decembrie 2021
Festivalul Filmului Palestinian 2021
Opt dintre cele mai de succes filme palestiniene recente vor putea fi văzute online în perioada 3-5 decembrie 2021, în cadrul celei de-a patra ediții a Festivalului Filmului Palestinian din România, desfășurată în format hibrid.
După ce publicul din București a putut viziona filme palestiniene noi între 25 și 28 noiembrie 2021 la Cinema Muzeul Țăranului, în cadrul primei părți a festivalului, acum cinefilii din întreaga țară vor avea șansa să descopere cinematografia palestiniană și să afle mai multe despre realitățile palestiniene prin intermediul unor documentare și filme de ficțiune.

Timp de trei zile, de vineri și până duminică, pe platforma Eventbook, vor fi disponibile un lungmetraj de ficțiune, patru documentare de lungmetraj și trei documentare de scurtmetraj, toate selectate la mari festivaluri internaționale. În paralel, pe pagina de Facebook a Festivalului Filmului Palestinian, publicul va avea posibilitatea să urmărească interviuri cu câțiva cineaști palestinieni.

Străinul / The Stranger (2021), debutul regizorului Ameer Fakher Eldin, a avut premiera mondială în secțiunea Giornate degli Autori a Festivalului de la Veneția și a fost ales propunerea Palestinei pentru Premiile Oscar. Filmul urmărește un doctor fără licență din Înălțimile Golan ocupate, a cărui viață se schimbă atunci când întâlnește accidental un soldat rănit în războiul din Siria. Străinul se concentrează "pe un bărbat copleșit de o criză existențială atunci când se confruntă cu absurdul", a scris Cineuropa.


Documentarul Așa cum vreau / As I Want (2021), realizat de regizoarea palestiniană Samaher Alqadi, urmărește protestele din 2013 ale unor femei din Egipt, exasperate din cauza agresiunilor sexuale care au avut loc în Piața Tahrir în timpul manifestațiilor organizate pentru a marca doi ani de la Revoluția de la Cairo. Filmul a avut premiera mondială în secțiunea Encounters a ediției din 2021 a Festivalului de la Berlin.



Despre pământ și pâine / Of Land and Bread (2019), de Ehab Tarabieh, este un documentar de montaj răscolitor, realizat din zeci de înregistrări făcute în ultimii ani de palestinieni cu intimidările și umilirea cu care se confruntă în fiecare zi în Teritoriile Ocupate. Filmul a fost inclus în selecția a trei dintre cele mai importante festivaluri de documentare - IDFA, Ji.hlava și Visions du Réel.


În emoționantul Încă o săritură / One More Jump (2019), regizorul italian Manu Gerosa redă suferința și frustrarea tinerilor palestinieni din Fâșia Gaza din perspectiva unei echipe de parkour. Documentarul a avut premiera mondială la Festivalul Visions du Réel.



În tulburătorul Ambulanță / Ambulance (2016), selectat la CPH:DOX, IDFA și Ji.hlava, tânărul regizor Mohamed Jabaly a urmărit un echipaj de pe o ambulanță din Gaza în intervențiile de salvare din timpul bombardamentelor din 2014.


Tema exilaților și refugiaților este discutată în trei documentare de scurtmetraj: Gaza mea online / My Gaza Online (2020), al aceluiași Mohamed Jabaly, Falafala (2019) și Fiul străzii / Son of Streets (2020), ambele de Mohammed Almughanni, un alt reprezentant al unei noi generații de cineaști palestinieni.


Biletele și abonamentele sunt disponibile pe platforma Eventbook.
Mai multe informații pot fi găsite pe pagina de Facebook a festivalului și pe site-ul palestinianfilmfestival.org.

FFP își propune să ofere publicului din România șansa să vadă în premieră cele mai apreciate filme palestiniene recente și să îi cunoască pe cei mai importanți cineaști palestinieni.
Festivalul este organizat de Centrul Cultural Palestinian "Mahmoud Darwish", în parteneriat cu Ministerul Culturii din Palestina și cu Ambasada Statului Palestina la București.
Centrul Cultural Palestian Mahmoud Darwish este o organizație non-guvernamentală, neafiliată politic, care promovează cultura și valorile străvechi palestiniene în spațiul public românesc și își propune să crească interesul publicului din România pentru moștenirea culturală palestiniană prin organizarea mai multor evenimente și activități.

Organizat de Centrul Cultural Palestinian în parteneriat cu Ministerul Culturii din Palestina și Ambasada Statului Palestina în București
Parteneri și sponsori: Brands International, El Unico, S.T. Dupont, La Aurora, La Casa del Habano, Cinema Muzeul Țăranului, Muzeul Național al Țăranului Român, One World Romania, Nabulsi Soap, Grupul Filos, Alternative-Culture.com, Librăriile Cărturești
Văzut de Radio Guerrilla
Parteneri media: Music Channel, Zile și Nopți, Cinemagia, AGERPRES, IQads, Ziarul Metropolis, Observator Cultural, LiterNet, Scena9, The Institute, Spotmedia, Film Menu, F-Sides Cineclub, MovieNews, PRwave, Iqool, CriticEyez, Munteanu, SMARK.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus