septembrie 2021
Festivalul de film de animaţie animest, 2021
Filmele de animaţie recuceresc marele ecran la cea de-a 16-a ediţie a Festivalului Internaţional de Animaţie Animest (8-17 octombrie 2021, Bucureşti). Inspirate din poveştile unor personaje legendare sau ilustrând universuri imaginare, lungmetrajele din selecţia oficială a celui mai amplu eveniment cinematografic din capitală abordează într-o manieră unică subiecte care ne preocupă la nivel individual, dar şi tematici sensibile pentru societatea actuală. Cinci titluri curajoase concurează pentru premiul Competiţiei de lungmetraj, iar alte cinci poveşti multi-premiate vor avea parte de proiecţii speciale în cinematografele din Bucureşti.

Abonamentele Animest.16 au fost puse în vânzare şi sunt disponibile online, pe: https://eventbook.ro/other/bilete-animest-2021-abonament

Prezentat la San Sebastián şi distins cu Menţiunea specială a Juriului la Annecy, La Traversée / Traversarea (r. Florence Miailhe) urmăreşte aventurile a doi fraţi fugiţi din calea războiului, în căutarea Lumii Noi. Tot din competiţia oficială Annecy, unde a primit o distincţie specială în secţiunea Contrechamp, ajunge la Animest şi Archipelago / Arhipelagul (r. Félix Dufour-Laperrière), o călătorie poetică prin delta râului Saint Lawrence din Quebec, realizată din ilustraţii şi monologuri seducătoare ce spun povestea unui loc ce pare desprins dintr-un vis.

La Traversée / Traversarea, r. Florence Miailhe
În Inu-oh, doi băieţi marginalizaţi de societatea japoneză a secolului al XIV-lea îşi găsesc puterea de a străluci prin dans şi cântec. O poveste animată despre diversitate, prietenie şi magie, filmul lui Masaaki Yuasa a fost prezentat în premieră mondială în secţiunea Orizzonti a Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia. Dragostea pentru artă devine un refugiu şi pentru protagonistul Welcome To Siegheilkirchen / Bun venit la Siegheilkirchen! (r. Marcus H. Rosenmüller, Santiago López Jover), un băiat dintr-un orăşel austriac animat de o atitudine ultrareligioasă reacţionară. Talentul său la desen îl va ajuta să evadeze din lumea reală şi îi va da curajul de a-i proteja pe cei dragi.

Welcome To Siegheilkirchen / Bun venit la Siegheilkirchen! (r. Marcus H. Rosenmüller, Santiago López Jover)

My Sunny Maad (r. Michaela Pavlátová) propune o abordare originală asupra unui subiect extrem de fierbinte în zilele noastre. O tânără din Cehia începe o nouă viaţă alături de soţul său în Kabul, oraşul lui natal. Odată cu ea, iubitorii de animaţie vor pătrunde în realitatea zilnică a femeilor din Afganistan, explorând dinamica de familie, atitudinea societăţii şi nevoia de apartenenţă.
My Sunny Maad, r. Michaela Pavlátová

În afara competiţiei, spectatorii Animest vor putea urmări Cryptozoo (r. Dash Shaw), o fantezie distopică şi halucinantă, cu o estetică aparte, care apelează la elemente din mitologie pentru a contura o imagine critică asupra lăcomiei umane. Filmul a fost distins cu NEXT Innovator Award la Sundance şi a cucerit juriul şi audienţa Festivalului Internaţional de Film de la Berlin.
Cryptozoo, r. Dash Shaw

 De o proiecţie specială se va bucura şi Calamity, a Childhood of Martha Jane Cannary (r. Rémi Chayé), marele câştigător Annecy 2020, o poveste în care eroina sfidează normele de gen ale secolului al XIX-lea, provocând un imens scandal în comunitate. Despre acte de rebeliune vorbeşte şi Seven Days War (r. Yuta Murano), în care un grup de adolescenţi declară război adulţilor autoritari, găsindu-şi refugiul într-o fabrică abandonată.
Calamity, a Childhood of Martha Jane Cannary, r. Rémi Chayé

"Filmul nostru e ca o scrisoare de dragoste dedicată animaţiei clasice'', subliniază Joann Sfar, regizorul filmului Little Vampire, într-un interviu acordat publicaţiei Animation Magazine. O adaptare a comic book-ului pe care îl semnează, lungmetrajul s-a bucurat de o premieră internaţională în competiţie la Annecy, unde a cucerit publicul de toate vârstele cu povestea unui mic vampir care se aventurează în lumea oamenilor obişnuiţi din dorinţa de a-şi face prieteni. Nominalizat la Oscarul pentru Cel mai bun lungmetraj de animaţie, Wolfwalkers (r. Tomm Moore, Ross Stewart) este o fermecătoare fabulă celtică cu un mesaj universal şi atemporal, care invită publicul la un exerciţiu de empatie.

Lungmetrajele incluse în selecţia oficială Animest 2021 vor putea fi urmărite pe marele ecran, la Bucureşti, în perioada 8-17 octombrie 2021. Abonamentele la cea de-a 16-a ediţie a festivalului sunt disponibile online, pe platforma Eventbook.

***

Cea de-a 16-a ediţie Animest este un proiect co-finanţat de Centrul Naţional al Cinematografiei şi Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului Bucureşti - Oraş deschis 2021. Pentru informaţii detaliate despre programul de finanţare al Primăriei Municipiului Bucureşti prin ARCUB, puteţi accesa www.arcub.ro. Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Primăriei Municipiului Bucureşti sau ARCUB.



0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus