Ediţia a patra va fi una hibrid - în perioada 25 - 28 noiembrie 2021, filmele vor putea fi văzute de publicul bucureştean la Cinema Muzeului Ţăranului Român, apoi, în intervalul 2 - 5 decembrie 2021, o mare parte din selecţie va fi disponibilă online, pe platforma Eventbook.
Programul propune mai multe documentare puternice, selectate la mari festivaluri în ultimii doi ani şi prezentate în premieră în România.
"Festivalul Filmului Palestinian îşi propune să ofere publicului din România şansa de a descoperi atât vitalitatea cinematografiei palestiniene - reprezentată de cineaşti răspândiţi în întreaga lume, cât şi realităţile socio-culturale şi istoria palestinienilor prin reprezentarea cinematografică şi prin întâlniri cu cineaşti. Îndeamnă la dialog şi empatie, provoacă la analiză şi deschidere.", a declarat Ionuţ Trandafirescu - directorul Festivalului Filmului Palestinian în România.
Selectat la Berlinale şi CPH:DOX, As I Want / Aşa cum vreau (2021), realizat de regizoarea palestiniană Samaher Alqadi, urmăreşte protestele din 2013 ale unor femei din Egipt, exasperate din cauza agresiunilor sexuale care au avut loc în Piaţa Tahrir în timpul manifestaţiilor organizate pentru a marca doi ani de la Revoluţia de la Cairo.
Of Land and Bread / Despre pământ şi pâine (2019) este un documentar de montaj răscolitor, realizat din zeci de înregistrări făcute de palestinieni cu intimidările şi umilirea cu care se confruntă în fiecare zi. Regizat de Ehab Tarabieh, din partea organizaţiei de apărare a drepturilor omului B'Tselem, filmul a fost inclus în selecţia a trei dintre cele mai importante festivaluri de documentare - IDFA, Ji.hlava şi Visions du Réel.
În emoţionantul documentar One More Jump / Încă o săritură (2019), regizorul italian Manu Gerosa redă suferinţa şi frustrarea tinerilor palestinieni din Fâşia Gaza din perspectiva unei echipe de parkour. Filmul a avut premiera mondială la Festivalul Visions du Réel.
Festivalul Filmului Palestinian aduce de asemenea în atenţie doi tineri documentarişti, extrem de promiţători.
Mohamed Jabaly a devenit cunoscut cu documentarul de lungmetraj Ambulance / Ambulanţă (2016), selectat la CPH:DOX, IDFA şi Ji.hlava. În vara 2014, regizorul s-a alăturat unui echipaj de pe ambulanţă în încercarea de a-i salva pe cei răniţi în Războiul din Gaza. Filmul va putea fi văzut la Bucureşti împreună cu cel mai nou scurtmetraj al lui Mohamed Jabaly, My Online Gaza / Gaza mea online (2020).
Al doilea tânăr regizor din programul FFP este Mohammed Almughanni, prezent cu două documentare de câte 30 de minute. În Falafala (2019), cineastul urmăreşte destinul misterios al unui palestinian din Danemarca, unde a ajuns în anii '70, când era copil. În Son of Streets / Fiul străzii (2020), protagonist este un băiat din tabăra de refugiaţi palestinieni Shatila din Beirut.
Festivalul se va deschide şi se va închide cu două filme de ficţiune, 200 Meters / 200 de metri (2020), de Ameen Nayfeh, şi The Stranger / Străinul (2021), de Ameer Fakher Eldin, ambele selectate la Veneţia şi anunţate deja.
Biletele şi abonamentele sunt disponibile pe platforma Eventbook.
FFP îşi propune să ofere publicului din România şansa să vadă în premieră cele mai apreciate filme palestiniene recente şi să îi cunoască pe cei mai importanţi cineaşti palestinieni.
www.palestinianfilmfestival.org
social media: @festivalulfilmuluipalestinian
Program
Festivalul Filmului Palestinian
Festivalul Filmului Palestinian
Joi, 25 noiembrie 2021
Ora 18:00
200 Meters / 200 de metri (2020, 96 min., Palestina / Iordania / Qatar / Italia / Suedia), Regie: Ameen Nayfeh
Un tată palestinian prins de cealaltă parte a zidului de separare încearcă să ajungă la spital pentru fiul său.
Festivaluri: Veneţia, Salonic, El Gouna / Festivals: Venice, Thessaloniki, El Gouna
Vineri, 26 noiembrie 2021
Ora 18:00
Falafala (2019, 30 min., documentar, Polonia), Regie: Mohammed Almughanni
Danemarca, 1972: Abdul Alnajjar este trimis în secret în Danemarca, unde devine primul copil care este supus unei operaţii de valvă a inimii. Însă atunci când singura legătură dintre Abdul şi familia sa din Iordania este desfăcută, viaţa sa ia o altă turnură.
Son of Streets / Fiul străzii (2020, 30 min., documentar, Palestina/Liban/Polonia), Regie: Mohammed Almughanni
În vârstă de 13 ani, Khodor este un copil a cărui familie încearcă să îi obţină un document de identitate care să îi dovedească existenţa şi să îi ofere dreptul la educaţie şi servicii de sănătate şi posibilitatea de a călători în afara taberei de refugiaţi palestinieni Shatila din Beirut, în Liban. De-a lungul acestui proces, ies la suprafaţă multe dintre secretele familiei.
Ora 19,30
Of Land and Bread / Despre pământ şi pâine (2019, 89 min., documentar), Regie: Ehab Tarabieh
Cu ajutorul organizaţiei de apărare a drepturilor omului B'Tselem, palestinienii au făcut zeci de filme scurte despre intimidarea şi umilirea cu care se confruntă în fiecare zi. Din acestea, cineastul Ehab Tarabieh a făcut un montaj care stârneşte furie.
Festivaluri / Festivals: IDFA, Ji.hlava, Visions du Réel
Sâmbătă, 27 noiembrie 2021
Ora 17:00
My Online Gaza / Gaza mea online (2020, 22 min, documentar, Palestina/Norvegia), Regie: Mohamed Jabaly
În ultimii cinci ani, regizorul palestinian Mohamed Jabaly a fost la distanţă de familia şi prietenii săi, trăind în nordul îndepărtat al Norvegiei. Acum, internetul a devenit singurul mijloc de comunicare cu ei, însă este greu şi provocator din cauza situaţiei din Gaza.
Ambulance / Ambulanţă (2016, 80 min., documentar, Palestina/Norvegia), Regie: Mohamed Jabaly
În vara lui 2014, regizorul Mohamed Jabaly s-a alăturat unui echipaj de pe ambulanţă în încercarea de a-i salva pe cei răniţi în Războiul din Gaza.
Festivaluri/Festivals: CPH:DOC, IDFA, Ji.hlava
Ora 19:00
As I Want / Aşa cum vreau (2021, 88 min., documentar, Egipt/Germania/Norvegia/Franţa/Palestina), Regie: Samaher Alqadi
În 2013, o mulţime de femei exasperate iese în stradă după o serie de agresiuni sexuale grave în Piaţa Tahrir la marcarea a doi ani de la Revoluţia de la Cairo.
Festivaluri/Festivals: Berlinale, CPH:DOX
Duminică, 28 noiembrie 2021
Ora 16:00
One More Jump / Încă o săritură (2019, 83 min., documentar, Italia/Elveţia), Regie: Manu Gerosa
Suferinţa şi frustrarea tinerilor palestinieni din Fâşia Gaza sunt arătate din perspectiva unei echipe de parkour.
Festivaluri/Festivals: Visions du Réel
Ora 18:00
The Stranger / Străinul (2021, 112 min., Siria / Qatar / Palestina / Germania), Regie: Ameer Fakher Eldin
În Înălţimile Golan ocupate, un doctor disperat şi fără licenţă dă peste cap aşteptările satului său atunci când întâlneşte accidental un soldat rănit în războiul din Siria.
Festivaluri / Festivals: Veneţia, Hamburg / Venice, Hamburg
***
Festivalul este organizat de Centrul Cultural Palestinian "Mahmoud Darwish", în parteneriat cu Ministerul Culturii din Palestina şi cu Ambasada Statului Palestina la Bucureşti.
Centrul Cultural Palestian Mahmoud Darwish este o organizaţie non-guvernamentală, neafiliată politic, care promovează cultura şi valorile străvechi palestiniene în spaţiul public românesc şi îşi propune să crească interesul publicului din România pentru moştenirea culturală palestiniană prin organizarea mai multor evenimente şi activităţi.
Organizat de Centrul Cultural Palestinian
În parteneriat cu Ministerul Culturii din Palestina şi Ambasada Statului Palestina în Bucureşti
Parteneri şi sponsori: Brands International, El Unico, S.T. Dupont, La Aurora, La Casa del Habano, Cinema Muzeul Ţăranului, Muzeul Naţional al Ţăranului Român, One World Romania, Nabulsi Soap, Grupul Filos, Alternative-Culture.com, Librăriile Cărtureşti
Văzut de Radio Guerrilla
Parteneri media: Music Channel, Zile şi Nopţi, Cinemagia, AGERPRES, IQads, Ziarul Metropolis, Observator Cultural, LiterNet, Scena9, The Institute, Spotmedia, Film Menu, F-Sides Cineclub, MovieNews, PRwave, Iqool, CriticEyez, Munteanu, SMARK.