Toate concertele din programul Festivalului Internaţional George Enescu vor fi transmise gratuit pe www.festivalenescu.ro şi vor rămâne online timp de 12 ore, pentru a fi văzute şi de pe alte meridiane orare. Fiecare concert are pagina sa de eveniment, la care se ajunge din pagina de program. În plus, un pop-up afişează ecranul pe pagina de pornire a site-ului, în fiecare zi.
Ora 16:30 - 18:15 (online aici între 2 septembrie 2021, ora 16:30 şi 3 septembrie 2021, ora 04:30)
Secţiunea Concerte şi recitaluri
Ateneul Român, Bucureşti
ORCHESTRA DE CAMERĂ DIN LAUSANNE
JOSHUA WEILERSTEIN dirijor
CRISTIAN BUDU pian
Mozart Simfonia nr. 31 în re major K. 297/300a, Paris
Schumann Concertul în la minor pentru pian şi orchestră op.54
George Benjamin Canon şi Fugă
Haydn Simfonia nr. 82 în do major Hob. I:82, Ursul
Joshua Weillerstein este Directorul Artistic al Orchestrei de Cameră din Lausanne şi are o carieră prodigioasă, având colaborări cu Orchestra Filarmonică a Radio France, Deutsche Kammerphilharmonie Bremen, Orchestra Simfonică Radio din Finlanda, Filarmonica din New York şi orchestrele simfonice din Baltimore, Detroit şi Milwaukee, printre altele. Este apreciat pentru reprezentaţiile emoţionante şi este respectat pentru entuziasmul şi înţelegerea profundă a compozitorilor ale căror partituri le dirijează.
Cristian Budu este "Un pianist uimitor de original, cu o perspectivă muzicală şi o maturitate care ar putea inspira invidie colegilor de două ori mai în vârstă decât el", arată publicaţia Gramophone. Tânărul brazilian cu origini româneşti, pianistul Cristian Budu, apare în domeniul său drept un interpret cu o viziune proaspătă şi inedită. Pianistul este fondatorul proiectului Pianosofia, prin care duce literalmente muzica clasică în casele oamenilor, organizând evenimente muzicale la cerere în căminele iubitorilor de muzică, cu un repertoriu personalizat de către membrii echipei Pianosofia.
Este câştigătorul uneia dintre cele mai importante şi prestigioase competiţii din lume, Concursul Internaţional de Pian Clara Haskil, la cea de-a 50-a aniversare, în 2013. Acest premiu se acordă unui singur interpret pe ediţie şi, uneori, niciunuia dintre competitori. Pe lângă Marele Premiu, Cristian a câştigat şi Premiul Publicului şi Premiul Colţul Copiilor. Pentru critici, succesul lui Cristian la acest concurs a fost considerat drept cea mai înaltă distincţie oferită unui pianist brazilian în ultimii 25 de ani.
Ora 19:30 - 21:20 (online aici între 2 septembrie 2021, ora 19:30 şi 3 septembrie 2021, ora 07:30)
Secţiunea MARI ORCHESTRE ALE LUMII
Sala Palatului
FILARMONICA DELLA SCALA
ANDRÉS OROZCO-ESTRADA dirijor
DANIEL MÜLLER-SCHOTT violoncel
Dvořák Concertul în si minor pentru violoncel şi orchestră op. 104
Brahms Simfonia nr. 2 în re major op. 73
Andrés Orozco-Estrada este un dirijor care se remarcă prin energie şi eleganţă şi jovialitate, atuuri pe care le pune în valoare în calitate de dirijor principal al Orchestrei Simfonice din Viena. Orozco-Estrada, un dirijor ancorat în lumea muzicală actuală, dirijează adesea în premieră lucrări ale tinerilor compozitori. Acesta este recunoscut pentru încurajarea muzicienilor la început de drum şi pentru pregătirea acestora. În 2019, dirijorul a realizat un turneu în Europa, alături de Filarmónica Joven de Columbia, al cărei Dirijor Principal este din 2021. Totodată, Andrés Orozco-Estrada a fost şi Dirijor Principal al Orchestrei Simfonice Freixenet a Şcolii de muzică Regina Sofia din Madrid.
Andrés Orozco-Estrada dirijează în mod regulat orchestrele de top din Europa, inclusiv Filarmonica din Viena, Filarmonica din Berlin, Koninklijk Concertgebouworkest, Orchestra dell'Accademia Nazionale di Santa Cecilia sau Orchestra Naţională a Franţei, precum şi orchestre din SUA, precum Chicago Symphony şi Philadelphia Orchestra. De asemenea, a dirijat concerte şi spectacole de operă la Opera de Stat din Berlin şi la Festivalul de la Salzburg, bucurându-se de un succes remarcabil.
Daniel Müller-Schott, pe care The New York Times îl descrie drept "un musician neînfricat, cu tehnică impecabilă" şi o expresivitate intense, este unul dintre cei mai căutaţi violoncelişti din lume. Muzicianul concertează pe toate marile scene internaţionale şi încântă publicul în calitate de ambasador al muzicii clasice în secolul XXI.
Daniel Müller-Schott este invitat să interpreteze cu orchestre internaţionale de top din lume. În SUA, a concertat cu orchestre din New York, Boston, Chicago, Philadelphia sau Los Angeles, iar în Europa cu orchestre precum Filarmonica din Berlin, Orchestra Gewandhaus din Leipzig, Orchestra Operei Bavareze de Stat din München şi Orchestra Filarmonică din München, Orchestrele Radio din Berlin, München, Frankfurt, Stuttgart, Leipzig şi Hamburg, Copenhaga şi Paris, Orchestra Tonhalle din Zürich sau Orchestra Simfonică şi cea Filarmonică din Londra.
Descarcă programul Festivalului George Enescu 2021 aici.