octombrie 2021
Articole diverse
Începe un nou sezon al îndrăgitului program de filme documentare organizat de Centrul Ceh, Documentary Mondays! În primele 4 zile de luni ale lui noiembrie 2021, veţi putea urmări gratuit câte un documentar pe platforma cehă DAFilms.

Documentarele din programul toamnei 2021 nu au o temă comună, subiectele abordate fiind diferite. Astfel, publicul are ocazia să descopere poveşti noi, sau să exploreze îndeaproape curiozităţi pe care, poate, le au deja.

 Filmul ce dă startul Documentary Mondays este Homo Sovieticus (r. Ivo Briedis, 2021), o coproducţie Lituania-Letonia-Cehia, ce aduce în discuţie fenomenul cu acelaşi nume, pe care jurnalista Rita Ruduša şi regizorul, amândoi născuţi în URSS, îl explorează. Ei încearcă să afle dacă predispoziţia şi atracţia către mentalitatea totalitară este specifică doar anumitor regiuni geografice. În călătoria lor, întâlnesc oameni care tânjesc după perioada comunistă, intervievează experţi care au cercetat fenomenul Homo Sovieticus şi totalitarismul şi întâlnesc patru participanţi la o emisiune TV din 1991, care a reunit la Televiziunea Centrală din Moscova tineri din cele cincisprezece republici sovietice, pentru a-i întreba cum îşi vedeau viitorul în Uniunea Sovietică.

Pe 8 noiembrie 2021 intrăm în lumea lui Jan Švankmajer, prin documentrul Alchemical Furnace (Jan Daňhel & Adam Oľha, 2020). După ce a terminat de filmat ultimul său lungmetraj, Insects, Jan Švankmajer a devenit el însuşi protagonistul unui film. Metoda sa creativă este parţial prezentată de regizorii Jan Daňhel şi Adam Oľha, care au petrecut trei ani cu faimosul cineast şi artist. Acest lucru le-a oferit realizatorilor ocazia de a-l surprinde pe Švankmajer în diverse momente şi situaţii, precum şi de a observa părerile lui despre mâncare, fetişuri sau sfârşitul omenirii şi al civilizaţiei occidentale. Documentarul este un portret jucăuş, asociativ şi tactil, a cărui formă fluctuantă oferă o schiţă variată, este completat cu perspectivele prietenilor şi colegilor, în special a lui Jaromír Kallista, producătorul filmelor lui Švankmajer. Soţia şi muza artistului, Eva, este prezentată pe tot parcursul filmului prin amintiri, vise şi imagini de arhivă.

Reprezentarea apocaliptică a unei zone literalmente înghiţite de industria minieră se găseşte în documentarul Kiruna - A Brand New World (Greta Stocklassa, 2019) care observă oraşul eponim din nordul Suediei, din care o parte a fost abandonată din cauza activităţilor din mina de fier din apropiere. Conducerea companiei miniere a decis să nu oprească activitatea profitabilă şi, în schimb, să mute locuitorii din districtul ameninţat. Folosind filmări realizate în oraşul din interiorul Cercului Arctic şi direct în mine, regizoarea a surprins imagini subtile şi, prin intermediul poveştilor a trei protagonişti care trăiesc acum într-un spaţiu temporal bizar, abordează cu imaginaţie subiectele migrării, tradiţiei şi respectului pentru o anumită locaţie. Documentarul va fi disponibil pe 15 noiembrie 2021.

Filmul care încheie seria vine din Moldova - The Soviet Garden (Dragoş Turea, 2019). În timp ce investighează moartea misterioasă a bunicii sale, Dragoş, un regizor din Republica Moldova, descoperă un experiment ştiinţific secret. El dezvăluie planul lui Nikita Hruşciov de a transforma Moldova în grădina sovietică prin folosirea energiei atomice în agricultura locală.

Documentary Mondays este organizat de Centrul Ceh Bucureşti, cu sprijinul Ambasadei Republicii Cehe şi Budweiser Budvar. În colaborare cu platforma DAFilms.com, documentarele pot fi vizionate în toată ţara, gratuit, timp de 24h, începând cu ora 8:00 în zilele de luni (după crearea unui cont de utilizator). DAFilms oferă o selecţie de peste 2000 de titluri, ce pot fi urmărite pentru 6€ lunar.

Afişul Documentary Mondays este realizat de Andrei Turenici.

Centrul Ceh este un institut cultural ale cărui evenimente şi programe au ca scop nu doar familiarizarea publicului român cu societatea şi cultura cehă, ci, în primul rând, oferirea unui set de proiecte ce reflectă valori educative, artistice şi sociale, în Bucureşti şi în restul ţării, conectând publicul român la conţinut cultural de calitate, într-un context indie şi deschis.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus