Nu s-a întâmplat nimic / Nem történt semmi pleacă de la o iniţiativă a teatrului independent Yorick Stúdió, care i-a invitat, la începutul lui 2021, pe cei trei dramaturgi să scrie împreună un text pe o temă extrem de puţin abordată în teatrul românesc: #metoo. În 11 scene, inspirate parţial din cazuri reale care s-au întâmplat în România, sunt radiografiate relaţiile umane astăzi. Personajele - trei femei şi trei bărbaţi - trec dintr-o scenă în cealaltă, comportamentul lor modificându-se în funcţie de dinamica relaţiilor de putere. În timp, devin vizibile schimbările pe care le-a produs mişcarea #metoo, cum ar fi, de exemplu, interpretarea noţiunii de consimţământ astăzi. Textul urmează să apară, în versiune bilingvă, la LiterNet în toamna lui 2021.
Următoarele reprezentaţii vor avea loc pe 8, 9 şi 25 noiembrie 2021.
Nu s-a întâmplat nimic
o baladă pe tema mişcării #metoo
de Dálnoky Réka, Elise Wilk şi Székely Csaba
traducerea în limba maghiară a scenelor scrise de Elise Wilk: Székely Csaba
Regia: Sebestyén Aba
Muzica: Cári Tibor
Decor: Sós Beáta
Costume: Oláh Réka
Asistent regie: Talán Vanda
Regizor tehnic: Rigmányi Lehel
Distribuţie:
Şefa de redacţie- B. Fülöp Erzsébet | Nagy Dorottya
Actorul celebru - Korpos András
Şomerul- Bálint Örs
Directorul de casting- Henn János
Acriţa- Gecse Ramóna
Jurnalista - Berekméri Katalin
Spectacolul Nu s-a întâmplat nimic este o coproducţie a Studioului Yorick şi a Teatrului Naţional Târgu Mureş, Compania Tompa Miklós
Studioul Yorick
Studioul Yorick a fost înfiinţat în 2004 de actorul şi regizorul Sebestyén Aba, având ca sediu subsolul Bastionului Măcelarilor din Cetatea târgumureşeană. În acest spaţiu neconvenţional, fără actori angajaţi, Yorick funcţionează ca teatru de proiecte, oferind artiştilor şi publicului din Târgu-Mureş o alternativă la repertoriul teatrelor de stat.
Începând din 2008, în fiecare an, în cadrul proiectului "Dialog intercultural prin prisma teatrului contemporan", Studioul Yorick produce două spectacole pe texte noi ale unor autori contemporani - unul român şi unul maghiar (ambele spectacole fiind supratitrate) - cu scopul de a provoca, a lansa şi a menţine un dialog interetnic şi intercultural prin mijloacele teatrului contemporan.
În cadrul proiectului Dialog intercultural prin prisma teatrului contemporan au fost produse de-a lungul anilor spectacole importante, multipremiatele 20/20 în regia Gianinei Cărbunariu, Flori de mină şi Beznă de mină de Szekely Csaba în regia lui Sebestyén Aba, MaRo de Szekely Csaba în regia lui Andi Gherghe sau Dispariţii de Elise Wilk în regia lui Sebestyén Aba fiind doar câteva dintre ele. Textul Dispariţii / Eltűntek a fost publicat de LiterNet şi se poate descărca gratuit aici.
Proiect cofinanţat de Primăria Municipiului Târgu Mureş, Fondul Bethlen Gábor, Cabinetul Primului Ministru - Secretariatul de Stat pentru Politici Naţionale (Ungaria) şi Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN).
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.