În
luna noiembrie 2021 vor fi oferite încă două seminari online gratuite de proiectul Terenul
Întâlnirii (Terrain of Meeting) al Asociației Teatrale Shoshin din
Cluj-Napoca. Vineri, 26 noiembrie 2021, Erdmute și Wacław Sobaszek, membri fondatori
al teatrului polonez Węgajty (Teatr Węgajty), de renume internațional, și
Joanna Kocemba-Żebrowska, membră a Institutului de Artă
al Academiei Poloneze de Științe,vor prezenta activitatea teatrului în
sate și comunități mici.
În continuare, sâmbătă, 27 noiembrie 2021, Barbara Prądzyńska, membră a Fundației Art Junction, va susține o prelegere (care a fost amânată anterior) despre munca sa cu romi și imigranți.
Următorul eveniment din seria online al proiectului Terenul Întâlnirii este un seminar online intitulat Teatrul Węgajty și activitatea sa în comunități, în cadrul căruia fondatorii Erdmute și Wacław Sobaszek vor sta de vorbă cu Joanna Kocemba-Żebrowska, membră a Institutului de Artă al Academiei Poloneze de Științe și al grupului de cercetare despre Teatrul Węgajty. Discuția poate fi urmărită gratuit vineri, 26 noiembrie 2021, de la ora 18.30, pe platforma Zoom în limba poloneză, cu traducere simultană în limba română. Linkul de acces va fi publicat în eventul webinarului, respectiv pe pagina de Facebook al Asociației Teatrale Shoshin și al proiectului Terenul Întâlnirii.
Teatrul Węgajty, fondat în 1986 de cuplul germano-polonez Erdmute și Wacław Sobaszek, pe lângă activitatea teatrală tradițională este activ și în cadrul Other Theatre School, membrii companiei creează spectacole cu locuitorii centrului social din satul Jonkowo, organizează programe artistice și sociale pentru comunitățile rurale din regiunea Warmia (atât pentru copii, cât și pentru adulți) și realizează în mod regulat festivalul internațional Theatre Village. Munca companiei include, de asemenea, activități care vizează integrarea artiștilor și a animatorilor culturali implicați în acțiuni artistice și sociale cu grupuri aflate în risc de excluziune socială în Polonia și în alte țări.
Toate activitățile Teatrului Węgajty sunt modelate de colaborarea sa cu comunitățile, ceea ce înseamnă că membrii companiei lucrează cu diferite instrumente și metode în diferite grupuri, iar subobiectivele stabilite, de asemenea, sunt adaptate la circumstanțe și la participanți, dar scopul final și general al companiei este același în toate proiectele: construirea și consolidarea comunității prin teatru.
Ca încheiere a seriei de evenimente din noiembrie 2021, Barbara Prądzyńska, membră a Fundației Art Junction, va susține o prelegere online intitulată Teatru social - activități cu participarea comunităților rome. Barbara Prądzyńska este actriță, regizoare, educatoare de teatru și animatoare culturală, ale cărei lucrări și proiecte abordează în mod activ probleme sociale și societale: de-a lungul anilor a lucrat cu mai multe grupuri marginalizate din Polonia, Mexic, Palestina și multe alte locuri din întreaga lume.
În cadrul seminarului, invitatul va prezenta diferite activități de animator cultural și teatru social, realizate cu implicarea unor grupuri de romi, imigranți români și cetățeni polonezi. Webinarul poate fi urmărit gratuit sâmbătă, 27 noiembrie 2021, de la ora 18.30, pe platforma Zoom în limba poloneză, cu traducere simultană în limba română. Linkul de acces va fi publicat în eventul webinarului, respectiv pe pagina de Facebook al Asociației Teatrale Shoshin și al proiectului Terenul Întâlnirii.
Seria de programe online al Terenului Întâlnirii nu se încheie aici: Zbigniew Olkiewicz și Jaroslaw Siejkowski se vor întoarce la Cluj-Napoca la sfârșitul lunii decembrie 2021 pentru a realiza o versiune studio al acțiunilor stradale prezentate în vară, adăugând noi participanți la echipă. Spectacolul rezultat va fi difuzat online și gratuit pe 30 decembrie 2021, tot pe platforma online a proiectului.
Terenul Întâlnirii este un proiect condus de Asociația Teatrală Shoshin din Cluj-Napoca, dezvoltat împreună cu Fundația Art Junction din Polonia, realizat cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național (AFCN) și al Departamentului pentru Relații Interetnice (DRI), respectiv cu sprijinul programului multianual Independent pentru anii 2017-2022, fiind parte al programului de finanțare "Cultural bridges" al Institutului Adam Mickiewicz. Proiectul se realizează în parteneriat cu Institutul Polonez din București, Facultatea de Teatru și Film a Universității Babeș-Bolyai, Asociația Váróterem Projekt, Asociația Magic Puppet și Asociația Made in Pata Rât.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.