septembrie 2021
Celebrul compozitor grec Mikis Theodorakis a murit la Atena, la 2 septembrie 2021.

 
Este cunoscut mai ales pentru muzica sa din filmul Zorba Grecul (1964), în regia lui Michael Cacoyannis. A compus peste 1000 de cântece.


  De asemenea, cântecele sale Sto Perigiali:

 sau Kaïmos:

au rămas în memoria publicului de pretutindeni.
 
The Ballad of Mauthausen dedicate Holocaustului i-a adus un deosebit succes:
 

S-a născut la Chios, Egeea de Nord, Grecia, la 29 iulie 1925. Primele lecţii de muzică le-a luat la Tripoli. A început să compună la 12 ani. A studiat compoziţia la Conservatorul Superior de Muzică şi Dans din Paris, la clasa de compoziţie a lui Olivier Messiaen. A urmat şi Conservatorul din Atena.
 
Mikis Theodorakis a scris muzica filmelor Serpico (regia Sidney Lumet), Z (regia Costas Gaavras), Iphigenia (regia Michael Cacoyannis) I'll met by Moonlight (regia Michael Powell şi Emeric Pressburger) şi Honeymoon, pe care celebra formaţia The Beatles a utilizat-o ulterior.
 

Cu Suita nr..1 pentru pian şi orchestră a obţinut, în anul 1957, Medalia de Aur la Festival de la Moscova, în juriu fiind Dmitri Şostakovici.
 
Mikis Theodorakis a compus muzica baletelor Carnaval grec, Antigona, Amanţii din Téruel şi Foc în pulberi. A compus de asemenea: simfonii, cantate, oratorii (Ephiphania Averoff, Liturgia, Missa), Rapsodie pentru chitară şi orchestră, Rapsodie pentru violoncel şi orchestră, Rapsodie pentru trompetă şi orchestră, oratorii, Concert pentru pian şi orchestră, oratorii (Liturgia, Missa Greca, Requiem), opere (Kostas Karyotakis, Medea, Electra, Antigone, Lysistrata), cantate, muzică de scenă Orestia, Antigona, Medeea, muxică de cameră (triouri, cvartete de coarde, sextete).

La Bienala Internaţională a Muzicii de Film de la Bonnn 2002 a câştigat Premiul Erich Wolfgang Korngold. În 2005 câştigat Premiul Internaţional pentru muzică CIM UNESCO 2005 
 
Mikis Theodorakis a fost membru al Academiei din Atena. A fost distins cu ordinele Comandor al Legiunii de Onoare şi Mare Ofiţer al Ordinului de Merit al Marelui Duce de Luxemburg.
 
Notă: Mai multe despre compozitor pe wikipedia.org/Mikis_Theodorakis

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus