noiembrie 2021
Festivalul Internaţional de muzică de cameră SoNoRo, 2021
Festivalul SoNoRo XVI Dreamtigers s-a încheiat duminică, 7 noiembrie 2021, în Bucureşti şi va continua în Braşov (9 noiembrie 2021), Sibiu (10 noiembrie 2021) şi Cluj-Napoca (11-14 noiembrie 2021). O parte dintre concertele din Bucureşti au fost transmise live şi mai pot fi vizionate pe platforma online SoNoRo, https://festival.sonoro.ro/live/, până la finalul anului.

"Ne-a bucurat nespus reîntâlnirea cu publicul în Bucureşti şi de abia aşteptăm să începem turneul în ţară! Ni se vor alătura noi muzicieni valoroşi veniţi din toată lumea - Coreea, Rusia, Belgia, Danemarca, Marea Britanie, Elveţia şi Germania -, unii dintre aceştia în premieră pe scenele din România. Următoarele concerte nu vor mai fi înregistrate, ne întoarcem la spaţiul intim şi privilegiat al sălii de concert, prin urmare îi invităm pe cei care doresc să continue experienţa SoNoRo de anul acesta, să ne urmeze în Braşov, Sibiu şi Cluj-Napoca. Îi asigurăm că vor avea parte de o călătorie fantastică, în compania lui Brahms, Mozart, Beethoven, Debussy, Schubert, Arvo Pärt, Ernest Chausson sau Ernst von Dohnányi, în câteva dintre cele mai frumoase oraşe din ţara noastră." - Răzvan Popovici, Directorul executiv al Festivalului SoNoRo.

Printre muzicienii care vor concerta în partea a doua a Festivalului SoNoRo XVI Dreamtigers se numără Suyeon Kang (vioară), Pavel Berman (vioară), Răzvan Popovici (violă), Alexander Zemtsov (violă), Justus Grim (violoncel), Andreas Brantelid (violoncel), Diana Ketler (pian), Ioan-Dragoş Dimitriu (pian), Thorsten Johanns (clarinet) şi Olivier Darbellay (oboi).

Mai multe detalii despre concerte şi modalitatea de achiziţionare a biletelor în fiecare oraş pot fi găsite aici: https://festival.sonoro.ro/

***
Recunoscută pentru profunzimea interpretării, performanţele expresive, convingătoare şi dexteritatea enormă între discipline, Suyeon Kang este câştigătoare a numeroase concursuri internaţionale de vioară. A fost numită "Australian Young Performer of the Year" la vârsta de 16 ani, iar de atunci a concertat ca solistă cu orchestre cunoscute în întreaga lume. Repertoriul ei se întinde de la barocul timpuriu la avangardă, Suyeon fiind un muzician de cameră foarte căutat, invitată la festivaluri de muzică din întreaga lume. În 2021 a fost numită concertmaster la Kammerakademie Potsdam.

Pavel Berman s-a născut în Moscova, unde a studiat la Conservatorul Tchaikovsky şi a atras atenţia mediului muzical internaţional atunci când a câştigat Premiul I şi Medalia de aur la Concursul Internaţional de Vioară din Indianapolis, în 1990.
Pavel Berman a interpretat pentru publicul de la Carnegie Hall din New York, Théâtre des Champs Elysées din Paris, Auditorio Nacional din Madrid, Bunkakaikan din Tokyo, Teatro alla Scala din Milano, Palais des Beaux Arts din Bruxelles, ca solist al mai multor orchestre precum Orchestra Simfonică din Verona, Orchestra La Fenice din Veneţia, Orchestra Simfonică din Moscova, Orchestra Simfonică din Praga, Orchestra Naţională Radio din România, Orchestra Simfonică Naţională din Portugalia, Orchestra Simfonică din Berlin, Orchestra Filarmonicii Regale din Liverpool, Filarmonica din Beijing.

Răzvan Popovici a studiat la Salzburg, Paris şi Freiburg cu Peter Langgartner, Jean Sulem şi Wolfram Christ. A interpretat ca solist în sala Filarmonicii din Köln, Festspielhaus Baden-Baden, Ateneul Român din Bucureşti, Prinzregententheater din München şi Théâtre des Champs-Elysées din Paris, alături de Orchestra de Cameră din Köln, Orchestra de Cameră din Kobe, Orchestra Naţională Radio din Bucureşti, Filarmonica "George Enescu", Kamerata Kronstadt.
Este invitat regulat la festivaluri din întreaga lume: Lucerne Festival, Wiener Festwochen, Kuhmo Festival, Schwetzinger Festspiele, Mintz Festival Tucumán, Festival Academy Budapest, Kobe Music Festival etc. Printre sălile în care a susţinut concerte se numără Carnegie Hall din New York, Musashino Hall din Tokio, Concertgebouw Amsterdam, Konzerthaus şi Musikverein din Viena, South Bank şi Wigmore Hall din Londra, YMCA din Ierusalim sau Bozar din Bruxelles.

Alexander Zemtsov este unul dintre cei mai versatili muzicieni din generaţia sa, bucurându-se de recunoaştere internaţională în calitate de violist şi dirijor.
La vârsta de 23 de ani a fost numit Viola principală a Orchestrei Filarmonicii din Londra.
În 2015, Alexander Zemtsov a fost numit director artistic şi dirijor al Orchestrei Simfonice Internaţionale Noi (INSO) din Lviv, conferindu-i acestui muzician multinaţional german-rus-ucrainean-evreu rolul de "Ambasador al Păcii" în Ucraina, cu scopul de a aduce pacea şi unitatea prin muzică. În 2020 a debutat ca dirijor de operă în "Aleko" de Rachmaninov, la Opera Naţională Ucraineană din Kiev.
Alexander Zemtsov este membru al programului LEAD!, fiind mentor pentru violă şi asistent dirijor al lui Jukka-Pekka Saraste.

Ca solist, violoncelistul Justus Grimm a colaborat cu numeroase orchestre precum English Chamber Orchestra, La Monnaie Symphony Orchestra, London Chamber Orchestra, Staatsorchester Rheinische Philharmonie, Brandenburg Philharmonic Orchestra şi Klassische Philharmonie Bonn. Fiind un pasionat al muzicii de cameră, Justus Grimm a înregistrat cu pianistul Florian Wiek sonatele pentru violoncel de Beethoven, Brahms şi Şostakovici. Ca interpret de muzică de cameră, a colaborat cu muzicieni precum Abdel Rahman El Bacha, Gérard Caussé, Augustin Dumay, Benoît Fromanger, Stephen Kovacevich, Katia şi Marielle Labèque şi Christian Poltéra. Începând cu anul 2008, Justus Grimm deţine un post de profesor la Conservatorul din Anvers. În cadrul Festivalulului Montepulciano "Cantiere", Justus a fost numit Artist în Rezidenţă din 2010.

Andreas Brantelid, născut la Copenhaga, în 1987, şi-a făcut debutul ca solist la vârsta de 14 ani, în concertul Elgar, alături de Royal Danish Orchestra din Copenhaga. În prezent Andreas este unul dintre cei mai căutaţi artişti din Scandinavia, câştigând aprecierea criticii mondiale.
Spectacolele sale recente includ apariţii la o serie de orchestre de renume mondial, precum London Philharmonic, BBC Symphony şi BBC Philharmonic Orchestras, Tonhalle Orchestre Zurich, Yomiyuri Nippon Symphony, Netherlands Radio Philharmonic, Seattle Symphony, Frankfurt Radio Symphony Orchestra ş.a, dar şi toate orchestrele importante din ţările nordice.
Printre muzicienii care l-au inspirat şi l-au influenţat puternic pe Andreas se numără pianistul Bengt Forsberg şi violonistul Nils-Erik Sparf, cu care Andreas a interpretat începând cu 2002 în diferite formate de muzică de cameră.
În 2018 a devenit director artistic al Festivalului Internaţional de Muzică de Cameră Stavanger. Andreas cântă la un Stradivarius "Boni-Hegar" din 1707, care i-a fost pus la dispoziţie prin sprijinul generos al colecţionarului de artă norvegian Christen Sveaas.

Diana Ketler şi-a început cariera solo la o vârstă fragedă, debutând alături de Orchestra Simfonică Naţională Letonă la doar 11 ani. În calitate de pianistă solo, cât şi de interpretă de muzică de cameră, a cântat pe scene importante, precum Musikverein, Konzerthaus, Carnegie Hall, Kennedy Centre, Wigmore Hall, Suntory Hall. Participă în mod regulat la festivaluri precum Lucerna, Gstaad, Boswil, Kuhmo Finlanda, Rheingau, Wiener Musikwochen. Diana este membru fondator al Ansamblului Raro, iar alături de Răzvan Popovici este fondatorul platformei culturale SoNoRo, precum şi al Festivalului Chiemgauer Musikfrühling din Bavaria. Profesoară la Royal Academy of Music din Londra, a fost numită, în 2016, membră a acestei academii. Din toamna anului 2018 este membră a catedrei de muzică de cameră de la Haute École de Musique din Geneva. Pianista a primit din partea statului leton Great Music Award, cea mai înaltă distincţie letonă din domeniul muzical.

Ioan-Dragoş Dimitriu, născut la Braşov în anul 1991, şi-a făcut debutul său internaţional în 2011 la sala Filarmonicii din Berlin cu concertul numărul 5 "Imperialul" de Beethoven. În 5 decembrie 2018 a cântat pentru prima oară cu orchestra la Konzerthaus Viena interpretând Rhapsody in Blue de Gershwin. Între 2003 - 2010 a obţinut peste 20 de premii I şi cinci Mari Premii la concursuri naţionale şi internaţionale de pian, printre care premiul 1 la concursul internaţional de muzică din Fundao, Portugalia, între 2003-2007 premiul 1 la olimpiadele naţionale şi a fost laureat al Eurovision Young Musicians. În 2010 a intrat la Universitatea de Muzică şi Arte Dramatice din Viena unde a lucrat sub îndrumarea lui Martin Hughes şi pe urmă cu Stefan Arnold. Ca pianist solo sau în ansambluri camerale a obţinut peste 25 de premii 1 la concursuri internaţionale precum "Pietro Argento" International Piano Competition în Italia, Cameristi de'll Alpe Adria Competition în Italia şi concursul Casino Austria Rising Stars Award la Viena (alături de saxofonistul sârb Marko Dzomba). În 2019, alături de pianistul Horia Mihail, a fondat Festivalul TAMTAM la Braşov. De asemenea, începând cu martie 2020, cei doi au fondat ScenaVirtualaTAMTAM, prima de acest fel apărută în lume pe perioada pandemiei. Din septembrie 2020, Ioan-Dragoş Dimitriu a fost numit Manager interimar al Filarmonicii din Braşov.

Thorsten Johanns s-a născut în Germania şi a început să cânte la clarinet la opt ani. Ca membru al mai multor ansambluri (Quintetto Amadeo, Opera Senza, Zephyr, Saxemble), participă la numeroase festivaluri în Germania, dar şi în restul Europei, precum Schleswig-Holstein, Mecklenburg-Vorpommern, Lucerna, Musik-Triennale din la Köln sau Festivalul Tirol, printre altele. În 1998, Johanns a fost numit prim-colaborator al Orchestrei Filarmonice din Essen, iar patru ani mai târziu a ocupat aceeaşi funcţie pe care o are şi în prezent, cea de clarinetist principal al Orchestrei Simfonice WDR din Köln. A colaborat cu mai multe orchestre importante, precum filarmonicile din Berlin şi München, Orchestra Simfonică NDR din Hamburg, Orchestra Germană Radio şi Ansamblul Modern.
Thorsten este primul şi singurul clarinetist german care a fost invitat personal de regizorul muzical Alan Gilbert în mai multe rânduri să cânte cu New York Philharmonic Orchestra.
Din septembrie 2015 Thorsten este profesor de clarinet la Academia de Muzică din Weimar şi susţine masterclass-uri în America şi China.

Olivier Darbellay s-a născut la Berna, în Elveţia, şi a crescut într-o familie de muzicieni. A studiat violoncelul la Conservatorul din Berna cu Patrick Demenga şi Peter Hörr, precum şi cornul cu Thomas Müller la Berna şi Basel. Şi-a finalizat studiile de corn cu Bruno Schneider la Freiburg i.Br., absolvind "cu excelenţă". Începând cu anul 2000, când a primit premiul "Tribune des Jeunes interprètes" la Lisabona şi a fost numit şi "Solistul anului 2000" la Concursul Uniunii de Radio Franceze, Olivier este prezent ca solist şi muzician de cameră în cele mai prestigioase săli şi festivaluri din Europa, America de Nord şi Asia.
Olivier Darbellay este specializat la fel de mult în repertoriul istoric interpretat pe instrumente de epocă, precum şi în repertoriul contemporan, unde lucrează îndeaproape cu compozitori precum Holliger, Gervasoni, Pauset, Gubler şi Darbellay şi interpretează în mod regulat premiere mondiale.
În plus faţă de calitatea de prim-solist cu instrumentul său al orchestrei simfonice din Berna şi Kammerorchester Basel, Darbellay este un profesor dedicat, susţinând cursuri de masterat şi ateliere în întreaga lume. De asemenea, este profesor atât la academia de muzică din Lucerna, cât şi din Lausanne.

***
Site http://www.sonoro.ro/
Facebook https://www.facebook.com/festivalulSoNoRo
Instagram https://www.instagram.com/sonorofestival/
YouTube http://bit.ly/SoNoRo_Festival

Înfiinţat în anul 2006, Festivalul SoNoRo a adus muzica de cameră în prim-planul vieţii culturale româneşti şi a inclus scena muzicală românească într-o reţea de festivaluri europene de înaltă ţinută. Pe lângă parteneriate tradiţionale cu festivaluri din Italia, Letonia, Germania, Anglia, Israel şi Japonia, SoNoRo a concertat în unele dintre cele mai renumite săli din lume, cum ar fi Wigmore Hall din Londra, Konzerthaus din Viena, YMCA din Ierusalim şi Carnegie Hall din New York.
Platforma culturală SoNoRo include Festivalul SoNoRo (16 ani), SoNoRo-Inteferenţe, programul de burse şi workshop-uri pentru tineri muzicieni (15 ani), SoNoRo On Tour (12 ani), SoNoRo Arezzo (9 ani), SoNoRo Conac, seria de concerte estivale găzduite de clădiri de patrimoniu din România (9 ani), SoNoRo Musikland, festival dedicat tradiţiilor şi patrimoniului arhitectural din Transilvania (3 ani).
***
Participarea publicului este permisă doar în baza Certificatului verde COVID, pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARSCoV2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARSCoV2.

Proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii
Festival prezentat de: Raiffeisen Bank
Sponsori principali: Sistemul Medical MedLife, RomCapital Invest
Parteneri principali: Institutul Cultural Român, Institutul Cervantes
Sponsori: Ciga Energy, Leroy şi Asociaţii, Vodafone, JTI, Fan Courier, NNDPK, Mercure Hotels, Clinica Alcor, Aedificium, Casa Boema
Parteneri: Filarmonica Braşov, Filarmonica de Stat Sibiu, illy, Media Image, Privileg, Artegianale, Hochmeister, Matei Branea, Librăriile Cărtureşti, Librăriile Humanitas, Fundaţia Calea Victoriei, Asociaţia Comercianţilor din Centrul Istoric al Braşovului, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, Rotary Club
Parteneri media: RFI România, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Harper's Bazaar, National Geographic, Psychologies, Igloo, Arhitectura, Zeppelin, Designist.ro, Capital, EVZ.ro, RADOR, The Institute, Zile şi Nopţi, Ziarul Metropolis, LiterNet.ro, Suplimentul de cultură, TIMPUL, Promenada-culturala.ro, IQads.ro, Aiciastat.ro, Flawless.ro, Unsitedemuzica.ro, Blitz TV

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus