Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  Cinderella man

Vă rugăm, nu trîntiţi Cenuşăreasa - Cinderella Man


Academia Caţavencu, octombrie 2005
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
În nici un caz nu m-aţi fi prins la Cenuşăreasa dacă aş fi fost anunţat dinainte că este un film cu box. A, nu, dom'le, nu cu box office, cu box-box... pumni în gură, tată! Ştiţi, genul Rocky de la 1 la n, unde n aparţine mulţimii numerelor naturale N.

El (Russell Crowe) - boxer, cap de familie, nevasta nu lucrează, trei copii, situaţie grea, datorii la întreţinere, curent, criza din '33 - trece printr-o perioadă mai proastă, îşi rupe o mînă. Patronul clubului - reprezentantul clasei exploatatoare, pentru care contează doar profitul - nu stă mult pe gînduri şi îi suspendă licenţa de a boxa. Nasol... lacrimile încep să-ţi graviteze pe orbită, nodurile de la şireturi ţi se adună în gît... El acum se zbate pentru un loc de muncă cu ziua, ca hamal, la docuri; ea (Renée Zellweger) mai rupe cîte un vreasc dintr-un gard să pună pe foc, că-i tuşesc copiii acasă a pneumonie. Permanentul din cap şi vestimentaţia îi sînt mereu ca scoase din cutie, oricît de săraci ar fi, da' la asta nu te mai uiţi atunci cînd tipa completează cu apă de la chiuvetă cele două degete de lapte de pe fundul unei sticle, ca să-l mai păcălească pe ăla micu'. N-au de nici unele, însă el, om onest, îl pune pe fiu-său cel mare să ducă înapoi bucata de salam furată de la băcanul din colţ. "Aşa ceva nu se face, dragi spectatori", doar că nu ne spune în faţă, moralizator, regizorul filmului.

Dar anii trec, metacarpienele se vindecă, iar roata norocului pare să se întoarcă pentru omul nostru. Se iveşte la orizont posibilitatea de a boxa din nou. Si încă cu un profesionist: deşi nu are nici o şansă să-l învingă, are o şansă de a mai cîştiga nişte parale. Aici, şabloanele se schimbă: de la cel profund moralizator, intrăm în cel numit "second chance". Voi ce credeţi?

În acest moment al filmului, există vreo posibilitate ca Russell Crowe să ia bătaie, aşa cum poate ar fi normal şi, după doar 45 de minute de peliculă, spectatorii să se care acasă cu happy-end-ul nefericit? Nope, sir! Tipul învinge, merge mai departe, ca Tucă... învinge din nou, merge şi mai departe, dă toate datoriile înapoi, îi ajută pe săraci, se rebranşează la curent, îi ia Pegas lu' ăla micu' etc.

Singurele două motive pentru care nu-mi pare rău că am văzut Cinderella Man sînt prezenţa lui Paul Giamatti, unul din actorii mei preferaţi (vezi Sideways, American Splendor sau Man on the Moon), precum şi scenele fascinante de cafteală din ring. Toate articolele despre Cinderella man


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

 Alte articole de Daniel Goace


Alte articole

 Un boxeur atipic transformat în simbol - Cinderella man, Andreea Drogeanu
 Renăscut din cenuşă. Cinderella Man, Iulia Blaga
 Mitologie - Cinderella Man, Andrei Gorzo
 Demonii dinăuntru - Cinderella Man, Andrei Bangu
 Renăscut din cenuşă - Cinderella man, Distribuitor Prooptiki România
 Toate articolele despre Cinderella man


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer