septembrie 2021
Festivalul George Enescu, 2021
În avanpremiera celei de-a noua zi a Festivalului Enescu 2021, vă oferim câteva înregistrări ale compoziţiilor din programul zilei de duminică 5 septembrie 2021.

Toate concertele din programul Festivalului Internaţional George Enescu vor fi transmise gratuit pe www.festivalenescu.ro şi vor rămâne online timp de 12 ore, pentru a fi văzute şi de pe alte meridiane orare. Fiecare concert are pagina sa de eveniment, la care se ajunge din pagina de program. În plus, un pop-up afişează ecranul pe pagina de pornire a site-ului, în fiecare zi.

Ora 10:30 - 12:00 (online aici pe 5 septembrie 2021 între ora 10:30 şi ora 22:30)
 Secţiunea Enescu şi contemporanii
Sala Auditorium, Muzeul Naţional de Artă, Bucureşti

CVARTETUL FINE ARTS
ITAMAR GOLAN pian

Beethoven Cvartetul de coarde nr. 1 în fa major op.18 nr.1
Şostakovici Cvartetul de coarde nr. 1 op. 49
Enescu Cvintetul cu pian în re major (1896)





Fine Arts Quartet, compus din membrii Ralph Evans, Efim Boico (vioară), Gil Sharon (violă) şi Niklas Schmidt (violoncel), reprezintă "unul dintre numele de aur ale muzicii de cameră" (Washington Post), numărându-se printre cele mai distinse ansambluri de muzică de cameră din prezent, cu o istorie ilustră de succese interpretative şi o moştenire extinsă de peste 200 de lucrări înregistrate. Înfiinţat la Chicago în 1946, Cvartetul este unul dintre puţinele formaţii de elită care a înregistrat şi a efectuat turnee internaţionale timp de trei sferturi de secol. Multe dintre cele mai recente lansări ale Cvartetului au fost selectate pentru a fi incluse pe listele de înscriere la Premiile Grammy la categoriile "Cel mai bun album de muzică clasică" şi/sau "Cea mai bună interpretare de muzică de cameră" şi au primit numeroase premii şi distincţii.

De peste două decenii, Itamar Golan a fost partenerul celor mai remarcabili instrumentişti ai timpului nostru. Munca sa i-a adus mari aprecieri din partea criticilor şi este unul dintre cei mai căutaţi pianişti ai generaţiei sale, cântând pe cele mai prestigioase scene din întreaga lume.

Ora 13:30 - 15:10 (online aici între 5 septembrie 2021, ora 13:30 şi 6 septembrie, ora 01:30)
 Secţiunea Muzica secolului XXI
Sala Radio, Bucureşti

ORCHESTRA FILARMONICII MIHAIL JORA DIN BACĂU
JESSICA COTTIS dirijor

Dan Dediu Spini op. 153
Adrian Iorgulescu Simfonia nr. 6, Obelisk
Jonathan Dove In Exile, Concert pentru violoncel, bariton şi orchestră
RAPHAEL WALLFISCH violoncel
SIMON KEENLYSIDE bariton
Jessie Montgomery Strum



"Talentata" (The Times), dirijoare de origine australiană, Jessica Cottis, a captat atenţia internaţională pentru inteligenţa şi muzicalitatea sa înnăscută, cât şi pentru autoritatea sa uşoară. Apreciată ca fiind "rece, stăpânită, super-articulată şi atrăgătoare" (The Scotsman), ea este o figură carismatică pe podium care aduce dinamism şi claritate de viziune în toate spectacolele sale.

Raphael Wallfisch este unul dintre cei mai renumiţi violoncelişti care cântă pe scena internaţională. La vârsta de 24 de ani, a câştigat Concursul Internaţional de Violoncel Gaspar Cassadó din Florenţa. De atunci, s-a bucurat de o carieră mondială, cântând cu orchestre precum London Symphony, London Philharmonic, Philharmonia, BBC Symphony, English Chamber Orchestra, Hallé, City of Birmingham Symphony, Leipzig Gewandhaus, Berlin Symphony, Westdeutscher Rundfunk, Los Angeles Philharmonic, Indianapolis Symphony, Warsaw Philharmonic, Czech Philharmonic şi multe altele.

Simon Keenlyside şi-a făcut prima apariţie într-un rol major de operă în anul 1987, în rolul Lescaut din opera Manon Lescaut la Royal Northern College of Music. Revista Opera Magazine a remarcat că a fost o interpretare "uimitor de matură" şi că "şi-a folosit vocea baritonală într-un mod foarte cald şi clar şi cu o muzicalitate remarcabilă".

Ora 16:30 - 18:05 (online aici între 5 septembrie 2021, ora 16:30 şi 6 septembrie 2021, ora 04:30)
Secţiunea Concerte şi recitaluri
Ateneul Român, Bucureşti

LONDON MOZART PLAYERS / CORUL FILARMONICII GEORGE ENESCU
NICOLAE MOLDOVEANU dirijor / IOSIF ION PRUNNER dirijorul corului

Mozart Concertul nr. 4 în mi bemol major pentru corn şi orchestră K. 495
FELIX KLIESER corn
Mozart Marea Missă în do minor K. 427
ELENA MOŞUC soprană
EMILIE ROSE BRY soprană (laureată a Concursului Internaţional de Canto Georges Enesco de la Paris)
IOAN HOTEA tenor
ADRIAN SÂMPETREAN bas



Cu o personalitate muzicală complexă, fiind dirijor, dar şi violonist, corepetitor şi organist, Nicolae Moldoveanu a absolvit Academia Regală de Muzică din Londra şi susţine cu regularitate concerte alături de orchestre prestigioase din Europa, fiind deopotrivă interesat de operă, un alt gen în care excelează, colaborând cu opere din Suedia, Canada sau Marea Britanie.

Simon Blendis se bucură de o carieră internaţională ca muzician de cameră, solist şi dirijor de orchestră. A fost violonist al Ansamblului Schubert în perioada 1995-2018, când acesta s-a retras după o carieră celebră de 35 de ani. Împreună cu ansamblul, Simon a concertat în peste treizeci de ţări diferite, a înregistrat peste douăzeci de CD-uri cu muzică de la Brahms la Judith Weir, a făcut emisiuni frecvente pentru BBC Radio 3 şi a apărut cu regularitate în cele mai importante săli din Europa, precum Wigmore Hall din Londra şi Concertgebouw din Amsterdam. În 1999, grupul a câştigat prestigiosul Royal Philharmonic Society Award pentru cel mai bun grup de cameră, pentru care a fost din nou nominalizat în 2010.

Felix Klieser este un artist excepţional din mai multe puncte de vedere. La vârsta de 4 ani şi-a exprimat dorinţa de a cânta la corn. La vârsta de 17 ani, s-a înscris la clasa profesorului Markus Maskuniitty de la Hochschule für Musik und Theater din Hanovra. În 2013, Felix Klieser şi-a prezentat albumul de debut "Reveries", care a fost lansat de Berlin Classics. Înregistrarea demonstrează muzicalitatea incredibilă a lui Felix Klieser, precum şi tehnica sa strălucitoare şi stăpânirea instrumentului său. Dorinţa specială a lui Felix Klieser este de a evoca o varietate de culori şi tonuri frumoase prin sunetul acestui instrument. Destul de recent, a primit o recenzie excelentă din partea Süddeutsche Zeitung, care a descris interpretarea sa ca fiind "pur şi simplu perfectă", cu precizie, o gamă de expresie şi frumuseţe a sunetului.

Elena Moşuc, soprană de naţionalitate romano-elveţiană, născută în România, la Iaşi, a studiat la Universitatea de Muzică "George Enescu" din oraşul natal. A câştigat mai multe concursuri internaţionale (cel mai important fiind ARD Wettbewerb, concursul televiziunilor germane, în 1990 care i-a deschis drumul unei carieri internaţionale) şi i s-au decernat multe distincţii şi premii prestigioase. În 2019 a fost nominalizată de două ori la prestigiosul premiu Opus Klassik, prima ca cea mai bună soprană a anului şi a doua pentru albumul său CD Verdi Heroines (Solo Musica) şi a fost proclamată câştigătoarea renumitului International Opera Awards "Opera Star" OSCAR DELLA LIRICA ca cea mai bună soprană.

Ora 19:30 - 20:40 (online aici între 5 septembrie 2021, ora 19:30 şi 6 septembrie 2021, ora 07:30)
Secţiunea MARI ORCHESTRE ALE LUMII
Sala Palatului

PHILHARMONIA ORCHESTRA, LONDON / CORUL ACADEMIC RADIO / CORUL DE COPII AL RADIODIFUZIUNII ROMÂNE

JOSÉ CURA compozitor & dirijor / CIPRIAN ŢUŢU dirijorul corului / RĂZVAN RĂDOS dirijorul corului
CARMEN LIDIA VIDU regizor multimedia
José Cura Modus (Kyrie din Recviemul argentinian)
José Cura Te Deum dedicat aniversării celei de-a 25-a ediţii a Festivalului (primă audiţie) pentru solistă, cor şi cor de copii
POLINA PASTIRCHAK soprană
José Cura Ecce Homo (Triptychum: Magnificat; Calvarium; Stabat Mater)
ELISA BALBO Maria (soprană) / RAMÓN VARGAS Cristo (tenor) / ROXANA CONSTANTINESCU Magdalena (alto) / MARIUS VLAD BUDOIU Iuda, Tribunos, Ioannes (tenor) / NICOLAS TESTÉ Vox Creaturæ, Caiphas, Pilatus (bas) / VLAD IVANOV narator





Publicul va asculta astăzi, în premieră mondială, o lucrare vocal-simfonică, Te Deum, compusă de faimosul tenor, compozitor şi dirijor, Jose Cura, pentru a celebra cea de-a 25-a aniversare a Festivalului Enescu. Lucrarea va fi prezentată la Sala Palatului, într-un concert susţinut de Philharmonia Orchestra London, sub bagheta lui Jose Cura, împreună cu Corul Academic al Radio România şi Corul de Copii al Radio România. Solistă va fi soprana Polina Pasztircsák.

"Am fost foarte onorat şi emoţionat că organizatorii Festivalului Enescu au acceptat să vin cu lucrări de muzică contemporană. Când Mihai Constantinescu mi-a spus că va fi a 25-a ediţie, o ediţie jubiliară, i-am propus să compun o piesă pentru a marca acest moment. Am compus-o în 2020, când toate planurile ne-au fost anulate de pandemie. Am vrut să celebrez performanţa Festivalului Enescu de a avea loc în aceste condiţii", a spus Jose Cura.

Te Deum-ul va fi însoţit de proiecţii multimedia, în regia lui Carmen Vidu, care vor prelua imagini şi documente din expoziţia "Enescu. Geniul şi Festivalul. Chipuri de iubire", pe care spectatorii o pot admira în foaierele de la Sala Palatului şi de la Ateneu. Fotografiile şi documentele provin de la fotografii oficiali ai Festivalului Enescu, Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe şi Muzeul George Enescu.

În acelaşi concert vor mai fi prezentate două compoziţii de Jose Cura: Modus (Kyrie din Requiemul Argentinian, dedicat victimelor războiului dintre Marea Britanie şi Argentina din 1982) şi Ecce Homo, pe care compozitorul a scris-o după ce soţia sa a pierdut două sarcini.

Descarcă programul Festivalului George Enescu 2021 aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus