octombrie 2021
Festivalul de film de animaţie animest, 2021
Omagiate la cea de-a 16-a ediţie Animest, artistele care au revoluţionat lumea filmului de animaţie se pregătesc să-şi întâlnească publicul din România, în cadrul celui mai mare eveniment autohton dedicat cinematografiei de gen. Până pe 17 octombrie 2021, iubitorii de film vor afla detalii din culisele producţiilor care au cucerit lumea în ultimii ani şi vor putea interacţiona cu unele dintre cele mai influente voci din industrie. Întâlnirile-eveniment cu profesionistele din animaţie vor avea loc zilnic, de la orele 13:00 şi 15:00, la Refugiu Urban, spaţiul din care Animest va transmite live pe pagina de Facebook prezentările şi masterclass-urile susţinute de artistele invitate la Bucureşti în perioada festivalului.

Biletele de acces pentru proiecţiile din cinema incluse în programul Animest.16 sunt disponibile pe: https://eventbook.ro/festival/animest.

Pentru proiecţiile online, accesibile din întreaga ţară, biletele pot fi achiziţionate direct de pe platforma de streaming a festivalului: https://online.animest.ro/.

Miercuri, 13 octombrie 2021

Agnès Patron a câştigat Trofeul Animest 2020 cu filmul L'Heure de l'ours, distins cu Premiul César pentru cel mai bun scurtmetraj de animaţie în 2021. A regizat două scurtmetraje animate pictate, La Valse du pendu şi La Veuve Caillou (inclus în selecţia oficială Clermont-Ferrand, Dresda, Stuttgart, Animafest şi Annecy) şi a lucrat la teaser-ul animat al lungmetrajului La Traversée, de Florence Miailhe, premiat în 2021 la Annecy şi proiectat joi seară, 14 octombrie 2021, de la ora 21:00, la Cinema Elvire Popesco. Invitată în juriul care va desemna marele câştigător al Trofeului Animest din 2021, Agnès Patron va susţine un masterclass pentru publicul din România miercuri, pe 13 octombrie 2021, de la ora 13:00, live pe pagina de Facebook a festivalului.
Boles, r. Špela Čadež

Tot aici, de la ora 15:00, iubitorii de animaţie vor avea întâlnire cu o altă membră a juriului. Regizoarea şi producătoarea slovenă Špela Čadež este interesată în principal de animaţia tradiţională manuală, iar filmele sale au primit peste 100 de premii în întreaga lume. Miercuri, 13 octombrie 2021, de la ora 15:00, artista va împărtăşi publicului detalii despre cariera şi viziunea sa asupra filmului.

Joi, 14 octombrie 2021

Invitată în 2021 în juriul care va desemna câştigătorii Premiilor pentru Cel mai bun lungmetraj internaţional şi Cel mai bun film din Competiţia Românească, Mélody Boulissière este una dintre cele mai influente voci din industria de animaţie din Franţa. Filmul ei de absolvire (pictură pe sticlă), Somewhere, a fost inspirat din călătoriile sale şi a fost prezentat în secţiunea Cinéfondation, la Cannes, în 2016. Este una dintre creatoarele Patouille and the Parachute Seeds, un serial despre plante, dedicat copiilor, difuzat de France Télévisions. Masterclass-ul său, From flowers to war and back, va putea fi urmărit joi, 14 octombrie 2021, de la ora 13:00.

 În aceeaşi zi, de la ora 15:00, fanii genului sunt invitaţi la o întâlnire cu Aneta Ozorek, membră a juriului de Scurtmetraj internaţional şi Film studenţesc şi directoarea artistică a festivalului de animaţie invitat la această ediţie. Kaboom Animation Festival (Amsterdam, Utrecht), care are loc în fiecare an în luna martie, este o ocazie unică pentru a descoperi tot ce e mai bun şi nou în animaţie. De la experimente de artă de ultimă generaţie la poveşti narative, colorate şi uşoare.

Animated Guide to Female Pleasure, programul de filme dedicat exclusiv adulţilor, curatoriat de Kaboom şi prezentat la Animest, va putea fi urmărit la Cinema Elvire Popesco sâmbătă, pe 16 octombrie 2021, de la ora 21:30. La discuţia Women Love Animation. Does Animation Love Women? Va participa şi directoarea Festivalului Tricky Women, Waltraud Grausgruber, curatoarea programelor Queens of animation 1 şi 2, proiectate la Institutul Cervantes pe 13 şi 14 octombrie, de la ora 18:00.

Vineri, 15 octombrie 2021

Studioul de animaţie invitat la această ediţie, Fool Moon este o companie slovacă de producţie axată pe crearea de proiecte audio-vizuale animate. A fost fondată în 2009 de regizoarea şi producătoarea de film de animaţie Katarína Kerekesová. În ultimii ani, studioul a fost implicat în multe coproducţii cu Radioteleviziunea Slovacă, cum ar fi serialul animat de succes Familia Păianjen, prezentat la Animest sâmbătă, pe 16 octombrie 2021, de la ora 10:00, la Cinema Elvire Popesco, în secţiunea Minimest.

 Producătoarea Ester Kerekesova ne va însoţi în culisele creatorilor din studioul Fool Moon, printr-o amplă prezentare susţinută vineri, pe 15 octombrie 2021, de la ora 13:00. Animaţia feminină din Slovacia va face subiectul discuţiei programate la ora 15:00, la care vor participa multi-premiatele regizoare Maria Olhova şi Lea Pagáčová, câştigătoarele Trofeului Animest din 2020 şi 2013. O selecţie de scurtmetraje semnate de ele va putea fi urmărită la Institutul Cervantes miercuri, pe 13 octombrie 2021, de la ora 20:00.

Sâmbătă, 16 octombrie 2021

Una dintre surprizele ediţiei va fi întâlnirea cu artista Izabella Plucinska, câştigătoarea Ursului de Argint la Berlin în 2005 cu Jam Session. Invitată în juriul care va desemna Cel mai bun lungmetraj internaţional şi Cel mai bun film Românesc la Animest 2021, creatoarea va susţine sâmbătă, 16 octombrie 2021, de la ora 13:00, un masterclass de clay animation. Spectatorii o vor putea întâlni şi la Institutul Cervantes, la proiecţia Sexy Laundry, cel mai recent film al său, proiectat în aceeaşi zi, de la ora 20:00.

 Cea mai aşteptată întâlnire din cadrul Animest.16 este masterclass-ul susţinut de Joanna Quinn, artista nominalizată la Oscarul pentru Cel mai bun scurtmetraj animat şi premiată cu Emmy şi Bafta. Este membră a Academiei Americane de Film, făcând parte din comitetul executiv al secţiunii de scurtmetraj şi animaţie. Sâmbătă, pe 16 octombrie 2021, fanii pot intra în legătură directă cu ea prin intermediul transmisiunii live, programate la ora 15:00. Primul ei film, Girl's Night Out (1986), a câştigat trei premii la Annecy, în 1987, şi a impus-o pe scena internaţională a animaţiei. Spectatorii Animest îl vor putea urmări la Institutul Cervantes vineri, de la ora 18:00.
Joanna Quinn
 Cea de-a 16-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Animest este organizată în perioada 8-17 octombrie 2021, în condiţii de siguranţă sporită, cu respectarea tuturor normelor sanitare aflate în vigoare. În spaţiile de proiecţie, toţi cei prezenţi vor purta masca de protecţie pe toată durata evenimentului, iar accesul va fi permis doar persoanelor vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare. Obligativitatea prezentării certificatului verde la intrarea în sala de cinema este valabilă pentru toate persoanele cu vârsta minimă de 12 ani.

***

Cea de-a 16-a ediţie Animest este un proiect co-finanţat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului Bucureşti - Oraş deschis 2021. Pentru informaţii detaliate despre programul de finanţare al Primăriei Municipiului Bucureşti prin ARCUB, puteţi accesa www.arcub.ro. Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Primăriei Municipiului Bucureşti sau ARCUB.
Evenimentul este co-finanţat de Centrul Naţional al Cinematografiei, cu sprijinul Dacin Sara.
Parteneri instituţionali: Institutul Francez, Institutul Cultural Maghiar din Bucureşti, Institutul Cervantes din Bucureşti, Delegaţia Valonia-Bruxelles, Institutul Polonez, Forumul Cultural Austriac, Goethe Institut, Departamentul Dezvoltare, Cercetare Inovare al UNATC, CINETic
Parteneri media: Radio Guerrilla, Radio România Cultural, Agerpres, Itsy Bitsy, IQads, SMARK, Films in Fame, Observator Cultural, Film Menu, Cinefilia.ro, AaRC.ro, AIVI, Munteanu
Partener de monitorizare: MediaTrust