noiembrie 2021
Festivalul Naţional de Teatru, 2021
Chiar dacă nu am respirat FNT în aceeaşi sală, chiar dacă trăim, din când în când (sau adeseori) în lumea virtuală, a fost bine, totuşi, că am putut să vedem, chiar să revedem şi, dacă voiam şi să re-revedem ce spectacole vrem. Ne amintea asta Ada Milea înaintea fiecărui spectacol, susţinută vizual de concepţia grafică a lui Andu Dumitrescu. Ediţia acestui an, 2021, a avut un concept sugestiv, raportat, evident, la spectacolele din program - "Creaţia, Recreaţia. Re-recreaţia". Creaţia, Creaţia. Feminin, Creaţia. Dans, Recreaţia, Re-creaţia, Clasic. Recreat, Invitaţi ai FNT, Spectacole străine - au fost categoriile care au cuprins în cadrul lor spectacole care puteau fi încadrate într-un anume fel, subliniind astfel conceptul sau creatorul spectacolelor.

Da, ne-am fi dorit să respirăm împreună, să alergăm de la un spectacol la altul cu o frenezie specifică festivalului, dar ne-am putut bucura de spectacole online, de spectacole, nu bune, foarte bune. Dincolo de acest concept al creaţiei şi recreaţiei, s-a simţit, în foarte multe spectacole, amprenta prezentului, prin problematicile pe care le-au supus atenţiei spectatorilor. Şi asta a fost interesant, copleşitor, de gândit.

Din păcate, tristeţea acestei ediţii, comparativ cu precedenta, a fost una dublă, marcantă pentru lumea teatrală. Dispariţia atât de neaşteptată a lui Ion Caramitru ne-a bulversat pe toţi cei care l-am cunoscut ca actor, ca om de teatru, ca om de cultură, cu atât mai bulversaţi au fost, însă, cei care au lucrat cu domnia sa, şi aici mă refer la echipa UNITER.

Scriu aceste rânduri cu dedicaţie: pentru acea mână de oameni care se străduiesc, an de an, să ne ofere evenimente de prim rang: Gala Premiilor UNITER, Festivalul Naţional de Teatru, Gala Tânărului Actor HOP, care se străduiesc să susţină şi să apere drepturile oamenilor de teatru şi ale actului artistic. Niciodată nu poţi mulţumi pe toată lumea, dar dacă o majoritate covârşitoare simte că ceea ce ai făcut tu, strădania ta, dă roade şi este la nivelul pe care ţi l-ai propus, atunci te poţi declara mulţumit. Întotdeauna lucrurile sunt perfectibile, pentru că lucrează omul, nu robotul. Şi mâna aceasta de oameni, care au împărţit atâtea realizări cu Ion Caramitru, au gândit ca firesc gestul de a-i dedica această ediţie cu numărul 31, spunând parcă, uitaţi, acesta a fost omul şi artistul de lângă noi. Redau, în acest sens, cuvintele Aurei Corbeanu, vicepreşedintele UNITER:

"A-i păstra memoria vie lui Ion Caramitru este o datorie naţională. Pentru că el este un erou al zilelor noastre. Generozitatea lui, tactul, discuţiile... Eu îi datorez ceea ce pot face astăzi, într-o evoluţie «umăr la umăr» care se întinde pe o perioadă de 31 de ani. În toţi aceşti ani m-a format, am construit împreună, dar ca să putem construi a trebuit să învăţăm alături de el, dar mai ales să înţelegem ce reprezintă cu adevărat spaţiul cultural. Viziunea pe care o avea Ion Caramitru se definea permanent ca un culoar posibil pentru cei care vor să lucreze, să muncească... Am construit împreună nu doar structura funcţională a UNITER, ci şi manifestările majore destinate publicului: Gala Premiilor UNITER, Gala Tânărului Actor HOP sau FNT - ca să le amintesc doar pe cele mai vizibile. Festivalul Naţional de Teatru, chiar dacă a purtat, în timp, amprenta selecţionerilor şi directorilor săi artistici - a avut permanent în fundal sprijinul major şi implicarea lui Ion Caramitru. Campania Naţională Artiştii pentru artişti îi aparţine în totalitate. Neobosit, şi-a dedicat în ultimii ani energiile în dezvoltarea primului Teatru Naţional al ţării - cel din Capitală, iar asta n-a fost deloc uşor, vă garantez...

În tot acest timp, însă, artistul Ion Caramitru lucra, fără a-şi neglija vreodată proiectele, meşteşugul, chiar visele... Arta lui va rămâne în timp, cât pot păstra înregistrările şi documentele, o dovadă a măiestriei lui ca actor, ca regizor, ca om de înaltă simţire şi cultură.

Este de neimaginat câtă forţă avea în el... şi ţi-o transmitea... Nu puteai să rămâi în urma lui... Ori, toate lucrurile astea reprezintă pentru noi toţi un drum pe care trebuie să-l continuăm, într-o formă sau alta...

Plecarea lui Ion Caramitru lasă un gol imens ale cărui proporţii şi semnificaţii se vor vedea în timp. Abia atunci se va contura amplitudinea personalităţii sale, dimensiunile ei neobişnuite. Abia atunci se va releva dimensiunea reală a pierderii noastre...

Pentru Ion Caramitru - teatrul reprezenta respiraţia de zi cu zi. Astfel încât - e o datorie de onoare ca în această ediţie a Festivalului Naţional de Teatru, când amintirea-i este atât de proaspătă în minţile şi sufletele noastre, să îi cinstim memoria cât mai bine cu putinţă. Secţiunea In Memoriam Ion Caramitru din FNT 31, cu multitudinea de "exemplificări" - online, sau on-air - ale unor momente de vârf din uriaşa sa carieră de artist, ar trebui s-o facă cu prisosinţă."

Eu ţin să mulţumesc acestei echipe pentru o ediţie pe care, personal, o declar reuşită. Şi aici se impune să-i menţionez pe cei trei selecţioneri: Oana Cristea Grigorescu, Claudiu Groza şi Cristina Rusiecki, care au propus spectacole interesante; care au fost completate de atât de multe alte evenimente: spectacole radiofonice, expoziţii, instalaţii performative, prezentări de carte, workshop-uri.

Şi această ediţie, ca şi precedenta, a stat sub semnul generozităţii, pentru că toate evenimentele au putut fi vizionate gratuit. Deci, oricine iubeşte teatrul, îl putea avea acasă.

Am aplaudat multe spectacole din fotoliul meu, de acasă, cu speranţa că în 2022 ne vom revedea în sala de spectacol, pentru că teatrul merge mai departe. E momentul să aplaud şi această echipă:

ECHIPA FNT 2021:
OANA CRISTEA GRIGORESCU, CLAUDIU GROZA, CRISTINA RUSIECKI, selecţioneri şi directori artistici
AURA CORBEANU, director executiv, manager de proiect
CARMEN MARINESCU, manager executiv proiect
OANA BORŞ, director de producţie
DOINA LUPU, coordonator program selecţioneri, drepturi de autor, lansări de carte
OZANA OANCEA, relaţii internaţionale, traduceri, coordonator colocvii şi dialoguri
ANDU DUMITRESCU, concept grafic şi video
ADA MILEA, concept musical
ANDREEA CONSTANTIN, grafică şi DTP
DAN BOICEA, director de comunicare şi site FNT
MARIA MORAR, coordonator promovare
PAMELA BOJOG-PRICOPIE, PR şi comunicare cu presa
POMPILIUS ONOFREI, comunicate de presă
CLAUDIU SFIRSCHI-LĂUDAT, autor catalog online
ILEANA CECANU, Social Media
CRISTINA ENESCU, site FNT şi traduceri
ALEXANDRU ZAHARIA, site FNT şi social media
MDV Film Studio, prelucrări multimedia
FLORIN GHIOCA, filmări evenimente şi producţie
GABI LUPU, jurnalist
CARMEN TĂRNICERU, jurnalist
SIMONA STOICA, relaţii interne, drepturi de autor, site FNT
LAVINIA ALEXANDRU, revista presei
avocat VALENTINA TOPOR, juridic
DANA VARLAM, coordonator economic
MONICA SIMION, coordonator economic.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus