noiembrie 2021
Festivalul Filmului Palestinian 2021
A patra ediție a Festivalului Filmului Palestinian (FFP) din România începe joi, 25 noiembrie 2021, la Cinema Muzeul Țăranului din București, cu proiecția filmului selectat la Festivalul de la Veneția 200 de metri (2020), în regia lui Ameen Nayfeh.

Timp de patru zile, publicul va putea să vadă nouă producții palestiniene, împărțite în șapte proiecții, și să cunoască o parte dintre cineaști prin intermediul unor interviuri online.

Festivalul se va închide duminică seara, 28 noiembrie 2021, cu proiecția filmului Străinul (2021), de Ameer Fakher Eldin, care a avut de asemenea premiera mondială la Festivalul de la Veneția și a fost desemnat propunerea Palestinei la Premiile Oscar.

200 de metri are în centru un tată palestinian care este prins de cealaltă parte a zidului de separare dintre Israel și Cisiordania și încearcă să ajungă la fiul său aflat în spital.


Străinul urmărește un doctor fără licență și aflat în criză existențială din Înălțimile Golan ocupate, a cărui viață se schimbă atunci când întâlnește accidental un soldat rănit în războiul din Siria.


În afara celor două filme de ficțiune, programul mai cuprinde patru documentare de lungmetraj și trei documentare de scurtmetraj, toate selectate la cele mai importante festivaluri de profil.

Așa cum vreau (2021), realizat de regizoarea palestiniană Samaher Alqadi, urmărește protestele din 2013 ale unor femei din Egipt, exasperate din cauza agresiunile sexuale care au avut loc în Piața Tahrir în timpul manifestațiilor organizate pentru a marca doi ani de la Revoluția de la Cairo. Documentarul a avut premiera mondială în secțiunea Encounters a ediției din 2021 a Festivalului de la Berlin.

Despre pământ și pâine (2019), de Ehab Tarabieh, este un documentar de montaj răscolitor, realizat din zeci de înregistrări făcute de palestinieni cu intimidările și umilirea cu care se confruntă în fiecare zi în Teritoriile Ocupate.

În emoționantul Încă o săritură (2019), regizorul italian Manu Gerosa redă suferința și frustrarea tinerilor palestinieni din Fâșia Gaza din perspectiva unei echipe de parkour.

În tulburătorul Ambulanță (2016), tânărul regizor Mohamed Jabaly a urmărit un echipaj de pe o ambulanță din Gaza în intervențiile de salvare din timpul bombardamentelor din 2014.

Tema exilaților și refugiaților este discutată în trei documentare de scurtmetraj: Gaza mea online (2020), al aceluiași Mohamed Jabaly, Falafala (2019) și Fiul străzii (2020), ambele de Mohammed Almughanni, un alt reprezentant al unei noi generații de cineaști palestinieni.

"Festivalul Filmului Palestinian este un manifest cultural prin excelență și, de fiecare dată, prin fiecare ediție, aduce în atenția publicului cele mai noi și apreciate producții cinematografice palestiniene. De fiecare dată dorim să creăm o punte între publicul cinefil din România și punctele cheie reprezentative din cinematografia palestiniană actuală. Iar dincolo de arta cinematografică, FFP este o inițiativă firească ce aduce un pic de lumină și obiectivitate în ceea ce privește temele socio-culturale contemporane, căci, pe lângă publicul cinefil, ne adresăm și publicului interesat de o realitate socio-culturală extrem de puțin cunoscută în România. Și credem că filmul ne poate apropia și ne poate ajuta să ne cunoaștem mai bine.", a declarat Ionuț Trandafirescu, directorul Festivalului Filmului Palestinian din România.

Biletele și abonamentele sunt disponibile pe platforma Eventbook, dar pot fi achiziționate și de la Cinema Muzeului Țăranului.

În intervalul 2-5 decembrie 2021, o mare parte din selecție va fi disponibilă și online, pe Eventbook.
Mai multe informații pot fi găsite pe pagina de Facebook a festivalului și pe site-ul palestinianfilmfestival.org.

FFP își propune să ofere publicului din România șansa să vadă în premieră cele mai apreciate filme palestiniene recente și să îi cunoască pe cei mai importanți cineaști palestinieni.
Centrul Cultural Palestinian Mahmoud Darwish este o organizație non-guvernamentală, neafiliată politic, care promovează cultura și valorile străvechi palestiniene în spațiul public românesc și își propune să crească interesul publicului din România pentru moștenirea culturală palestiniană prin organizarea mai multor evenimente și activități.

Organizat de Centrul Cultural Palestinian în parteneriat cu Ministerul Culturii din Palestina și Ambasada Statului Palestina în București
Parteneri și sponsori: Brands International, El Unico, S.T. Dupont, La Aurora, La Casa del Habano, Cinema Muzeul Țăranului, Muzeul Național al Țăranului Român, One World Romania, Nabulsi Soap, Grupul Filos, Alternative-Culture.com, Librăriile Cărturești
Văzut de Radio Guerrilla
Parteneri media: Music Channel, Zile și Nopți, Cinemagia, AGERPRES, IQads, Ziarul Metropolis, Observator Cultural, Liternet, Scena9, The Institute, Spotmedia, Film Menu, F-Sides Cineclub, MovieNews, PRwave, Iqool, CriticEyez, Munteanu, SMARK.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus