decembrie 2021
 Gala Premiilor Centrului Național al Dansului București are loc pe 12 decembrie 2021. Evenimentul include și a doua ediție a "Laboratorului de trei zile", dedicat comunității dansului. 2021 a fost anul în care eforturile CNDB de a ajunge la ceilalți s-au intensificat.

 Criza sanitară prelungită ne limitează opțiunile și acțiunile, dar prilejuiește și regândirea modului în care ne construim și dezvoltăm relațiile, căile de-a ajunge spre public și spre artiști. În astfel de circumstanțe dificile nu puțini sunt cei care cad în capcana de a considera cultura și creația artistică drept "neesențiale". Echipa CNDB se încăpățânează să creadă și mai tare în rolul artei. În vremuri tulburi arta amplifică voci și mesaje importante, ne permite să înțelegem prezentul și să imaginăm un viitor mai bun, dar totodată creează bunăstare în viața noastră de zi cu zi.

Încă de la înființarea în anul 2014, Premiile CNDB au rolul de a evidenția contribuția deosebită adusă la construcția dansului contemporan. De-a lungul anilor au fost premiați coregrafi, dansatori, teoreticieni, jurnaliști, oameni care contribuie la dezvoltarea culturii coregrafice în România. Așa cum afirmam și în cadrul ediției din 2019, nici munca, nici talentul nu sunt niciodată dislocate de colectivitate, de comunitate și de societatea în care sunt dezvoltate și recunoscute, iar în spatele celor mai vizibili se află prezențe consistente a căror contribuție nu este întotdeauna notificată sau suficient apreciată. CNDB urmărește însă cu atenție activitatea tuturor profesioniștilor.

Și anul acesta - 2020, al doilea la număr, artele spectacolului, la fel ca multe alte sectoare de activitate, au fost grav afectate nu numai de pandemie, dar mai ales de lipsa unui răspuns adecvat din partea autorităților. Artiștii care activează în regim freelance, dar și mulți alți lucrători culturali care contribuie consistent la viața culturală și activează tot în regim independent sunt cei care resimt extrem de puternic efectele pandemiei. Împreună cu ei dezvoltăm fiecare proiect care ajunge la public, iar anul acesta a fost anul în care eforturile noastre de a merge spre ceilalți s-au intensificat. Multe dintre proiectele CNDB au inclus un număr foarte mare de artiști, structuri și colective din întreaga țară. Am încercat, mai mult ca oricând, să creăm parteneriate cu entități din afara Bucureștiului și să generăm proiecte care să facă mai vizibil întregul ecosistem care susține dansul.

Ediția 2021 a Premiilor CNDB iese din tiparele formale ale unei festivități de recunoaștere a celor care contribuie la dezvoltarea culturii coregrafice. Evenimentul de anul acesta include și a doua ediție a "Laboratorului de trei zile", un format conceput cu scopul de a întreține și intensifica dialogul și procese colaborative de reflecție care să sprijine artiștii în procesul lor de creație.

 La invitația CNDB, un grup de 15 coregrafi și dansatori din toată țara vor participa la prezentări susținute de Radu Umbreș (antropolog), Mădălina Dan (coregrafă), Mihaela Michailov (critic de arte performative și dramaturg) Miki Braniște (manager cultural și curator pentru arte performative și proiecte interdisciplinare) și Florin Fieroiu (coregraf).

Laboratorul se va desfășura pe 10 și 11 decembrie 2021, iar accesul la el se face pe bază de invitație din partea CNDB. Duminică, 12 decembrie 2021, de la ora 19:00, va avea loc gala de decernare a Premiilor CNDB 2021 care va fi difuzată live pe pagina de Facebook a CNDB, în evenimentul de aici.