noiembrie 2021
Festivalul Naţional de Teatru, 2021
Dansatoarea şi coregrafa Andrea Gavriliu are o anumită prezenţă în spaţiu, individualizantă şi mereu recognoscibilă. Un anume fel de verticalitate a trupului, de a mişca mâinile, de a ţine capul, de a înainta, de a se aşeza, de a sări. E ceva dincolo de creaţia ei coregrafică sau de prestaţia ei de dansatoare, e ceva ce se vede şi într-o întâlnire relaxată la un mal de mare, şi în cursurile online "Învăţăm să dansăm cu Andrea Gavriliu" pe care le-a ţinut la început de pandemie (şi pe care le găsiţi încă pe YouTube). E poate un ritm anume ce îi dirijează mişcările ca şi cum ar avea o muzică internă care o animă.

În spectacolul Pam Param, cei şase performeri ai extraordinarei echipe de la Studio M din Sfântu Gheorghe (Balázs Judith, Deák Zoltán, Nagy Eszter, Polgár Emília, Szekrényes László, Veres Nagy Attila) par să fie (cu precădere în scenele pur coregrafice) imagini replicate ale dansatoarei Andrea Gavriliu, îi asimilează esenţa şi o reproduc la un nivel de detaliu care nu are cusur. Percuţiile pre-înregistrate sau create live (în special prin nenumărate feluri de a folosi creativ vocea umană şi microfoane) ce stabilesc dinamica spectacolului (muzica originală: Mihai Dobre / spaţiu sonor: György Chiriţescu), matematica rece a spaţiului decupat, iluminat ori lăsat în penumbră de neoane (scenografia: Irina Moscu / lumini: Huba Szabo, Irina Moscu, Andrea Gavriliu) şi mişcarea bazată pe unghiuri precise dar şi pe o fluiditate a corpurilor care alunecă din postură în postură intră într-o relaţie de complementaritate, se completează şi se întrepătrund.
  


 E vorba de viaţa noastră, de zgomotul atotputernic care ne domină spaţiul sonor, de personaje care ne populează vecinătatea sau amintirile (iar câteva elemente definitorii pentru fiecare costum, atunci când e nevoie, au un mare merit aici). E ironie, dar şi tandreţe. E glumă, dar şi şfichiuire. E pantomimă (spectaculos momentul cu ţânţarul care rătăceşte prin costumul unui personaj efervescent sau apariţia unei "găini"), dar şi flexibilitate şi coordonare uimitoare a corpurilor.

"Pam Param îşi propune să fie jucăuş, captivant din punct de vedere vizual, să îl transpună pe spectator într-o delicioasă irealitate plină de energie." zice Andrea Gavriliu. Ei bine, reuşeşte cu brio ceea ce îşi propune. Poate chiar mai mult.

Spectacolul este disponibil pentru vizionare aici de sâmbătă, 6 noiembrie 2021, de la ora 21.00, până luni, 8 noiembrie 2021, ora 21.00.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus