noiembrie 2021
Festivalul Naţional de Teatru, 2021
Secţiunea Instalaţii vizuale din cadrul ediţiei 31 a Festivalului Naţional de Teatru va avea şi o componentă live, în afară de cea online, de pe site-ul FNT.

 Instalaţiile vizuale prezentate în continuare vor putea fi vizionate de publicul interesat în perioada de desfăşurare a Festivalului, în spaţiile care le găzduiesc, în limita a 30% din capacitatea acestora şi cu prezentarea certificatului verde.

 Festivalul Naţional de Teatru are loc în perioada 6-14 noiembrie 2021.

Program evenimente live

Duminică, 7 noiembrie 2021, de la ora 16:00, la Sala Rotonda a Muzeului Naţional de Artă al României va avea loc vernisajul instalaţiei multimedia Solaris.
(Concept: Ilinca Stihi. Realizare: Vlad Ioachimescu. Storyboard: Valeriu Stihi. Sound design: Tom Brânduş. Curator: Oana Cristea Grigorescu. Producători: Societatea Română de Radiodifuziune şi Institutul Polonez Bucureşti, în parteneriat cu Muzeul Naţional de Artă al României). Evenimentul se desfăşoară în cadrul programului aniversar Stanisław Lem - 100 de ani de la naştere.

"Solaris, cel mai cunoscut roman al scriitorului polonez Stanisław Lem, îşi păstrează spiritul vizionar la 60 de ani de la apariţie (1961) şi la aniversarea centenarului naşterii autorului. Relectura sonoră a regizoarei Ilinca Stihi, care semnează şi adaptarea liberă a romanului, se conjugă cu instalaţia de realitate augmentată pe care o propunem în secţiunea Instalaţii vizuale a FNT 31. În sala Rotonda a Muzeului Naţional de Artă al României, publicul e invitat să descopere o expoziţie de realitate augmentată. Elemente grafice şi sonore vor interacţiona cu vizitatorul, având ca unic intermediar obiectul probabil cel mai apropiat omului modern: telefonul mobil. Realitatea augmentată va genera conceptul vizual şi sonor pe dispozitivul fiecărui vizitator, sala propriu-zisă a muzeului constituindu-se în comentariul istoric la noile limbaje. Instalaţia sintetizează atmosfera "solariană" şi se vrea o copertă audio-vizuală a spectacolului sonor omonim produs de Teatrul Naţional Radiofonic în parteneriat cu Institutul Polonez Bucureşti, cu premiera în secţiunea FNT on air (8 noiembrie 2021, ora 23.00, Radio România Cultural)." - Oana Cristea Grigorescu

Instalaţia este prefaţată de Bestiarul lui Lem ilustrat de Mróz, o expoziţie cu desene realizate de artistul Daniel Mróz şi curatoriată de prof. Janusz Górski de la Academia de Arte Frumoase din Gdańsk. Expoziţia poate fi vizitată în perioada 7-14 noiembrie 2021, în foaierul Sălii Rotonda din cadrul Muzeului Naţional de Artă al României.

Program de vizitare: Miercuri - Duminică, în intervalul orar 10.00 - 18.00

Duminică, 7 noiembrie 2021, de la ora 17:30, în spaţiile ARCUB-Gabroveni - Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti - vor avea loc vernisajele instalaţiilor vizuale Fluid Memory şi AR(t)EST II.

Fluid Memory - găzduită în Sala Arce de la ARCUB-Gabroveni - este o instalaţie video interactivă, care urmăreşte explorarea momentului în care individul este privat de dinamica socială, când conştiinţa umană devine introspectă şi îşi caută momentum-ul în interior, prin accesarea memoriei şi rescrierea acesteia în vise.
Andrei Cozlac, autorul proiectului, a configurat această instalaţie în două segmente: un element fizic şi un corp virtual. Elementul fizic reprezintă o interpretare a unei conştiinţe umane îngheţate în faţa solitudinii, un circuit al gândurilor transpus în realitate, o masă amorfă care creează fluxul gândurilor în aparenţă, dar ale cărui reacţii nu sunt îndreptate spre un spaţiu real, ci spre propria minte. Privitorul poate interacţiona cu aceste idei atingând imaginea prin lichidul din vasele situate pe ecranul TV. Corpul virtual simbolizează materialitatea acestor gânduri aflate într-o stare de flux, un personaj supradimensionat sau un spaţiu abstractizat care devine martorul propriilor transformări, un alter-ego, o voce interioară care suntem tot noi.

Program de vizitare: Luni - Duminică, în intervalul orar 10.00 - 18.00

Sala Cafenea a ARCUB va găzdui instalaţia AR(t)EST II - producător: Asociaţia VAR Cultural - în care peste 60 de artişti împărtăşesc un cadru din viaţa lor în această perioadă de recluziune socială.

AR(t)EST II este un proiect iniţiat de actriţa Vero Nica şi de artistul vizual Andu Dumitrescu în plină izolare. Început în 20 aprilie şi continuat până pe 20 iunie, proiectul a reunit 61 de oameni din zona culturală, artişti vizuali, curatori, oameni de teatru, cineaşti, muzicieni, coregrafi, care au împărtăşit câte o fotografie din perioada de recluziune, însoţită de un text. Toate au fost publicate pe Facebook şi pe Instagram, în fiecare zi, la oră fixă.
Acum, contribuţiile sunt reunite offline. Artiştii din sfera vizualului reuşesc să aducă imagini spectaculoase, chiar şi din izolare. La rândul lor, textele, cumulate, formează o hartă a subiectivităţilor, de data aceasta, ne-interactive, din timpul pandemiei. Odată cu statul acasă în pijama, oamenii par să-şi fi dat jos nu numai hainele de serviciu, ci şi feţele sociale. Condamnaţi la izolare, s-au trezit şi condamnaţi să reflecteze asupra lucrurilor esenţiale. Un lux, dacă ne gândim la ritmul ultimilor ani.
Condiţiile speciale ale pandemiei imprimă o oarecare distanţă şi detaşare, straniu amestecate cu aerul de intimitate din casa fiecăruia. Acasă, garda e jos. Viaţa se compune din amănunte care, în exterior, ar fi fost considerate irelevante. Dar suma rezultată din tonul personal, în care fiecare autor vine cu sintaxa lui, cu ritmul lui, cu preocupările şi cu distracţiile lui, configurează jurnalul colectivităţii artistice în timp de pandemie.
Onestitate, autenticitate, domestic şi pasiune sunt puse într-o alăturare pentru care până acum n-a existat contextul necesar.

Program de vizitare: Luni - Duminică, în intervalul orar 10.00 - 18.00

Duminică, 7 noiembrie 2021, de la ora 19.00, lansarea Dicţionarului Multimedia al Teatrului Românesc - Update va fi semnalată cu un video-mapping proiectat pe faţada Teatrului Odeon din Capitală.
(Site-arhivă: Portal multimedia spre istoria mişcării teatrale româneşti. Producător: Asociaţia Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului (ARPAS), în parteneriat cu Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca şi Universitatea de Arte din Târgu Mureş, cu sprijinul Goethe Institut Bucureşti. Proiectul este cofinanţat de AFCN.)

Dicţionarul Multimedia al Teatrului Românesc (DMTR) este o platformă digitală creată pentru a oferi conţinut nou, de specialitate, dar şi pentru a agrega, în acelaşi timp, informaţia existentă deja online despre artişti legendari şi spectacole cult ale teatrului românesc. DMTR propune un timp de calitate pentru un public extrem de divers, de la cercetători şi specialişti în studiile umaniste, la pasionaţi de teatru de toate vârstele care vor găsi pe site link-uri către spectacole video şi radiofonice, fotografii din spectacole de epocă, materiale scanate din arhive publice şi private.
Profilurile de artişti şi spectacole sunt create de o echipă complexă, de peste 50 de oameni, alcătuită din specialişti în teatru care au scris articole introductive, din perspectivă contemporană, şi studenţi la facultăţile cu profil de teatru, care au strâns materialele conexe pentru fiecare dintre ele. În acest moment proiectul însumează 100 de intrări de dicţionar.

 Autoarea conceptului, criticul de teatru Cristina Modreanu explică: "Am lucrat foarte strâns cu colegii de la Universitatea Babeş-Bolyai şi de la Universitatea de Arte din Tg. Mureş, în special cu doamnele profesoare Miruna Runcan şi Raluca Blaga, pentru a stabili listele de noi intrări în dicţionar, pentru a coordona studenţii şi autorii şi pentru a completa profilurile multimedia."

O videoprezentare de la lansarea Dicţionarului Multimedia al Teatrului Românesc - Update va putea fi accesată pe site-ul www.fnt.ro începând de vineri, 12 noiembrie 2021, de la ora 16:00.

Pe întreaga durată a FNT 31 (6-14 noiembrie 2021), în Rotonda Sălii Mici a Teatrului Naţional "I.L.Caragiale" din Bucureşti poate fi vizitată Expoziţia omagială Harag György - o expoziţie itinerantă realizată cu ocazia anului comemorativ Harag György, evocând personalitatea marelui regizor transilvănean, cel care a avut o importantă influenţă asupra artei teatrale din Ungaria şi România
(Producători: Institutul "Liszt" - Centrul Cultural Maghiar Bucureşti şi Academia Maghiară de Artă, 2020. Parteneri: Festivalul Naţional de Teatru şi Teatrul Naţional "I.L.Caragiale" din Bucureşti, Casa de Producţie a TVR. Vernisajul evenimentului a avut loc in data de 19 octombrie 2021.)

Expoziţia itinerantă despre opera regizorului Harag György, realizată cu ocazia Anului comemorativ Harag, constă din 45 de panouri cuprinzând aproximativ 200 de fotografii însoţite de comentariile şi evocările colegilor de breaslă, teatrologilor şi criticilor, precum şi cu textele lui Harag, în trei limbi: maghiară, română şi engleză. Expoziţia este pusă la dispoziţie de Academia Maghiară de Artă din Ungaria. În cadrul evenimentului - prin parteneriatul cu Casa de producţie a TVR - sunt proiectate trei spectacole regizate de reputatul artist: Livada cu vişini, înregistrat în anul 1985 din spectacolul în limba română a Teatrului Naţional Târgu Mureş (ultima operă regizorală a lui Harag György), O stea pe rug / Csillag a mágján - o înregistrare din 1977 de la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj (subtitrat în limba română) şi spectacolul de televiziune Ursul de Cehov, din 1975, cu actorii Csorba András, Széles Anna şi Tarr László, de asemenea subtitrat în limba română.
"În amintirea lui Harag György (1925-1985), regizorul principal de odinioară al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj, creator epocal transilvănean în arta şi istoria teatrală din Ungaria şi România, Academia Maghiară de Artă (MMA) a organizat în 2020 un an omagial.
Seria de programe foarte variate evocă evenimentele teatrale din anii şaizeci, şaptezeci şi optzeci, apelând la toate documentele originale accesibile, reportaje, fotografii, filme, mărturiile şi evocările personale ce constituie o colecţie excepţională pentru istoricii care cercetează trecutul teatrului, dar şi o aducere aminte demnă pentru iubitorii teatrului. Nu în ultimul rând, prezintă un exemplu uman din mediul artistic care poate fi urmat şi de tinerele generaţii
." - Vashegyi György, preşedinte Academiei Maghiare de Artă

Program de vizitare: Marţi - Duminică, în intervalul orar 14.00 - 22.00

*****

În seria Instalaţiior vizuale prezentate în FNT 31 se înscrie şi cea intitulată Case de poveste. Doina Cornea - un proiect conceput de Andreea Iacob şi produs de asociaţia Create.Act.Enjoy din Cluj-Napoca.

"În cadrul Festivalului Naţional de Teatru, echipa Create.Act.Enjoy vă prezintă o versiune adaptată pentru mediul online a turului casei Doinei Cornea (publicistă şi opozantă a regimului comunist), cu participarea extraordinară a fiului ei, Leontin H. Iuhas.
Chiar dacă instalaţiile audio pregătite pentru vizitarea fizică a casei şi atmosfera pe care am creat-o nu pot fi translatate prin film, sperăm ca plimbarea virtuală pe care am pregătit-o să rămână un mesager al spiritului, curajului şi determinării Doinei Cornea." - Andreea Iacob

Turul ghidat (adaptare video) al locuinţei cunoscutei dizidente anticomuniste va putea fi accesat pe site-ul www.fnt.ro, începând de joi, 11 noiembrie 2021, ora 16.00.

Festivalul Naţional de Teatru
6-14 noiembrie 2021

Producători: Asociaţia UNITER - Uniunea Teatrală din România, Televiziunea Română
Co-producător: Primăria Municipiului Bucureşti prin ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti
Proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii
Parteneri: Institutul Cultural Român, ITI - Centrul Român al Institutului Internaţional de Teatru
Sponsor: Fundaţia "PROCULTURA" Magdalena şi Ovidiu Buluc
Partener principal: MOL România
Cu sprijinul: DEDEMAN
Powered by: EUROPA FM
Partener de tradiţie: RADIO ROMANIA, prin canalele: Radio România Actualităţi, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Internaţional, Radio Bucureşti şi Teatrul Naţional Radiofonic
Partener cultural: Radio RFI România
Parteneri instituţionali: Teatrul Naţional "I.L. Caragiale" din Bucureşti, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" - UNATC, Muzeul Naţional de Artă al României, Institutul Liszt - Centrul Cultural Maghiar, Teatrul Odeon
Teatrul Apollo 111, Teatrul Dramaturgilor Români, Bucureşti, Centrul Replika, Bucureşti, unteatru
Teatrul Clasic "Ioan Slavici" Arad, Compania de Teatru "Aradi Kamaraszínház" şi Compania "Pinceszínház" de la Szeged, Teatrul Municipal "Bacovia" Bacău, Teatrul Municipal Baia Mare, Teatrul "Maria Filotti" Brăila, Teatrul Naţional Cluj-Napoca, Teatrul Maghiar de Stat Cluj, Reactor de creaţie şi experiment Cluj-Napoca, Teatrul de Stat Constanţa, Teatrul Naţional "Marin Sorescu" Craiova, Teatrul Naţional "Vasile Alecsandri" Iaşi, Teatrul "Regina Maria" Oradea, Teatrul de Nord Satu Mare - Compania "Mihai Raicu", Teatrul "Tomcsa Sándor", Odorheiu Secuiesc, Teatrul Tineretului Piatra Neamţ, Teatrul "Andrei Mureşanu" Sfântu Gheorghe, Studio M Sfântu Gheorghe, Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu, Teatrul Naţional Târgu-Mureş - Compania "Liviu Rebreanu", Teatrul Naţional "Mihai Eminescu" din Timişoara, Teatrul German de Stat Timişoara, Teatrul Maghiar de Stat "Csiky Gergely" Timişoara, Asociaţia Pro Teatru, Zalău
Parteneri media internaţionali: Radio Europa Liberă, Deutsche Welle, Theatrescu.com
Parteneri media: Ziarul Metropolis, Teatrul Azi, LiterNet, Scena.ro, Harper's Bazaar, Marie Claire, Femeia, Cosmopolitan, Zile şi Nopţi, Jurnalul.ro, Capital Cultural, Daily Magazine, d'E-pîn-geac, bookhub.ro, urban.ro, B-Critic.ro, Phoenix Media
Partener de monitorizare: MediaTRUST

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus