noiembrie 2021
Festivalul Internaţional de muzică de cameră SoNoRo, 2021
Cea de-a XVI-a ediţie a Festivalului SoNoRo se încheie duminică, 7 noiembrie 2021, la Ateneul Român, în Bucureşti, dar publicul poate audia încă trei concerte cu un program eterogen, inspirat de muza din acest an, scriitorul Jorge Luis Borges.

Festivalul va continua în perioada 9-14 noiembrie 2021 la Filarmonica Braşov - Sala Patria, Filarmonica Sibiu - Sala Thalia, iar în Cluj-Napoca la Universitatea Babeş-Bolyai - Sala Auditorium Maximum, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei şi Biserica Reformată Calvină.

Ultimele concerte din Bucureşti vor avea loc după următorul program:

The Maker and the Listener, joi, 4 noiembrie 2021, ora 19.00 Sala Radio
Book of Imaginary Creatures, vineri, 5 noiembrie 2021, ora 19:00, Palatul Bragadiru
Algebra and the Moon, sâmbătă, 6 noiembrie 2021, ora 19:00, Muzeul Naţional de Artă al României - Sala Auditorium
Anatomy of Happiness, duminică, 7 noiembrie 2021, ora 19:00, Ateneul Român

"Ne bucurăm să aducem pe aceeaşi scenă nume mari ale muzicii clasice, precum Gilles Apap, Tatiana Samouil sau Andreas Brantelid cu tineri muzicieni români foarte talentaţi, o parte dintre ei chiar foşti bursieri SoNoRo, precum Ştefan Cazacu şi Maria Jurca. Încă de la început ne-am propus să creăm la SoNoRo o scenă pentru tinerele talente - de aceea am şi iniţiat programul de burse SoNoRo Interferenţe în anul următor lansării festivalului, în urmă cu 15 ani. Am ştiut, însă, încă de la început, că ne-am propus ca această scenă să devină o culme a virtuozităţii internaţionale, care să bucure publicul din România şi să inspire tinerii muzicieni, să le ofere modele către care să aspire.
Acum, în cel de-al 16 an de Festival SoNoRo şi cel de-al 15-lea al burselor Interferenţe, ne uităm cu mândrie la tot ce am realizat şi invităm publicul să vină alături de noi pentru a aplauda minunatele armonii ale acestei întâlniri benefice dintre muzicieni" - a declarat Răzvan Popovici, Directorul executiv al Festivalului SoNoRo.

Printre muzicienii care vor susţine ultimele concerte din Bucureşti se numără:
Gilles Apap (vioară), Maria Jurca (vioară), Irina Mureşanu (vioară), Tatiana Samouil (vioară), Tomoko Akasaka (violă), Răzvan Popovici (violă), Julian Arp (violoncel), Manuel Fischer-Dieskau (violoncel), Ştefan Cazacu (violoncel), Andreas Brantelid (violoncel), Diana Ketler (pian) şi José Gallardo (pian).

Descris de către Yehudi Menuhin drept "un adevărat violinist al secolului XXI", Gilles Apap este cunoscut pentru virtuozitatea sa, modul unic de a aborda muzica, dar şi pentru bucuria deosebită de a cânta. El combină repertoriul clasic standard cu genuri precum jazz şi folk din întreaga lume. Alături de cvartetul său, The Colors of Invention (vioară, acordeon, contrabas şi ţambal), Gilles a prezentat o altă latură a muzicii de cameră pe care a contopit-o cu lucrări clasice ale unor compozitori precum Vivaldi, Ravel şi Bartok, dar şi piese folk tradiţionale.



Tatiana Samouil s-a născut într-o familie de muzicieni. La trei ani cânta deja la pian, iar doi ani mai târziu descoperea vioara. Şi-a făcut debutul la nouă ani alături de Orchestra Naţională din Moldova, sub bagheta tatălui ei, dirijorului Alexandru Samoilă. A urcat pe scenă alături de mari muzicieni precum Yuri Bashmet, Maxim Vengerov, Gautier Capuçon şi Augustin Dumay, dar şi cu dirijorii Antonio Pappano, Christian Arming, Kazushi Ono sau Gilbert Varga. Este membru permanent al Academiei Yuri Bashmet şi oferă masterclass-uri în toată Rusia.

Violonista Irina Mureşanu este o solistă căutată şi o muziciană de cameră care a apărut pe scene din Statele Unite, Canada, Europa, Asia şi Africa de Sud. Aclamată pentru spectacolele sale elegante şi pasionate, concertele sale au fost frecvent citate de The Boston Globe ca fiind printre "cele mai bune spectacole de muzică clasică".
Premiile sale includ Premiul pentru Arte creative şi ale spectacolului de la Universitatea din Maryland, o bursă prestigioasă New Music USA, un premiu internaţional Pro Musicis, premiul Presser Music, premiul Kate Kinley Fellowship de la Universitatea din Illinois şi premiul Arthur Foote de la Harvard Musical Association.

Maria Jurca s-a născut în 1996 în România şi a început studiul viorii la vârsta de şapte ani la Liceul de muzică şi Arte Plastice din Deva cu Mirela Calciu, apoi şi-a continuat studiile la Bucureşti cu Carmen Runceanu la Colegiul Naţional de Muzică "George Enescu". Între 2015 şi 2020, Maria şi-a încheiat cu succes diploma de licenţă şi prima diplomă de master în Elveţia, la Basel, cu Adelina Oprean, devenind membră a orchestrelor Neues Orchester Basel şi Orchestre de Chambre de la Drôme.
Maria a sustinut mai multe recitaluri în Romania, Elveţia, Franta, Italia sau Germania şi a concertat ca solistă cu Orchestre de Chambre de la Drôme şi Chamber Academy Basel.


Ştefan Cazacu reprezintă un talent muzical de excepţie, care îşi găseşte exprimarea prin sunetele violoncelului, fiind un tânăr artist ce reuşeşte să se impună pe scenele naţionale şi internaţionale. Născut în anul 1994, Ştefan şi-a început formarea muzicală alături de tatăl său, distinsul violoncelist Marin Cazacu. A terminat studiile la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, la clasa profesorului Răzvan Suma, şi la Universitatea de Muzică din Viena. Talentul său a fost răsplătit prin numeroasele premii obţinute în diverse competiţii naţionale şi internaţionale, printre care şi Premiul al III-lea la Concursul Internaţional George Enescu (2020-2021).

Andreas Brantelid, născut la Copenhaga, în 1987, şi-a făcut debutul ca solist la vârsta de 14 ani, în concertul Elgar, alături de Royal Danish Orchestra din Copenhaga. În prezent Andreas este unul dintre cei mai căutaţi artişti din Scandinavia, câştigând aprecierea criticii mondiale. A câştigat numeroase premii, precum cele de la Concursul Eurovision pentru tineri muzicieni din 2006 sau Concursul Internaţional Paulo Cello din 2007. În 2018 a devenit director artistic al Festivalului Internaţional de Muzică de Cameră Stavanger. Andreas cântă la un Stradivarius "Boni-Hegar" din 1707, care i-a fost pus la dispoziţie prin sprijinul generos al colecţionarului de artă norvegian Christen Sveaas.

Ultimele concerte transmise LIVE pe pagina de facebook SoNoRo, pe contul YouTube şi pe site sunt cele programate în datele de 4 noiembrie 2021 (Sala Radio) şi 7 noiembrie 2021 (Ateneul Român).

Mai multe detalii despre programul concertelor acestei ediţii a Festivalului SoNoRo 2021 pot fi descoperite pe https://festival.sonoro.ro/.

Biletele şi abonamentele Festivalului SoNoRo pot fi achiziţionate din reţeaua Eventbook (https://eventbook.ro/festival/sonoro).

Site http://www.sonoro.ro/
Facebook https://www.facebook.com/festivalulSoNoRo
Instagram https://www.instagram.com/sonorofestival/
YouTube http://bit.ly/SoNoRo_Festival

Înfiinţat în anul 2006, Festivalul SoNoRo a adus muzica de cameră în prim-planul vieţii culturale româneşti şi a inclus scena muzicală românească într-o reţea de festivaluri europene de înaltă ţinută. Pe lângă parteneriate tradiţionale cu festivaluri din Italia, Letonia, Germania, Anglia, Israel şi Japonia, SoNoRo a concertat în unele dintre cele mai renumite săli din lume, cum ar fi Wigmore Hall din Londra, Konzerthaus din Viena, YMCA din Ierusalim şi Carnegie Hall din New York.
Platforma culturală SoNoRo include Festivalul SoNoRo (16 ani), SoNoRo-Inteferenţe, programul de burse şi workshop-uri pentru tineri muzicieni (15 ani), SoNoRo On Tour (12 ani), SoNoRo Arezzo (9 ani), SoNoRo Conac, seria de concerte estivale găzduite de clădiri de patrimoniu din România (9 ani), SoNoRo Musikland, festival dedicat tradiţiilor şi patrimoniului arhitectural din Transilvania (3 ani).

Participarea publicului este permisă doar în baza Certificatului verde COVID, pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii
Proiect cofinanțat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului "București - Oraş deschis" 2021.
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Primăriei Municipiului Bucureşti sau ARCUB.

Festival prezentat de: Raiffeisen Bank
Sponsori principali: Sistemul Medical MedLife, RomCapital Invest
Parteneri principali: Institutul Cultural Român, Institutul Cervantes
Sponsori: Ciga Energy, Leroy şi Asociaţii, Vodafone, JTI, Fan Courier, NNDPK, Mercure Hotels, Clinica Alcor, Aedificium, Casa Boema
Parteneri: illy, Media Image, Privileg, Grano, SupaDupa, Artegianale, Hochmeister, Filarmonica Braşov, Filarmonica de Stat Sibiu, Matei Branea, Librăriile Cărtureşti, Librăriile Humanitas, Fundaţia Calea Victoriei, UNATC "I. L. Caragiale", Asociaţia Comercianţilor din Centrul Istoric al Braşovului, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, Rotary Club.
Parteneri media: RFI România, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Harper's Bazaar, National Geographic, Psychologies, Igloo, Arhitectura, Zeppelin, Designist.ro, Capital, EVZ.ro, RADOR, The Institute, Zile şi Nopţi, Ziarul Metropolis, LiterNet.ro, Suplimentul de cultură, TIMPUL, Promenada-culturala.ro, IQads.ro, Aiciastat.ro, Flawless.ro, Unsitedemuzica.ro, Blitz TV




0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus