noiembrie 2021
Festivalul Filmului Palestinian 2021
Două lungmetraje de ficţiune selectate la Festivalul de la Veneţia vor fi proiectate la galele de deschidere şi de închidere de la ediţia din 2021 a Festivalului Filmului Palestinian din România. Este vorba de 200 Meters / 200 de metri, de Ameen Nayfeh, şi de The Stranger / Străinul (2021), de Ameer Fakher Eldin.

Ediţia a patra se va desfăşura într-un format hibrid. În perioada 25 - 28 noiembrie 2021, filmele vor putea fi văzute de publicul bucureştean la Cinema Muzeului Ţăranului apoi, în intervalul 2 - 5 decembrie 2021, o mare parte din selecţie va fi disponibilă online, pe platforma Eventbook.

Debutul regizorului Ameen Nayfeh, 200 Meters, are în centru un tată palestinian care este prins de cealaltă parte a zidului de separare şi încearcă să ajungă la fiul său la spital. Descris de Variety drept "o dramă de familie care se intersectează cu un road movie în Palestina", filmul a avut premiera mondială în 2020, în secţiunea independentă Giornate degli Autori a Festivalului de la Veneţia.

Tot un debut este şi The Stranger, de Ameer Fakher Eldin, care a făcut parte în 2021 din selecţia Giornate degli Autori a aceluiaşi prestigios festival. Filmul urmăreşte un doctor fără licenţă din Înălţimile Golan ocupate, a cărui viaţă este dată peste cap când întâlneşte accidental un soldat rănit în războiul din Siria. The Stranger se concentrează "pe un bărbat copleşit de o criză existenţială atunci când se confruntă cu absurdul", a scris Cineuropa.

Biletele la proiecţiile celor două filme de la Cinema Muzeul Ţăranului Român sunt disponibile pe platforma Eventbook. Restul filmelor şi întregul program vor fi anunţate în curând.

FFP îşi propune să ofere publicului din România şansa să vadă în premieră cele mai apreciate filme palestiniene recente şi să îi cunoască pe cei mai importanţi cineaşti palestinieni.

Festivalul este organizat de Centrul Cultural Palestinian "Mahmoud Darwish", în parteneriat cu Ministerul Culturii din Palestina şi cu Ambasada Statului Palestina la Bucureşti.
Centrul Cultural Palestian Mahmoud Darwish este o organizaţie non-guvernamentală, neafiliată politic, care promovează cultura şi valorile străvechi palestiniene în spaţiul public românesc şi îşi propune să crească interesul publicului din România pentru moştenirea culturală palestiniană prin organizarea mai multor evenimente şi activităţi.

[email protected]
palestinianfilmfestival.org
social media: @festivalulfilmuluipalestinian
Văzut de Radio Guerrilla.
Parteneri media: Music Channel, Zile şi Nopţi, Cinemagia, AGERPRES, IQads, Ziarul Metropolis, Observator Cultural, Liternet, Scena9, The Institute, Spotmedia, One World Romania, Film Menu, F-Sides Cineclub, MovieNews, PRwave, Iqool, CriticEyez, Munteanu, SMARK.




0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus