Scriu aceste rânduri într-un moment în care lumea teatrală este cu lacrima la colţul ochiului, sau lăsând-o să curgă pe obraz. Moartea lui Ion Caramitru, personalitate emblematică a teatrului şi cinematografiei româneşti, nu ne poate lăsa indiferenţi. Trist. Dureros. Fără cuvinte.
Ultima seară a Galei Tânărului Actor HOP 2021. Seară aşteptată cu emoţie de cei 26 de dansaCtori. Pluteşte, totuşi, cumva, între aceşti frumoşi nebuni, regretul că s-a sfârşit prea curând, că ar mai sta împreună, că ar mai zăbovi alături de maestrul Gigi Căciuleanu. Mai ales că, pentru unii, poate, este ultima ediţie la care pot participa, dar şi faptul că este ultima ediţie aflată sub bagheta magică a lui Gigi Căciuleanu.
Seara zilei de 4 septembrie 2021 a debutat cu lansarea a două albume de referinţă, aş spune, pentru ceea ce înseamnă valorile teatrului românesc. Cornel Todea - dincolo de regie, semnat de jurnalistul şi prozatorul blăjean Ion Moldovan, un apropiat al actorilor, un om care spune că, dacă ar putea, ar scrie despre fiecare actor, indiferent de cât de cunoscut sau apreciat este sau a fost, pentru că fiecare actor se dăruie, se oferă, pe altarul teatrului. Cornel Todea, cel care a iniţiat această gală HOP şi care a coordonat-o timp de 14 ediţii, omul de teatru, film şi televiziune, profesorul, cel care spunea "Am convingerea că lumea poveştilor este singura în măsură să ne înarmeze cu o urmă de apărare faţă de toate agresiunile: încredere în triumful final al adevărului, al binelui. Astfel înarmaţi putem traversa plini de speranţă momente de restrişte. Şi, de cele mai multe ori, ne salvăm!", se regăseşte în paginile acestui album cu realizările, gândurile şi chipurile sale de-a lungul timpului. Apariţia acestui volum este un proiect al Teatrului "Ion Creangă", alături de care a fost mult timp, în calitate de director, şi lansarea acestuia în cadrul Galei HOP, a fost un demers mai mult decât firesc.
O carte frumoasă despre un om frumos. Ovidiu Iulia Moldovan, este semnat de actriţa Rodica Mandache, colegă de generaţie cu acest mare actor. Un album care surprinde personalitatea unui actor care şi-a pus amprenta, definitiv şi irevocabil, asupra teatrului şi filmului românesc. "Am scris această carte, ca şi cum ar fi vrut el să o scriu, sau cum aş fi vrut să se scrie despre mine", spune Rodica Mandache. În acel moment, brusc mi-a revenit în minte spectacolul în care l-am văzut pe Ovidiu Iulia Moldovan, alături de o pleiadă de actori, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia - Caligula, un spectacol memorabil, care pentru un provincial, un provincial dintr-un oraş mic, fără prea multe instituţii de cultură la acea vreme, capătă o altă greutate şi o altă însemnătate.
Poate că Ministerul Culturii, dacă s-ar preocupa cu adevărat de valorile culturii româneşti, ar putea iniţia un proiect, prin care toate personalităţile marcante ale teatrului, în cazul acesta, dar nu numai, să se regăsească în astfel de albume, care să ajungă în teatre şi în universităţi de profil, pentru ca cei care pornesc pe drumul acesta, al teatrului, să-i afle.
Dar să nu fim patetici şi să mergem mai departe. A fi Şi a nu fi este propunerea lui Gigi Căciuleanu, specială, pentru acest final de gală. Poeme semnate de Ion Luca Caragiale ies la iveală, rând pe rând, într-un mod unic şi personal. Împărţite în calupuri tematice, calupuri intitulate sugestiv, titlurile calupurilor fiind proiectate în fundal, însoţite de desenele lui Gigi Căciuleanu, dansaCtorul le exprimă. Un tricou amprentat cu două chipuri de actori, înjumătăţite, dar care compun un întreg, un el şi o ea, imagine creată de fotograful celei de-a 23-a ediţii a Galei HOP, Mircea Sorin Albuţiu, se piteşte sub un sacou negru. Pălărie (neagră), cum altfel, în lumea caragialiană, completează ţinuta. A fi şi a nu fi, De-ale omului, Contemporanilor mei, De-ale filosofului, De-ale poetului, De-ale sticlei, De-ale lăutarului, De-ale U-morului, De-ale amor-aş-ului, De-ale A Mor Ului, De-ale Art-istului - s-au derulat sub ochii noştri, dansaCtorul Gigi Căciuleanu conturând vocal şi gestual versurile caragialiene, totul pe un fond muzical apocaliptic, liric, lăutăresc..., semnat de Paul Ilea, potrivit fiecărui calup. Iar amorul, nu putea fi lăsat neexemplificat: Ana şi Bogdan Iacob, doi minunaţi cum ar spune Gigi Căciuleanu, au fost seducători în dansul lor, exprimând şi exemplificând, gest cu gest, cuvântul. Un spectacol încărcat de sensibilitate, dar fără a fi lipsit de umor. "Apocaliptica gândirii de azi va fi-nţeleasă mâine". Spectacol produs de Fundaţia Art Production, Gigi Căciuleanu Romania Dance Company, cu sprijinul JTI.
Şi mult aşteptata premiere, cu inima bătându-le în piepturile tinere. Cine? Cine? Care? Care? Parcă îi auzeam cumva, atunci când, rând pe rând, erau numiţi, chemaţi şi prezentaţi pe scenă. S-au aşezat, firesc, formând un semicerc în jurul maestrului, aşteptând decizia juriului şi a publicului. O spun din nou, aşa cum au spus-o şi juraţii, toţi sunt câştigători.
Diplomele de participare acordate tuturor au fost înmânate de Carol, asistentul asistentei Lelia Marcu-Vladu.
Dar un concurs e un concurs şi premiile sunt premii. Aşadar:
Marele premiu "Ştefan Iordache" revine actriţei Oana Elena Antonovici (înmânat de Gigi Căciuleanu)
Premiul pentru cea mai bună actriţă: Diana Raluca Amitroaie (înmânat de actorul Mihai Constantin)
Premiul pentru cel mai bun actor: Marian Lupanciuc (înmânat de actriţa Ioana Bogăţan)
Premiul "Cornel Todea" - pentru cea mai bună trupă de actori: Stela Cora, Andrei Cristea, Lăcrămioara Soare (înmânat de actriţa Alla Menşicov-Vutcărău)
Premiul "Sică Alexandrescu", premiul special al juriului: Petru Marginean (înmânat de Dragoş Ioniţă, câştigătorul acestui premiul la ediţia din 2020)
Premiul pentru prestanţă, rostire scenică şi expresie corporală, acordat de actriţa Dorina Lazăr: Andrada Olteanu (înmânat de actriţa Daniela Nane)
Premiul publicului:
- pentru cel mai bun actor: Marian Lupanciuc (înmânat de Luana Pleşea, redactor la Radio România Cultural)
- pentru cea mai bună actriţă: Andrada Oltean (înmânat de Luana Pleşea, redactor la Radio România Cultural)
- pentru cel mai bun grup: Cezara Creţu, Andrada Oltean, Vlad Pelin, Alis Pelle (înmânat de Luana Pleşea, redactor la Radio România Cultural)
Reamintesc juriul care i-a adus pe scenă pe toţi cei 26 de tineri aspiranţi:
Ioan Ardelean (actor şi regizor), Silvia Ghiaţă (producător TV), Andrei şi Andreea Grosu (regizori), Alexander Hausvater (regizor), Daniela Nane (actriţă).
Şi juriul care a decis şi a acordat premiile:
Ioana Bogăţan - actriţă, Mihai Constantin - actor, Rodica Mandache - actriţă, Alla Menşicov-Vutcărău - actriţă şi Vava Ştefănescu - coregrafă şi dansatoare
Felicitări tuturor tinerilor actori care şi-au dorit să trăiască o astfel de experienţă! O experienţă de poveste.