februarie 2022
Femeia mării
Binecunoscutul regizor ucrainean de renume internațional Andriy Zholdak se află în această perioadă la Teatrul Național "Marin Sorescu" din Craiova, unde montează piesa Femeia mării a celebrului autor norvegian Henrik Ibsen. Primele reprezentații vor avea loc în datele de 5, 6, 11 februarie 2022, ora 18:00, în Sala "Amza Pellea" a teatrului.

Câștigător al Premiului UNESCO pentru arte performative (2004) dar și al celebrelor Premii Masca de Aur (Rusia) și OPER (Germania), regizorul ucrainean de teatru și operă Andriy Zholdak montează pentru prima dată la Naționalul craiovean la propunerea domnului George Banu, Președinte de Onoare al AICT - Asociația Internațională a Criticilor de Teatru și consilierul artistic al proiectului Femeia mării.

Femeia mării - Costinela Ungureanu în rolul principal (foto Cristian Floriganță)

Andriy Zholdak a pus în scena Rosmersholm, o altă piesă de Ibsen, unde simbolism și realism, de asemenea, se conjugă. Acum el se confruntă cu Femeia mării și apetitul insațiabil de nemărginire a acestei eroine crescute pe un far în mijlocul apei și eșuată pe malul unui mediocru fiord. Zholdak mobilizează resursele teatrului pentru a materializa "nevoia de altundeva". Nevoia vitală... iar, pentru el, nevoia de teatru. (George Banu)

Femeia mării - Costinela Ungureanu în rolul principal (foto Cristian Floriganță)

Spectacolul Femeia mării de Henrik Ibsen în traducerea lui Valeriu Andriuță și versiunea scenică a Ioanei Mălău îi are în distribuție pe actorii Costinela Ungureanu, Nicolae Vicol, Angel Rababoc, Raluca Păun, Petronela Zurba, Cătălin-Mihai Miculeasa, Cătălin Vieru, Irina Danciu și Roxana Mutu.

Regia, co-scenografia, light-design-ul și ilustrația muzicală sunt semnate de către Andriy Zholdak, decorul și creația video poartă semnătura lui Danilo Zholdak, costumele sunt semnate Yan Zholdak, iar muzica poartă amprenta lui Valentyn Silvestrov.

Femeia mării (foto Cristian Floriganță)

În 1888, Ibsen a scris Femeia mării; suntem acum în 2022. Au trecut 134 de ani... timpurile și semnificațiile și formele s-au schimbat parțial, dar în unele locuri au avut loc fracturi și schimbări tectonice: în mentalitatea oamenilor și mai ales cea a femeilor. Ellida mea este în viață astăzi, o întâlnesc adesea în diferite orașe și țări în care călătoresc... Această Ellida de astăzi a moștenit de la prima Ellida (strămoșul-Ellida) aceeași ,,boală a mării"... aceeași naștere extraterestră... "sufletul" care într-un incubator ascunde și are cusut adânc în el "alteritatea". Ellida l-a primit ca testament, de la forțe superioare, prin calea Destinului și servește drept protecție împotriva oamenilor... care se află în preajmă, care o iubesc sau o disprețuiesc. În plasma ei, în mintea ei, care nu este una obișnuită, mișcă milioane și miliarde de neuroni care nu oglindesc lumea exterioară sau realitatea... ci viitorul oamenilor. (Andriy Zholdak)

Femeia mării - NIcolae Vicol și Costinela Ungureanu (foto Cristian Floriganță)

Dramaturgul norvegian Henrik Ibsen (1828 - 1906) este unul dintre reprezentanții dramei de idei din literatura mondială. Inițiator al curentului modernist în teatru, Ibsen este unul dintre cei mai influenți dramaturgi ai timpurilor sale, fiind cel mai frecvent jucat autor din lume, după Shakespeare. Respins și neînțeles în Norvegia, Ibsen a trăit timp de 27 de ani în străinătate, în Italia și Germania, revenind la Oslo de-abia în anii 1890.

Femeia mării - Irina Danciu și Angel Rababoc (foto Cristian Floriganță)

Trebuie să ne apropiem încet de Ibsen, una dintre cele mai complexe personalități literare. Ibsen e un realist înverșunat și cu toate acestea opera lui e îmbibată de poezia și de avântul romantismului. (Liviu Rebreanu)

Piesa Femeia mării / Fruen fra havet (1888) este scrisă în Germania, iar premiera absolută a avut loc la Teatrul Christiania, pe 12 februarie 1889.

Femeia mării - Costinela Ungureanu în rolul principal (foto Cristian Floriganță)

Piesa lui Ibsen e o capodoperă. Aici marele scriitor norvegian pleacă de la contextul cunoscut al unei familii nordice, context realist în care injectează cu geniu forța simbolului. Femeia mării asociază cele două dispoziții opuse și dezvăluie sfâșierile unor personaje care, toate, își afirmă nevoia de altundeva. Nimeni nu e aici la locul lui și, într-un fel, confirmă titlul celebru al unui roman de Milan Kundera - Viața este altundeva. Acest apetit de îndepărtare e sursa de suferință, dar totodată semn de rezistență căci fiecare, de la tinerele fete la protagonista piesei se sufocă în cadrul domestic, în satul izolat și își dorește accesul la un alt orizont, departe, altundeva. Străini în mijlocul cadrului cotidian, ei nu privesc decât spre un alt orizont... orizont dorit, dar periculos. Să le ascultăm visele și să le împărtășim nostalgiile. (George Banu)

Femeia mării - Costinela Ungureanu în rolul principal (foto Cristian Floriganță)

*
Andriy Zholdak, regizor ucrainean de teatru și operă, născut la Kiev, a studiat regia de teatru la Moscova, la clasa profesorului Anatoli Vasiliev. A pus în scenă spectacole de teatru și operă în Ucraina, Franța, Rusia, România, Germania, Elveția, Finlanda, Suedia, Macedonia, Belgia, Polonia, Muntenegru.

Prelegerile sale pe teme precum Actorul viitorului și Quantum Teatru, dar și atelierele speciale care disecă Arta Actoriei au fost ținute în Brazilia, Japonia, Italia, Spania.

A primit Premiul UNESCO pentru arte performative în 2004, Premiul Masca de Aur la categoria Cel mai bun spectacol de operă și Cel mai bun regizor pentru montarea sa cu Evgheni Oneghin de P.I. Ceaikovski la Teatrul Mihailovski din Sankt Petersburg în 2014, iar în 2016, tot Premiul Masca de Aur la categoria Cel mai bun Ansamblu, pentru spectacolul Trei surori de A.P. Cehov la Teatrul Alexandrinski din Sankt Petersburg, iar la ediția 2022 a Premiilor Masca de Aur este nominalizat la categoria cel mai bun regizor pentru spectacolul Nana după Émile Zola, montat tot la Teatrul Alexandrinski din Sankt Petersburg, spectacol care mai are și alte patru nominalizări.

Montarea sa cu opera Vrăjitoarea de Ceaikovski la Opera din Lyon a fost declarată cel mai bun spectacol din 2019 la Premiile OPER din Germania și nominalizată pentru cea mai bună producție la Premiile Mondiale OPER din 2020.

Cea mai recentă producție montată de Zholdak este opera Castelul Prințului Barbă-Albastră a lui Bartók la Opera din Lyon, Franța, în primăvara lui 2021. (acest spectacol a prilejuit un dialog cu Andrei Șerban despre regia de operă, dialog publicat de LiterNet aici)

Femeia mării
de Henrik Ibsen
Traducerea: Valeriu Andriuță / Versiunea scenică: Ioana Mălău
Regia, co-scenografia, light-design-ul, ilustrația muzicală: Andriy Zholdak
Asistent de regie: Valeriu Andriuță
Decorul și creația video: Danilo Zholdak / Costumele: Yan Zholdak / Muzica: Valentyn Silvestrov

Translator: Corina Druc / Consilier artistic al proiectului: George Banu

Cu: Costinela Ungureanu, Nicolae Vicol, Angel Rababoc, Raluca Păun, Petronela Zurba, Cătălin-Mihai Miculeasa, Cătălin Vieru, Irina Danciu, Roxana Mutu.
* spectacol recomandat persoanelor peste 18 ani

Biletele se pot achiziționa atât online, direct din site-ul instituției www.tncms.ro cât și în format fizic, de la agenția teatrală.
_____

Având în vedere reglementările legale în vigoare, participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV£-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, cât și pentru persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore. De asemenea, participarea este permisă și persoanelor care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Contact Agenția teatrală: Strada Alexandru Ioan Cuza, nr. 11, în clădirea teatrului Telefon: 0251.413.677 / Program: Luni - Vineri: 11:00 - 19:00; Sâmbătă - Duminică: 12:00 - 19:00

TEATRUL NAȚIONAL "MARIN SORESCU" CRAIOVA
tncms.ro
facebook.com/tncms.oficial
instagram.com/teatrul_national_craiova
De: Henrik Ibsen Regia: Andriy Zholdak Cu: Costinela Ungureanu, Nicolae Vicol, Angel Rababoc, Raluca Păun, Petronela Zurba, Cătălin-Mihai Miculeasa, Cătălin Vieru, Irina Danciu, Roxana Mutu

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus