septembrie 2021
Festivalul George Enescu, 2021
În avanpremiera celei de-a zecea zi a Festivalului Enescu 2021, vă oferim câteva înregistrări ale compoziţiilor din programul zilei de luni 6 septembrie 2021.

Toate concertele din programul Festivalului Internaţional George Enescu vor fi transmise gratuit pe www.festivalenescu.ro şi vor rămâne online timp de 12 ore, pentru a fi văzute şi de pe alte meridiane orare. Fiecare concert are pagina sa de eveniment, la care se ajunge din pagina de program. În plus, un pop-up afişează ecranul pe pagina de pornire a site-ului, în fiecare zi.

Ora 16:30 - 18:00 (online aici între 6 septembrie 2021, ora 16:30 şi 7 septembrie 2021, ora 04:30)
Secţiunea Concerte şi recitaluri
Ateneul Român, Bucureşti

ORCHESTRA DE CAMERĂ DIN BASEL
ÁDÁM FISCHER dirijor
ALEXANDRA DARIESCU pian

Clara Schumann Concertul în la minor pentru pian şi orchestră op. 7
Mendelssohn Simfonia nr. 3 în la minor op. 56, Scoţiana



Adam Fischer este unul dintre cei mai importanţi dirijori ai prezentului. Născut în 1949 la Budapesta, student al lui Hans Swarowsky, ştia încă de la o vârstă fragedă că muzica poate şi trebuie să transmită un mesaj. A înfiinţat Filarmonica Austro-Ungară Haydn în 1987 cu muzicieni din cele două ţări de origine, Austria şi Ungaria, pentru a depăşi nu numai graniţele Cortinei de Fier, ci şi prejudecăţile împotriva muzicii lui Joseph Haydn. Înregistrarea sa a celor 104 simfonii complete de Joseph Haydn rămâne de neegalat până în prezent. Adam Fischer este membru de onoare al Musikverein für Steiermark din Graz. El deţine titlul austriac onorific de Profesor şi a primit Ordinul Dannebrog de la Regina Danemarcei.

Pianistă şi creatoare a spectacolului The Nutcracker and I, Alexandra Dariescu se remarcă ca o voce originală ale cărei valori fundamentale strălucesc o lumină asupra egalităţii de gen atât în programele sale de concert cât şi în recital, precum şi în susţinerea unor lucrări mai puţin cunoscute, pledând pentru diversitate şi incluziune. Dariescu a cântat cu orchestre precum Orchestra Filarmonică Regală din Londra şi Orchestra Filarmonică din Londra, Orchestra Simfonică BBC, Orchestra Naţională a Franţei, Orchestra Filarmonică din Oslo, Orchestra de Tineret a Uniunii Europene, Orchestra Simfonică din Utah, Orchestrele Simfonice din Quebec, Sydney şi Melbourne, printre altele.


Ora 19:30 - 21:30 (online aici între 6 septembrie 2021, ora 19:30 şi 7 septembrie 2021, ora 07:30)
Secţiunea MARI ORCHESTRE ALE LUMII
Sala Palatului

ORCHESTRA FILARMONICII DIN MÜNCHEN
VALERY GERGIEV dirijor
LEONIDAS KAVAKOS vioară

Ceaikovski Concertul în re major pentru vioară şi orchestră op. 35
Bruckner Simfonia nr. 6 în la major WAB 106



Născut la Moscova, Valery Gergiev a studiat iniţial dirijatul sub coordonarea lui Ilya Musin la Conservatorul din Leningrad. În timp ce era încă student, a câştigat concursul de dirijat Herbert von Karajan la Berlin. În 1978, în vârstă de 24 de ani, Valery Gergiev a devenit dirijor asistent al lui Yuri Temirkanov la Opera Mariinsky, unde a debutat în dirijarea adaptării de Serghei Prokofiev a operei Război şi Pace de Tolstoi. În urmă cu mai bine de două decenii, el şi-a asumat funcţia actuală de director al legendarului Teatru Mariinsky din Sankt Petersburg, care a devenit de atunci o piatră de temelie a culturii de operă din Rusia. Cooperarea strânsă a lui Valery Gergiev cu Filarmonica din München a început în sezonul 2011-12. De atunci, a interpretat toate simfoniile de Dmitri Şostakovici şi un ciclu de lucrări de Igor Stravinsky, atât cu Filarmonica, cât şi cu Orchestra Mariinsky. Începând cu sezonul 2015-16, ocupă funcţia de dirijor principal al Filarmonicii din München.

Leonidas Kavakos este un artist de anvergură care lucrează cu cele mai bune orchestre şi cei mai buni dirijori din lume şi interpretează recitaluri în sălile cu premiere mondiale. Este un artist de excepţie care înregistrează sub egida Sony Classical. Cei mai importanţi 3 mentori ai săi sunt Stelios Kafantaris, Josef Kavakos şi Ferenc Rados, colaboratori recurenţi şi în prezent. Până la vârsta de doar 21 de ani, Leonidas Kavakos câştigase deja 3 competiţii majore: Concursul Sibelius (1985) şi competiţiile Paganini şi Naumburg (1988). Succesul rapid l-a condus la înregistrarea originalului Concert pentru vioară Sibelius (1903/1904), prima sa înregistrare, care a câştigat Permiul Anual pentru Concert Gramophone (1991). Ulterior a câştigat numeroase alte premii.

Descarcă programul Festivalului George Enescu 2021 aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus