septembrie 2021
Festivalul George Enescu, 2021
În avanpremiera celei de-a opta zi a Festivalului Enescu 2021, vă oferim câteva înregistrări ale compoziţiilor din programul zilei de sîmbătă 4 septembrie 2021.

Toate concertele din programul Festivalului Internaţional George Enescu vor fi transmise gratuit pe www.festivalenescu.ro şi vor rămâne online timp de 12 ore, pentru a fi văzute şi de pe alte meridiane orare. Fiecare concert are pagina sa de eveniment, la care se ajunge din pagina de program. În plus, un pop-up afişează ecranul pe pagina de pornire a site-ului, în fiecare zi.

Ora 10:30 - 12:10 (online aici pe 4 septembrie 2021 între ora 10:30 şi ora 22:30)
 Secţiunea Enescu şi contemporanii
Sala Auditorium, Muzeul Naţional de Artă, Bucureşti

CVARTETUL DANEL cu LISE DE LA SALLE pian

Enescu Sonata nr. 3 în re major pentru pian op. 24
Debussy Cvartetul de coarde în sol minor op. 10
Franck Cvintetul cu pian în fa minor




Quatuor Danel, compus din membrii Marc Danel, Gilles Millet (viori), Vlad Bogdanas (violă) şi Yovan Markovitch (violoncel), a fost înfiinţat în 1991 şi de atunci se află în prim-planul scenei muzicale internaţionale, cu concerte importante în întreaga lume şi o serie de CD-uri înregistrate cu adevărat revoluţionare. Cvartetul este renumit pentru interpretările sale îndrăzneţe şi concentrate ale ciclurilor de cvartete de coarde compuse de compozitori precum Haydn, Beethoven, Schubert, Şostakovici şi Weinberg. Viziunea lor vie şi proaspătă asupra repertoriului tradiţional de cvartet le-a adus laude ulterioare din partea publicului şi a presei. Cealaltă parte a forţei lor constă în colaborarea cu compozitori contemporani importanţi precum Wolfgang Rihm, Helmut Lachenmann, Sofia Gubaidulina, Pascal Dusapin Jorg Widmann şi Bruno Mantovani.

În doar câţiva ani, prin concertele sale internaţionale şi prin înregistrările sale premiate cu Naïve, Lise de la Salle, în vârstă de 29 de ani, şi-a stabilit reputaţia ca una dintre cele mai interesante tinere artiste ale momentului şi o muziciană de o sensibilitate şi o maturitate ieşite din comun. Interpretarea ei a inspirat un critic al Washington Post să scrie: "Pentru o mare parte a concertului, publicul a trebuit să îşi amintească să respire... entuziasmul nu a încetat nicio secundă până când mâinile ei nu s-au desprins de pe claviatură."


Ora 13:30 - 15:10 (online aici între 4 septembrie 2021, ora 13:30 şi 5 septembrie, ora 01:30)
 Secţiunea Muzica secolului XXI
Sala Radio, Bucureşti

ORCHESTRA FILARMONICII TRANSILVANIA DIN CLUJ-NAPOCA

ALEXANDER LIEBREICH dirijor

Cornel Ţăranu Simfonia aforistică
Jiří Kadeřábek In me la morte pentru soprană şi orchestra / DIANA ŢUGUI soprană
Dieter Ammann Concert pentru pian / ANDREAS HAEFLIGER pian
Pascal Dusapin Wenn du dem Wind pentru mezzosoprană şi orchestră / IULIA MERCA mezzosoprană



Alexander Liebreich a preluat funcţia de dirijor şef şi director artistic al Orchestrei Simfonice Radio din Praga în stagiunea 2018/2019. Liebreich este, de asemenea, director artistic al Festivalului Richard Strauss din Garmisch-Partenkirchen din 2018 şi se succede lui Brigitte Fassbaender şi Wolfgang Sawallisch la conducerea Societăţii Richard Strauss.

Diana Ţugui este o artistă plurivalentă care, pe lângă rolurile din operă în care s-a consacrat, abordează cu mult succes şi genul vocal simfonic, opereta, liedul şi chiar musicalul. A colaborat cu toate filarmonicile şi teatrele de operă din ţară iar în ultimii şaisprezece ani a avut numeroase apariţii pe scene importante ale Europei. Este laureată a numeroase concursuri internaţionale cum sunt "Jaume Aragall", "Wilhem Stenhammar", "Vox Artis", "Elena Teodorini". În anul 2015 a fost încununată ca "Cea mai bună soprană" la Gala Operelor Naţionale iar în 2018 a primit premiul "Lya Hubic" pentru cea mai bună soprană.

Andreas Haefliger provine dintr-o bogată tradiţie muzicală şi este aclamat pentru sensibilitatea, intuiţia muzicală şi modul său de a cânta la pian care este pur şi simplu transcendental. Cunoscut pentru repertoriul său inovator, aduce o pasiune şi o umanitate atotcuprinzătoare în concertele şi înregistrările sale.

Iulia Merca este în prezent solistă a Operei Române din Cluj-Napoca. În 19 ani de activitate alături de ansamblul clujean, a debutat în mai multe spectacole realizate în premieră, precum Maria de Buenos Aires (A. Piazzolla), Oreste/Oedipe (C. Ţăranu), Nabucco 12 (spectacol de A. Hausvater, pe muzica lui G. Verdi) şi multe altele.


Ora 16:30 - 18:00 (online aici între 4 septembrie 2021, ora 16:30 şi 5 septembrie 2021, ora 04:30)
Secţiunea Concerte şi recitaluri
Ateneul Român, Bucureşti

ORCHESTRA DE STAT DIN ATENA

STEFANOS TSIALIS dirijor
SASKIA GIORGINI pian - câştigător al Concursului Mozart din Salzburg în 2016

Nikos Skalkottas Cinci dansuri greceşti - Peloponnisiakos 1 (Ser. I/3) / Epirotikos 1 (Ser. I/4) / Epirotikos 2 (Ser. III/2) / Hostianos (Ser. III/1) / Kleftikos (Ser. III/3)
Enescu Fantezia pentru pian şi orchestră
Franck Simfonia în re minor



Stefanos Tsialis este dirijorl-şef şi directorul artistic al Orchestrei de Stat din Atena. Din 2016 de când ocupă aceste posturi, în pofida unor circumstanţe dificile, a reuşit să crească audienţele cu peste 60 %. De câteva sezoane, ASO colaborează în mod repetat cu unii dintre cei mai iluştri muzicieni ai timpului nostru, demonstrând astfel calitatea sa puternic crescută.

Câştigătoare a Concursului Internaţional Mozart de la Salzburg în 2016, unde a obţinut şi premiul special pentru cea mai bună interpretare a lucrării comandate, Saskia Giorgini este considerată una dintre cele mai interesante pianiste ale tinerei generaţii. Ea este lăudată pentru "tehnica sa infailibilă, un sunet frumos şi emoţionant, o frazare plină de fantezie şi o muzicalitate pură" (Salvatore Accardo). Concertele Saskiei Giorgini sunt descrise ca fiind "emoţionante" şi "impecabile" în Observer (The Guardian).


Ora 19:30 - 21:20 (online aici între 4 septembrie 2021, ora 19:30 şi 5 septembrie 2021, ora 07:30)
Secţiunea MARI ORCHESTRE ALE LUMII
Sala Palatului

PHILHARMONIA ORCHESTRA, LONDON / CORUL ACADEMIC RADIO

SANTTU-MATIAS ROUVALI dirijor / CIPRIAN ŢUŢU dirijorul corului
NEMANJA RADULOVIĆ vioară (laureat al Concursului Internaţional George Enescu 2001)

Bartók Suita de dansuri Sz. 77
Prokofiev Concertul nr. 2 în sol minor pentru vioară şi orchestră op. 63
Enescu Simfonia nr. 3 în do major op. 21




Santtu-Mathias Rouvali îşi va începe mandatul de dirijor principal al Orchestrei Philharmonia din Londra, odată cu începerea stagiunii 2021/2022, şi va continua să fie dirijorul şef al Orchestrei Simfonice din Göteborg, pe lângă poziţia sa de lungă durată de dirijor-şef al Orchestrei Filarmonice din Tampere, aproape de casa sa din Finlanda. Începând sezonul cu aspiraţii mari, Rouvali îşi va face debutul foarte aşteptat la BBC Proms cu Orchestra Philharmonia din Londra.

Activitatea dirijorală a lui Ciprian Ţuţu cuprinde manifestări artistice diverse, de la spectacole de operă, până la concerte á cappella, cu acompaniament, precum şi vocal-simfonice, în compania unor importante orchestre din ţară (Braşov, Oradea, Cluj-Napoca, Bucureşti) şi străinătate.

Câştigător al Premiului Echo Klassik 2015 pentru Revelaţia anului, violonistul sârbo-francez Nemanja Radulović a cucerit lumea muzicii clasice cu virtuozitatea sa emoţionantă, profunzimea expresiei şi cu repertoriul său aventuros, atât în studioul de înregistrări, cât şi pe scena de concert. Artist exclusiv Deutsche Grammophon, cel mai recent album al său, Baïka, cuprinde interpretările sale evocatoare ale Concertului pentru vioară de Khachaturian, precum şi ale Şeherezadei de Rimski-Korsakov, aranjate pentru vioară solo şi orchestră de cameră.

Descarcă programul Festivalului George Enescu 2021 aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus