septembrie 2021
Festivalul European al Spectacolului - Festivalul Dramaturgiei Româneşti (FEST-FDR), Timişoara, 2021
Şi dacă lucrurile nu (mai) sunt ce păreau a fi? Şi dacă Rică n-a venit pentru Ziţa? Şi dacă Veta îl place (şi) pe Rică? Şi dacă Jupânul şi Chiriac ştiu asta? Şi dacă Jupânul ştie şi de Chiriac? Apropo, unde ar pleca Jupânul noaptea în cazul unei montări contemporane a Nopţii furtunoase? Ce să inspecteze dânsul acum, în secol plin 21? Poate dânsul să plece doar pentru a lăsa evenimentele să se deruleze până la reîntoarcerea-i?

O noapte furtunoasă (foto: Adrian Pîclişan)

Facultatea de Muzică şi Teatru din cadrul Universităţii de Vest Timişoara, în parteneriat cu Naţionalul local, propun următoarea metodă de lansare a tinerilor actori: debutanţii Oana Antonovici (Veta), Marin Lupanciuc (Chiriac), Cora Similian (Ziţa), Darius Zet (Spiridon) urcă în studioul Uţu (etajul final al clădirii din Piaţa Victoriei, fostă a Operei) alături de seniorii Ion Rizea (Jupân Dumitrache) şi Matei Chioariu (Rică). Produsul final al acestei colaborări, O noapte furtunoasă (în secţiunea Debut a FEST-FDR), regizat de directoarea & profesoara Ada Hausvater şi-a avut premiera în a patra seară de FEST-FDR 2021 (marţi, 31 august 2021).

Din enumerarea de mai sus lipseşte un personaj. Cel al ipistatului Nae Ipingescu. Poliţistul, deh. Scena de debut e un monolog al Jupânului. Sau, dacă vreţi, o dare de seamă spre public. Pe ton lejer conspirativ. Asezonat cu trei ţigări sudate de Ion Rizea. În acest timp, o Vetă speriată încearcă, fără succes, să îşi facă o cafea la micul aragaz roşu, cu butelie. De altfel, mai totul e roşu în decor. Strident. Mai că-ţi vine să zici că seamănă a...
O noapte furtunoasă (foto: Adrian Pîclişan)

Nu prea zărim chipul Ziţei. Cap-coadă, Cora Similian priveşte în caietul în care scrie. Scrie tot ce aude, scrie tot ce spune. Notează ca o şcolăriţă prinsă cu tema nefăcută, rostind ca o actriţă prinsă cu sensul textului neînţeles. În afara unei durate puţin prea mari a unei porţiuni din monologul în care povesteşte conflictul cu fostul soţ, transformarea Ziţei e una dintre cele mai bune idei ale Adei Hausvater.
O noapte furtunoasă (foto: Adrian Pîclişan)

Mai ales că, spre final, Ziţa pare a deveni cronicarul întâmplărilor furtunoase din jur. Un fel de Caragiale, dacă vreţi. Asta dacă citim montarea în cheia farsei pe care o familie de ciudaţi (Jupânul, Veta, Chiriac, Spiridon) o face unui naiv (Rică). Dar asta e doar una dintre posibilele chei.

Dar poate că Ziţa e doar o fată exagerat de timidă. Hai să zicem, într-o formulare ceva mai riscantă, o fată cumva rămasă în urmă din punct de vedere intelectual, proaspăt divorţată, căreia familia încearcă să-i găsească un nou bărbat. Aşa că Veta îi face ochi dulci lui Rică la Iunion, acesta muşcă şi de restul se ocupă bărbaţii casei.
O noapte furtunoasă (foto: Adrian Pîclişan)

Sau, încă, mai mult. Farsa amintită două paragrafe mai sus e ceva mult mai grav decât pare la prima vedere. Rică, aşa cum îl ştim, nu e doar naiv, ci şi idealist. Amestecă el grav conceptele, dar, în adâncuri, e un om animat de bune şi calde intenţii. Jupânul, aşa cum ni-l prezintă Ada Hausvater şi Ion Rizea, e un soi de Godfather de periferie, ce conduce, cu mână de fier, e gospodărie care numa' cherestegerie nu e. Adulterul, violenţa, ameninţările sunt fapt comun în casa Jupânului. Ce soartă să aibă un idealist în această casă / lume altă decât captivitatea? Să fie asta metafora montării?
O noapte furtunoasă (foto: Adrian Pîclişan)

Alte câteva posibile versiuni de interpretare ar mai fi posibile. După cum totul ar putea fi doar o glumă, o colecţie de scene şi pretexte lipsite de un mare fir roşu. O joacă, un exerciţiu pentru punerea în valoare a actorilor. Şi totuşi, de ce lipseşte personajul omului legii? Şi de ce e decorul roşu? Şi de ce n-o recunoaşte Rică pe Ziţa?

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus