direcţii proaspete şi atractive a Festivalului Enescu.
Vladimir Jurowski consideră ca Enescu este un compozitor al secolului XXI şi că acum este momentul de a fi descoperit de către public, dincolo de lucrările sale celebre. De aceea, la ediţia din 2021 a Festivalului Enescu vom asculta aproape 37 de compoziţii enesciene. Invitat să conducă orchestre renumite internaţional, Jurowski dirijează adesea compoziţii enesciene. 

Yeon-Min Park a câştigat marele premiu al secţiunii de pian la Concursul Internaţional George Enescu, după o finală în care a interpretat concertul nr. 3 în re minor pentru pian şi orchestră op. 30 de Rahmaninov. Pianista este originară din Coreea de Sud şi studiază la Hanovra, la Universitatea de Muzică şi Teatru, la clasa prof. Bernd Goetzke. A concertat alături de Orchestra de Cameră din St. Petersburg, Orchestra Simfonică a Coreei, Orchestrele Simfonice din Hanoi şi din Shenzhen.

Descarcă programul Festivalului George Enescu 2021 aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus