septembrie 2021
Festivalul de film de animaţie animest, 2021
Regizoarele şi producătoarele momentului, cele mai influente, dar şi cele mai promiţătoare voci feminine din lumea filmului de animaţie, vor fi celebrate la cea de-a 16-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Animest, desfăşurată în perioada 8-17 octombrie 2021. Sub umbrela tematică Women in animation, cinefilii de toate vârstele vor descoperi în toamna lui 2021 o amplă selecţie de filme semnate de artiste remarcabile din întreaga lume, multe dintre acestea difuzate în premieră în România, dar şi un program special de scurtmetraje de arhivă, create de regizoare autohtone înainte şi după 1989. Întreaga campanie de imagine Animest.16, realizată în parteneriat cu Ogilvy România, aduce un omagiu excelenţei feminine în animaţie, invitând creatoarele să-şi revendice locul binemeritat în spaţiul public.

Programată iniţial într-o formulă hibrid, în sălile de proiecţie din Bucureşti şi online, pe platforma accesibilă din întreaga ţară, ediţia din 2021 a festivalului ar putea suferi modificări în contextul impunerii unor noi măsuri de protecţie şi distanţare. În cazul în care activitatea sălilor de cinema din capitală va fi suspendată, proiecţiile online incluse în programul Animest.16 vor putea fi urmărite prin intermediul platformei de streaming a festivalului.

Abonamentele Animest.16 care asigură accesul la toate filmele difuzate online sunt disponibile pe platforma: https://online.animest.ro/pricing/plans. Programul este în curs de actualizare.
Poveste cu gheme de lână (1987) de Isabela Petraşincu

Spectaculoasă şi mereu surprinzătoare, lumea filmului de animaţie îşi continuă perpetua dezvoltare graţie noilor tehnologii care alimentează posibilităţile infinite de exprimare prin intermediul imaginii. La rândul său, publicul îndrăgostit de filmele de animaţie se diversifică, manifestându-şi din ce în ce mai vocal nevoia de reprezentare. La cea de-a 16-a ediţie, cel mai amplu eveniment cinematografic din România dedicat filmului de animaţie lansează o nouă provocare, invitând spectatorii din întreaga ţară într-o călătorie fascinantă prin universul poveştilor create de personalităţi feminine remarcabile. Regizoare şi producătoare din toată lumea vor fi prezentate şi promovate într-o secţiune specială, prin care Animest îşi propune să aducă un omagiu creaţiei feminine, slab reprezentată în media, în pofida performanţelor înregistrate în competiţiile marilor festivaluri sau exprimate prin succesele de box-office.

O amplă selecţie de lungmetraje şi scurtmetraje animate realizate de artiste din întreaga lume va putea fi urmărită în programul Animaţia la feminin - secţiune din care nu vor lipsi, la această ediţie, filme precum Persepolis, bazat pe povestea creată de Marjane Satrapi şi nominalizat în 2008 la Oscarul pentru cel mai bun lungmetraj de animaţie, sau $9.99, debutul regizoarei Tatia Rosenthal, care a revoluţionat universul vizual al cinematografiei animate, alături de scurtmetrajele celor mai relevante realizatoare de animaţie din 1935 încoace, incluse într-o retrospectivă curatoriată de festivalul de film Tricky Women / Tricky Realities din Viena.
$9.99, regia Tatia Rosenthal

Profesionistele din industria autohtonă vor fi prezentate într-o secţiune dedicată, curatoriată de criticul de film Dana Duma. Romanian Women Directors Before 89 / After 89, cele două programe de scurtmetraje de arhivă semnate de regizoare care au contribuit la dezvoltarea industriei de film din ţara noastră, se vor întoarce pe ecranele din România, oferind spectatorilor o felie de istorie mai puţin cunoscută publicului larg.

Campania de imagine Animest.16

Vocile feminine din lumea artei îşi revendică locul în spaţiul public în spotul oficial Animest.16, o creaţie Ogilvy România, partener de tradiţie al festivalului. Bianca Guz este protagonista poveştii şi artista surprinsă în clip de poliţistul interpretat de Cosmin Sîrbulescu, autorul elementelor de animaţie şi cel care semnează regia spotului alături de Dani Macarie. Filmările au avut loc la Safe Frame, Dana Anghel s-a ocupat de costume, iar imaginea poartă semnătura directorului de imagine Alexandru Dorobanţu (ATE). Vizualul oficial al ediţiei marchează întoarcerea festivalului în calendarul evenimentelor culturale de neratat în această toamnă, având ca element central un personaj feminin, parte dintr-un concept care îi aparţine ilustratoarei Tuan Nini.

"Propunerea primită din partea festivalului a însemnat foarte mult pentru mine, în contextul în care în ultimii ani, lucrând ca ilustratoare, am îndrăznit să fac şi câţiva paşi înspre lumea animaţiei. Faptul că m-am aventurat în acest nou univers de una singură a născut în mine teamă şi entuziasm deopotrivă, dar şi o dorinţă reală de a intra în contact cu oamenii care îşi dedică viaţa filmului de animaţie. Mă onorează faptul că am primit oportunitatea de a crea imaginea care va reprezenta cea de-a 16-a ediţie Animest, un eveniment care celebrează filmul de animaţie şi comunitatea creatorilor săi." subliniază artista Tuan Nini, autoarea ilustraţiei de pe afişul ediţiei din 2021.

Componenţa exclusiv feminină a juriului Animest.16

Animaţia la feminin, tema prin care Animest aduce un omagiu creatoarelor din industria filmului de gen, propune o nouă formulă de jurizare în cadrul principalelor secţiuni competiţionale prezentate la această ediţie. Invitate la Bucureşti în perioada festivalului, trei profesioniste din lumea cinematografiei vor desemna în 2021 câştigătorul Trofeului Animest - premiul care îi va asigura celui mai bun scurtmetraj prezentat la această ediţie un loc pe lista filmelor eligibile la Oscar, dar vor decide şi titlul câştigător în secţiunea de film studenţesc.

Multipremiata regizoare şi producătoare Špela Čadež (Slovenia), câştigătoarea Trofeului Animest în 2014 cu Boles, va analiza scurtmetrajele din Competiţia Internaţională împreună cu Agnès Patron (Franţa), laureata din 2020 cu filmul And Then the Bear, distins cu Premiul César pentru Cel mai bun scurtmetraj de animaţie. Juriul va fi completat de Aneta Ozorek (Polonia/Olanda), directoarea artistică a festivalului Kaboom Animation Festival şi liderul secţiunii de scurtmetraj CEE Animation Pitching Forum.

În secţiunea dedicată lungmetrajelor animate şi în competiţia de film românesc, premiile vor fi oferite în urma deliberării juriului din care vor face parte, la această ediţie, Joanna Quinn (Marea Britanie), autoare prolifică, regizoare a două filme de animaţie nominalizate la Oscar, Izabela Plucińska (Polonia), câştigătoarea Ursului de Argint la Berlinală cu Jam Session (2005) şi Mélody Boulissière (Franţa), ale cărei filme au fost proiectate, de-a lungul timpului, în selecţiile celor mai importante festivaluri cinematografice din întreaga lume.

***

Cea de-a 16-a ediţie Animest este un proiect co-finanţat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului Bucureşti - Oraş deschis 2021. Pentru informaţii detaliate despre programul de finanţare al Primăriei Municipiului Bucureşti prin ARCUB, puteţi accesa www.arcub.ro. Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Primăriei Municipiului Bucureşti sau ARCUB.
Evenimentul este co-finanţat de Centrul Naţional al Cinematografiei, cu sprijinul Institutului Cultural Maghiar din Bucureşti şi Goethe Institut.
Parteneri instituţionali: Delegaţia Valonia-Bruxelles, Institutul Cervantes din Bucureşti, Forumul Cultural Austriac, Departamentul Dezvoltare, Cercetare Inovare al UNATC, CINETic
Parteneri media: Radio Guerrilla, Radio România Cultural, Agerpres, Itsy Bitsy, IQads, SMARK, Films in Fame, Observator Cultural, Film Menu, Cinefilia.ro, AaRC.ro, AIVI Munteanu
Partener de monitorizare: MediaTrust





0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus