noiembrie 2021
Ediția de toamnă a "Anotimpurilor dialogului despre teatru cu Octavian Saiu" continuă la Teatrelli cu o întâlnire de excepție. Invitați: regizorii Andrei Șerban și Tang Shu Wing. Pornind de la Regele Lear și de la două montări neobișnuite, ambele cu distribuții exclusiv feminine - una la București, cealaltă la Hong Kong - dialogul abordează sensurile tragicului deopotrivă în teatru și în realitatea pe care o traversăm. Întâlnirea va fi transmisă online pe 26 noiembrie 2021, de la ora 19.00, în premieră pe pagina de Facebook Teatrelli.

Intitulată "Regele Lear și toamna fără sfârșit a lumii noastre: Despre mântuirea feminină a tragicului, despre teatru și adevărurile lui", dezbaterea lansată de Octavian Saiu descifrează noi sensuri ale prezentului pornind de la textul lui Shakespeare, în lectura lui Andrei Șerban, unul dintre regizorii emblematici ai teatrului contemporan, și a lui Tang Shu Wing, artist de referință al scenei din Asia. Versiunea memorabilă semnată de Andrei Șerban în urmă cu peste zece ani la București, la Bulandra, era Regele Lear la genul feminin - cu Mariana Mihuț, Valeria Seciu, Dana Dogaru etc. De curând, regizorul Tang Shu Wing a conceput la Hong Kong un spectacol bazat pe Lear tot cu o distribuție exclusiv feminină, însă fără niciun cuvânt rostit.
Repetiții la Regele Lear (foto: Teatrul Bulandra)

"Regele Lear este piesa cea mai întunecată a lui Shakespeare. Citită astăzi, pare verdictul final aplicat unei lumi fără metafizică. Pusă în scenă, ea poate fi și recviemul acestei lumi, și contemplarea amară a salvării ei imposibile. Tăcerea este pentru Tang Shu Wing ceea ce cuvântul rămâne pentru Șerban: sursa esențială a teatrului, șansa regenerării lui și a noastră. Într-un dialog de toamnă tristă, care pare fără sfârșit, îi veți putea asculta pe doi dintre marii artiști ai acestor vremuri. Vor vorbi despre scenă, despre Shakespeare, despre Lear, dar și despre ceea ce ne sperie atât de mult pe toți: tragicul ascuns al existenței. Sunteți invitați, așadar, la o întâlnire specială dedicată teatrului peste granițe și dincolo de ele. Adică, la o noua ediție de spirit a Anotimpurilor noastre teatrale.", precizează Octavian Saiu.

Această întâlnire specială va putea fi urmărită online, gratuit, pe 26 noiembrie 2021, de la ora 19.00, în premieră pe pagina de Facebook Teatrelli. Dialogul va avea loc în limba engleză, cu subtitrare în limba română. Ulterior, dezbaterea va fi disponibilă și pe site-ul www.teatrelli.com, precum și pe canalul Vimeo Teatrelli.
Repetiții la Regele Lear (foto: Teatrul Bulandra)

Octavian Saiu, gazda seriei speciale de întâlniri de la Teatrelli, intitulată Anotimpurile dialogului despre teatru, este profesor, cercetător și critic de teatru. Are un doctorat în studii teatrale și unul în literatură comparată. Predă la universități din România, Noua Zeelandă, Hong Kong, Japonia și Portugalia și a fost de două ori Visiting Fellow la University of London. A susținut conferințe și master-class-uri la alte universități din Europa, Asia și Africa, precum și la Institutul Grotowski. În 2013 a fost Moderatorul Conferințelor "Beckett at the Festival" din cadrul Programului Oficial al Festivalului Internațional de la Edinburgh, iar în 2016 și 2019 a moderat și a susținut conferințe la Olimpiada Teatrelor (Wrocław - Capitală culturală europeană și Toga, Japonia). Din 2004 este moderatorul Conferințelor Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. Este consultant al mai multor festivaluri din lume și Președinte al Secției Române AICT - Teatrologie. Articolele și studiile sale au apărut în numeroase publicații naționale și internaționale. Este autorul a 12 volume despre teatru. A primit Premiul Criticii pentru carte de teatru în 2010 și Premiul UNITER pentru Critică de Teatru în 2013. În 2020, Președintele României i-a conferit Ordinul "Meritul Cultural" în grad de Cavaler, "însemn de apreciere pentru activitatea importantă dedicată criticii de teatru, pentru profesionalismul de care a dat dovadă în promovarea creației teatrale românești".

Despre Teatrelli

Teatrelli este un proiect creart, un spațiu cultural alternativ dedicat artelor performative, care oferă publicului producții proprii de teatru și dans, spectacole și performance-uri work in progress, serii de dialoguri culturale și artist-talk-uri etc.

www.teatrelli.com
www.facebook.com/teatrelli/
www.instagram.com/teatrelli/

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus