august 2021
Festivalul George Enescu, 2021
În avanpremiera celei de-a cincea zi a Festivalului Enescu 2021, vă oferim câteva înregistrări ale compoziţiilor din programul zilei de miercuri 1 septembrie 2021.

Toate concertele din programul Festivalului Internaţional George Enescu vor fi transmise gratuit pe www.festivalenescu.ro şi vor rămâne online timp de 12 ore, pentru a fi văzute şi de pe alte meridiane orare. Fiecare concert are pagina sa de eveniment, la care se ajunge din pagina de program. În plus, un pop-up afişează ecranul pe pagina de pornire a site-ului, în fiecare zi.

Ora 16:30 - 18:30 (online aici între 1 septembrie 2021, ora 16:30 şi 2 septembrie 2021, ora 04:30)
Secţiunea Concerte şi recitaluri
Ateneul Român, Bucureşti

ORCHESTRA DE CAMERĂ DIN LAUSANNE

JOSHUA WEILERSTEIN dirijor
CHRISTIAN TETZLAFF vioară

Beethoven Concertul în re major pentru vioară şi orchestră op. 61
Enescu Octetul pentru coarde în do major op. 7 (aranjament pentru orchestră de coarde)



Joshua Weillerstein este Directorul Artistic al Orchestrei de Cameră din Lausanne. Dirijorul se bucură de o carieră prodigioasă, având colaborări cu Orchestra Filarmonică a Radio France, Deutsche Kammerphilharmonie Bremen, Orchestra Simfonică Radio din Finlanda, Filarmonica din New York şi orchestrele simfonice din Baltimore, Detroit şi Milwaukee, printre altele. Este apreciat pentru reprezentaţiile emoţionante şi este respectat pentru entuziasmul şi înţelegerea profundă a compozitorilor ale căror partituri le dirijează.

Christian Tetzlaff este unul dintre cei mai căutaţi violonişti şi cei mai interesanţi muzicieni de pe scena muzicală clasică de mulţi ani. Tim Ashley a scris în The Guardian, în 2015, despre interpretarea lui Tetzlaff a "Concertului pentru Vioară de Beethoven", cu Orchestra Simfonică din Londra, că este: "Cea mai bună interpretare a lucrării pe care a auzit-o vreodată".
Christian Tetzlaff este invitat în mod regulat ca Artist în Rezidenţă cu orchestre şi la evenimente, pentru a-şi putea prezenta interpretările muzicale pe o perioadă mai lungă de timp. De-a lungul carierei sale, Christian Tetzlaff a concertat cu toate orchestrele mari, inclusiv cu Filarmonica din Viena, Filarmonica din New York, Concertgebouworkest şi toate orchestrele de top din Londra.


Ora 19:30 - 21:45 (online aici între 1 septembrie 2021, ora 19:30 şi 2 septembrie 2021, ora 07:30)
Secţiunea MARI ORCHESTRE ALE LUMII
Sala Palatului

ORCHESTRA SIMFONICĂ A RADIODIFUZIUNII DIN BERLIN / CORUL FILARMONICII GEORGE ENESCU

VLADIMIR JUROWSKI dirijor / RALF SOCHACZEWSKY dirijor asistent / IOSIF ION PRUNNER dirijorul corului / CARMEN LIDIA VIDU regizor multimedia

Stravinski Potopul: o piesă muzicală (Alegorie biblică bazată pe povestea Arcei lui Noe)
ROBERT POWELL Narator, Noe, Soţia lui Noe (rol vorbit) / VLADIMIR OGNEV Vocea lui Dumnezeu (bas 1) / BASTIAN KOHL Vocea lui Dumnezeu (bas 2) / IVAN TURŠIĆ Diavolul (tenor)

Stravinski Variaţiunile In memoriam Aldous Huxley
Stravinski Simfonia pentru instrumente de suflat
Stravinski Vulpea
IVAN TURŠIĆ tenor / ALEXANDER FEDOROV tenor / BASTIAN KOHL bas / VLADIMIR OGNEV bas

Stravinski Nunta (scene coregrafice pentru cor, solişti, 4 piane şi percuţie)
SOFIA FOMINA soprano / ELENA MANISTINA mezzosoprană / ALEXANDER FEDOROV tenor / VLADIMIR OGNEV bas / DANIEL CIOBANU pian (laureat al Concursului Internaţional Arthur Rubinstein) / ANDREI LICAREŢ pian / MIHAI RITIVOIU pian (laureat al Concursului Internaţional George Enescu) / ALEXANDRA SILOCEA pian (Bösendorfer Artist)






Vladimir Jurowski este dirijor Principal şi Director Artistic al Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii din Berlin, şi, de 6 ani, director artistic al Festivalului Enescu. Din dragoste pentru muzica lui George Enescu, Vladimir Jurowski şi-a pus creativitatea în slujba conturării unei direcţii proaspete şi atractive a Festivalului Enescu. Vladimir Jurowski consideră ca Enescu este un compozitor al secolului XXI şi că acum este momentul de a fi descoperit de către public, dincolo de lucrările sale celebre. De aceea, la ediţia din 2021 a Festivalului Enescu vom asculta aproape 37 de compoziţii enesciene. Invitat să conducă orchestre renumite internaţional, Jurowski dirijează adesea compoziţii enesciene.

Iosif Ion Prunner a studiat la Unicersitatea de Muzică din Bucureşti. Ulterior absolvirii, a fost angajat la Filarmonica George Enescu, unde, în 1997, maestrul Cristian Mandeal i-a încredinţat conducerea Corului Filarmonicii. De asemenea, a fost solicitat să dirijeze concerte susţinute de Orchestra Simfonică şi Orchestra de Cameră ale Filarmonicii. A colaborat cu Orchestra Naţională Radio şi Orchestra de Cameră Radio şi a fost invitat să susţină spectacole la Opera Naţională Română. A susţinut concerte în importante centre muzicale din Europa şi Asia şi a luat parte la importante festivaluri din România, Cehoslovacia sau Italia.

Carmen Lidia Vidu este regizor de teatru, de film şi de evenimente culturale. Din 2017 a realizat producţii multimedia pentru concerte dirijate de Maestrul Vladimir Jurowski, care s-au bucurat de aprecieri internaţionale, precum Oedipe şi Femeia fără umbră.

Robert Powell, celebru pentru rolul său din filmul lui Franco Zeffirelli, Jesus of Nazareth (1977), este cunoscut pentru vocea sa deosebită, care este cunoscută publicului din filme, documentare şi reclame, în special în documentare despre cel de-al Doilea Război Mondial, printre care World War II sau Secrets of World War II. Powell a fost nominalizat pentru un premiu BAFTA şi a câştigat premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul de Film de la Veneţia.

Festivalul Enescu prezintă astăzi, în premieră naţională, lucrările Nunta, Vulpea şi Potopul, de Igor Stravinsky, în interpretarea Orchestrei Radiodifuziunii Berlin, sub bagheta Maestrului Vladimir Jurowski, în regia multimedia a lui Carmen Lidia Vidu şi cu o distribuţie internaţională, ce-l include şi pe actorul Robert Powell, cunoscut din rolul său în filmul Jesus of Nazareth. Întregul program al concertului de la Sala Mare a Palatului este dedicat lui Stravinsky, pentru a comemora 50 de ani de la moartea sa.

Cea mai spectaculoasă punere în scenă este Nunta, care implică 200 de persoane: membrii orchestrei, Corul Filarmonicii George Enescu, echipa tehnică (lumini, sunet, tehnicieni de scenă), echipa pentru proiecţii video, echipa TV. Proiecţiile vor crea o atmosferă specială şi de aceea vor fi folosite lămpi individuale pentru iluminarea partiturilor.

Tot pentru Nunta vor fi pe scenă simultan patru piane, la care vor cânta patru pianişti. Este pentru prima oară când o astfel de logistică este desfăşurată la Festivalul Enescu şi în România. Organizatorul Festivalului a dorit ca cei patru pianişti să fie români: Alexandra Silocea, Andrei Licareţ, Mihai Ritivoiu, Daniel Ciobanu. Deşi pianiştii s-au pregătit individual şi s-au consultat în prealabil, prima lor repetiţie împreună a avut loc în noaptea de 30 august, la Sala Palatului. În ziua respectivă, a venit şi cele patru piane pe care vor cânta în concert. Ele au fost puse la dispoziţie de cunoscuta firmă Bosendorfer şi aduse din Austria special pentru acest eveniment. Sunt piane tinere, alese de pianista Alexandra Silocea, pentru a corespunde tipului de sunet pe care îl cere partitura lui Stravinsky.

Nunta este o lucrare în care sfinţenia şi hazul rusesc se împletesc cu sacralitatea ceremoniei de nuntă şi veselia oaspeţilor. La premiera din SUA a lucrării, în 1926, unul dintre cei 4 pianişti a fost chiar Maestrul George Enescu. Directorul Artistic al Festivalului, Vladimir Jurowski, consideră că prin gestul de a accepta să interpreteze la pian, Enescu, recunoscut la acea vreme drept un compozitor remarcabil, a demonstrat curaj şi modestie faţă de colegii săi. Dincolo de caracter, interpretarea la pian demonstrează şi calitatea sa de pianist: "Ce pianist extraordinar trebuie să fi fost, pentru că partiturile sunt extraordinar de dificile, toate cele patru, iar el, compozitor, a avut curajul şi umilinţa de a se aşeza la pian şi de a lua parte la munca colegului său", a spus Jurowski.

Lucrarea Potopul - o piesă muzicală ce reprezintă alegoria biblică bazată pe povestea Arca lui Noe - îl va avea ca narator pe actorul Robert Powell, cunoscut publicului larg din filmul Jesus of Nazareth de Franco Zeffirelli. Proiecţiile multimedia vor ancora însă povestea în actualitate, cu trimitere la problemele climatice cu care se confruntă umanitatea. Această direcţie artistică a fost dată de directorul artistic al Festivalului Enescu, Vladimir Jurowski, plecând de la rolul social pe care îl are arta.

"Mesajul transmis de către oamenii de ştiinţă este clar: oamenii sunt responsabili pentru criza climatică în care ne aflăm. Potopul Biblic - Schimbările Climatice - Încălzirea Globală - Muzica sunt teme în dialog la Festivalul Enescu. M-am ferit mereu să nu vin cu prea mult prezent în "regia" dirijorilor si să las muzica sa primeze. M-a bucurat mult decizia lui Vladimir Jurowski de a nu rămâne la stadiul de poveste biblică şi de a-mi permite a avea un moment dedicat Prezentului", a declarat Carmen Lidia Vidu, regizorul multimedia al proiecţiilor.

Descarcă programul Festivalului George Enescu 2021 aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus