februarie 2022

Daniel Podlovschi (1939-2022)

De curând, la 7 februarie 2022, ne-am despărțit de unul dintre cei mai importanți violoniști și pedagogi români, maestrul Daniel Podlovschi. A fost un artist elevat, dedicat artei sunetelor, așa cum doar cei din elita culturală a lumii ne pot bucura sufletul cu frumusețea interpretării muzicale. Virtuoz al viorii, cu o tehnică solidă, având un sunet aurit - capabil să transmită sentimente și idei înalte - a încântat publicul cu prestațiile sale scenice. A cântat cu cele mai importante orchestre din țară și a efectuat turnee internaționale în Europa, Asia și S.U.A. (Austria, Bulgaria, Egipt, Finlanda, Marea Britanie, Rusia, Maroc, Norvegia, Franța, Grecia, Germania, Iran, Iugoslavia, Italia, Japonia, Olanda, Polonia, Suedia, Spania, S.U.A. și Ungaria).

Violonistul Daniel Podlovschi a susținut numeroase recitaluri camerale, cântând în formații de trio și cvartet de coarde (a fondat Cvartetul Muzica, în anul 1963). A realizat înregistrări la Casa de discuri Electrecord (Integrala cvartetelor de coarde Razumovsky, op. 59 de Ludwig van Beethoven, Concertele pentru vioară și orchestră de Eduard Caudella, Constantin. C. Nottara și Liviu Glodeanu).

Vastul său repertoriu violonistic cuprindea integrale ale unor lucrări de Johann Sebastian Bach (Sonatele și Partitele solo), sonate de Ludwig van Beethoven, Georg Friedrich Händel, Wolfgang Amadeus Mozart, Edvard Grieg, Franz Schubert, Robert Schumann, Serghei Prokofiev, César Franck, Gabriel Fauré, Maurice Ravel, precum și numeroase piese de virtuozitate de Niccolò Paganini, Henryk Wieniawski, Pablo de Sarasate, Piotr Ilici Ceaikovski și Aram Haciaturian.

Ca solist al Filarmonicii din Iași a interpretat frecvent concertele de Luigi Boccherini, J.S. Bach, L. van Beethoven, Johannes Brahms, W.A. Mozart, Eduard Lalo, P.I. Ceaikovski, Jean Sibelius, A. Haciaturian, Felix Mendelssohn, Max Bruch, Dmitri Șostakovici.


Daniel Podlovschi a promovat opusuri violonistice ale creatorilor români, cântând 22 de concerte ale compozitorilor: Eduard Caudella, Dumitru Capoianu, Dumitru Bughici, Liviu Glodeanu, Paul Constantinescu, Constantin C. Nottara, Valentin Timaru, Stan Golestan, Anatol Vieru, Wilhelm Georg Berger, Ludovic Feldman ș. a.

Ca dovadă a spiritului de abnegație față de profesiune și a generozității sale, Daniel Podlovschi a desfășurat și o valoroasă activitate didactică, predând cursul de măiestrie violonistică la Universitatea Națională de Muzică din București și la Colegiul Sarah Lawrence din Bronxville, statul New York, SUA. Astfel, a îndrumat pașii multor generații de muzicieni ce s-au impus apoi, pe marile scene și în orchestrele simfonice importante ale lumii. Amintim doar câteva nume: Remus Azoiței - solist și profesor la Royal Academy din Londra, Emilian Piedicuță - concertmaistru al Orchestrei Düsseldorfer Symphoniker și profesor la Hochschule für Musik Köln-Aachen-Wuppertal - Germania, Diana Moș - Rector al Universității Naționale de Muzică din București, Valentin Șerban, câștigătorul Concursului Internațional George Enesc u, ediția 2020-2021, Natalia Pancec - Șefa partidei viorii prime a Filarmonicii George Enescu din București, Radu Chișu - concertmaistrul Orchestrei Camerata Regală, Marius Teohari - prim violinist al Cvartetului de coarde Philarmonia din Arad, profesoara Mariana Suma - Șefa catedrei de vioară Colegiul de Muzică Sigismund Toduță, din Cluj-Napoca și mulți alții.

Ca apreciere a personalității sale, Daniel Podlovschi a fost invitat în juriile unor concursuri naționale și internaționale de vioară.

 Cuvintele violonistului Remus Azoiței - strălucit discipol al lui Daniel Podlovschi - exprimă minunat calitatea umană și profesională a acestui mare artist și pedagog:
"L-am avut cinci ani Maestru la Conservatorul bucureștean. Nu am zis profesor pentru că nu îmi era doar profesor - el era maestrul meu, persoana în care credeam infailibil uman și artistic. Ca toți ceilalți studenți ai lui, încercăm sa îl copiez și eu în gesturi, în cântat, dar nu reușeam. Avea un gen de a cânta liber, foarte relaxat, cu o intonație excepțională... Am studiat foarte mult în Conservator, nu atât că era bine pentru mine cât ca să reușesc să fiu ca el. Abia ulterior mi-am dat seama că de fapt fusesem Inspirat de către personalitatea lui - și până la urmă cea mai mare calitate a unui profesor nu este atât știința, cât abilitatea lui să Inspire. Eu am fost inspirat de Daniel Podlovschi!
Drum ușor și lin în lumea de dincolo și Dumnezeu să-i odihnească sufletul curat. Adio, Maestre."

Violonistul Daniel Podlovschi va fi constant în inimile iubitorilor de muzică, un model de artist desăvârșit!

NOTE
Violonistul și pedagogul de marcă Daniel Podlovschi s-a născut pe 20 februarie 1939, la Iasi, tatăl său, violonistul Rudolf Podlovski (dirijorul Christian Badea i-a fost discipol), Daniel Podlovschi a început studiul viorii la vârsta de șase ani, fiind un copil minune. După doar un an, debuta deja ca solist, cu Concertul în la minor de Antonio Vivaldi, pe scena Teatrului Național din Iași. Și-a continuat studiile la București cu profesorul Garabet Avakian, la clasa căruia a absolvit Conservatorul Ciprian Porumbescu, în anul 1960. În perioada studenției a câștigat premii la prestigioase competiții muzicale precum, Concursul Internațional P.I. Ceaikovski de la Moscova și Concursul Internațional George Enescu de la București (1958). După terminarea studiilor s-a perfecționat la Moscova cu profesorul Iuri Iankelevici și, în cadrul unei burse, la Juilliard School din New York, la clasa lui Ivan Galamian. De asemenea, a participat la cursuri de măiestrie cu Itzhak Perlman, la Detroit, S.U.A.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus