septembrie 2021
Festivalul de film de animaţie animest, 2021
11 scurtmetraje realizate de artişti din toată ţara concurează la cea de-a 16-a ediţie Animest pentru premiul Competiţiei Româneşti. Puternice, curajoase şi foarte diverse, abordările propuse de regizorii autohtoni mizează pe noi forme de limbaj, aducând un suflu nou în dezvoltarea industriei locale. În perioada 8-17 octombrie 2021, filmele lor vor putea fi urmărite în cinematografele din Bucureşti, dar şi online, prin intermediul platformei de streaming Animest. Fidel misiunii sale de a promova şi de a susţine creatorii de animaţie din România, festivalul va aduce pe marele ecran şi scurtmetrajele selecţionate la ediţia anterioară, care nu s-au bucurat de o întâlnire cu publicul în sălile de cinema din Bucureşti.

Programul ediţiei va fi disponibil în curând pe https://www.animest.ro/. Abonamentele Animest.16 sunt disponibile online, pe: https://eventbook.ro/festival/animest.

Laura Pop, câştigătoarea Competiţiei Româneşti Animest în 2018 cu Monstrul, filmul său de debut, se întoarce la această ediţie cu Atriums, ventricles, un portret al propriei sale inimi, surprins în perioada lockdown-ului. Pandemia l-a inspirat şi pe Lucian Barbu să creeze Start a New Call, un film în care membrii unei familii încearcă să se susţină reciproc prin intermediul apelurilor video. Un cuplu de pensionari redescoperă dragostea în Born 2 be Wild, filmul regizorului şi ilustratorului Raul Lile, iar în Codul de fier (r. Filip Sabin), un robot şi un druid fac front comun pentru salvarea pădurii.
Codul de fier, r. Filip Sabin

În Creator / Creature, Dorel Mărgărit urmăreşte dinamica dintre creaţie şi creator, iar Dafina Buşu propune o abordare filozofică a modului în care fiinţa umană încearcă să-şi explice mecanica universului în scurtmetrajul In Circles /I Try. Gabor Balazs revine în Competiţia Românească cu I Sit And Look Out, iar Maria Dimancea testează o nouă abordare a mitului lui Sisif în Sisiphescu, povestea unui bătrân care se străduieşte să-şi urce fotoliul la etaj.
Sisiphescu, r. Maria Dimancea

Într-un mic oraş, într-un pub local, un om slab reuşeşte să scrie istorie prin puterile sale excepţionale în Skanderbar, scurtmetrajul semnat de Călin Gherghevici. În Spotlight (r. Vanesa Andor), o sumedenie de obiecte cu care interacţionăm zilnic se reunesc într-un carnaval al formelor sub lumina unui reflector. Tot în Competiţia Românească se va vedea pe marele ecran Şoarecele B, noul film semnat de Ioachim Stroe.
Skandenbar, r. Călin Gherghevici

Regizorul şi animatorul Paul Mureşan revine la Animest cu scurtmetrajul Cântec de leagăn, prezentat în premieră internaţională în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Varşovia, unde s-a remarcat cu povestea puternică a unei familii afectate de violenţa domestică, ilustrată sonor de un vechi cântec românesc interpretat de Maria Tănase. În România, filmul s-a văzut pentru prima dată la TIFF, unde a fost distins cu Menţiunea specială a juriului Zilelor Filmului Românesc pentru Scurtmetraj, iar la cea de-a 16-a ediţie Animest va fi prezentat în afara competiţiei, unde se va vedea şi O viaţă pierdută, noul film semnat de Marian Poiana, câştigătorul Competiţiei Româneşti în 2015.
Cântec de leagăn, r. Paul Mureşan

***
Cea de-a 16-a ediţie Animest este un proiect co-finanţat de Centrul Naţional al Cinematografiei şi Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului Bucureşti - Oraş deschis 2021. Pentru informaţii detaliate despre programul de finanţare al Primăriei Municipiului Bucureşti prin ARCUB, puteţi accesa www.arcub.ro. Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Primăriei Municipiului Bucureşti sau ARCUB.
Evenimentul este sprijinit de Institutul Cultural Maghiar din Bucureşti şi Goethe Institut.
Parteneri media: Radio Guerrilla, Agerpres, Film Menu, Cinefilia.ro, AaRC.ro, Munteanu
0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus