Mai mult decât plăcerea de a vă oferi conținut cultural de calitate, știm că societatea contemporană are nevoie de un teatru asumat politic - un teatru care documentează și investighează vremurile tulburi-vremurile grele pe care le traversăm și care ne oferă noi optici asupra lumii în care trăim. Din 10 martie 2022 până pe 28 martie 2022, vor fi difuzate online, pe canalul propriu de YouTube, șase dintre cele mai apreciate spectacole din portofoliul Stagiunii de Teatru Politic.
Fiecare spectacol va rula, în versiune digitală, timp de trei zile, fără întrerupere, conform programului pe care îl puteți vizualiza mai jos:
SubPământ - 10 martie, ora 19.00 - 13 martie, ora 19.00
'90 - 13 martie, ora 19.00 - 16 martie, ora 19.00
The Protocols - 16 martie, ora 19.00 - 19 martie, ora 19.00
Capete înfierbântate 2020 - 19 martie, ora 19 - 22 martie, ora 19
Matern - 22 martie, ora 19.00 - 25 martie, ora 19.00
Lucrător universal - 25 martie, ora 19.00 - 28 martie, ora 19.00
***
SubPământ
Spectacolul SubPământ documentează situația economică, viața și munca minerilor în post-socialism. SubPământ. Valea Jiului după 1989 este un proiect de reconstrucție performativă a poveștilor-document, care fundamentează istoria comunităților din Valea Jiului, aflate la limita dintre supraviețuire, migrație, dispariție și posibilă reconstrucție. Spectacolul propune revalorizarea problemelor și culturii unor categorii sociale afectate decisiv de procesele tranziției românești.
Echipa spectacolului - concept: Mihaela Michailov și David Schwartz; cu: Alice Monica Marinescu, Katia Pascariu, Alexandru Potocean, Andrei Șerban; scenografia: Adrian Cristea; muzica: Bogdan Burlăcianu; documentare foto-video: Vlad Petri.
'90
'90 investighează și reevaluează perioada post-socialistă, pornind de la amintiri personale și istorii de familie ale echipei spectacolului. Spectacolul este rezultatul unui demers de rememorare și teatralizare a experiențelor de familie, pendulând între implicare emoțională și distanțare critică. Urmărim reconfigurarea radicală a societății românești - de la rescrierea în cheie anticomunistă a biografiilor elitei intelectuale și academice, la privatizarea locuințelor; de la mirajul aventurilor antreprenoriale, la degradarea vieții muncitorilor și a angajaților.
Echipa spectacolului - de / cu: Alexandru Fifea, Alice Monica Marinescu, Katia Pascariu, Alexandru Potocean, Andrei Șerban; scenografia: Irina Gâdiuță; coregrafia: Paul Dunca; regia și dramaturgia: David Schwartz.
The Protocols
The Protocols - queer active art performance - este despre o pandemie care durează de 40 de ani. O comunitate minoritară, decimată. O vreme în care nimeni nu ia nicio măsură, pentru mult prea mult timp. Un vaccin care e încă așteptat, într-o țară în care tratamentul împotriva virusului, de multe ori, lipsește. O stigmă aruncată asupra persoanelor pozitive, insuportabilă.
Echipa spectacolului - text și regie: Bogdan Georgescu; performeri: Paula Dunker, Raj Alexandru Udrea; scenografie: Irina Gâdiuță; muzică: Alex Bălă; coregrafie: Tania Cucoreanu; video - imagine și montaj: Andrei Ioniță.
Capete Înfierbântate 2020
Spectacolul analizează sistemul medical din România, demantelarea serviciilor publice și consecințele aplicării logicii profitului în domeniul sănătății, în contextul actualei crize sanitare provocate de pandemia Covid-19. Este un spectacol despre consecințele dureroase ale unor politici publice care privilegiază, inclusiv în domeniul sănătății, profitul și logica eficientizării cu orice preț în defavoarea interesului public și medicinei sociale.
Echipa spectacolului - Text: Mihaela Michailov & David Schwartz; Cu: Alexandru Potocean, Oana Rusu, Teodora Retegan, Maria Sgârcitu; Scenografia: Irina Gâdiuță; Muzica: Teodora Retegan & Maria Sgârcitu; Mișcarea scenică: Mihai Mihalcea; Colaboratoare documentare: Dora Constantinovici; Regia: David Schwartz; Ilustrații: Cătălin Rulea; Fotografii: Raluca Țurcănașu.
Matern
Matern este un spectacol de explorare cu mijloace performative a transformărilor la care este supus corpul și psihicul persoanelor care devin mame. Maternitatea este considerată o etapă dezirabilă în viața femeilor, ceea ce face ca aspectele mai dificile cu care se confruntă multe dintre acestea pe durata maternității, să rămână un tabu în societate, cu un potențial impact negativ asupra imaginii de sine sau bunăstării emoționale și psihologice.
Echipa spectacolului - concept și scenariu: Alice Monica Marinescu; cu: Oana Rusu și Alice Monica Marinescu; mișcare scenică: Carmen Coțofană; scenografie: Irina Gâdiuță; muzica și versurile: Maria Sgârcitu și Teodora Retegan; grafică: Lucia Mărneanu; ilustrații: Cătălin Rulea; fotografii: Raluca Țurcănașu.
Lucrător Universal
Ce faci când deși tocmai ai primit o mărire de salariu, n-ai bani nici să-ți plătești datoriile? Cum o scoți la capăt între presiunile de la manager și insultele din partea clienților? Cum îți poți proteja drepturile și negocia condiții de muncă mai bune?
Lucrător universal povestește istoriile personale și relațiile de muncă a patru lucrători din "Mon Ami", un supermarket fictiv din București. Realizat în parteneriat cu Federația Sindicatelor din Comerț și bazat pe o cercetare extinsă, spectacolul vorbește, într-un cadru ficțional, despre problemele, presiunile și provocările cu care se confruntă angajații și sindicatele din comerț în context local.
Echipa spectacolului - cu: Alice Monica Marinescu, Katia Pascariu, Alexandru Potocean, Andrei Șerban; scenografia: Irina Gâdiuță; muzica și versurile: Maria Sgârcitu; coregrafia: Carmen Coțofană; identitatea vizuală: Cătălin Rulea; regia și scenariul: David Schwartz; documentare: Veronica Lazăr, Alice Monica Marinescu, Rodica Novac, Katia Pascariu, Alexandru Potocean, David Schwartz, Andrei Șerban, Andra Tarara.
*
Stagiunea Digitală de Teatru Politic 2022 face parte din proiectul Perifeeria, finanțat prin Granturile SEE 2014 - 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA, care își propune facilitarea accesului la cultură și dezvoltarea capacității de (auto)reprezentare prin teatru pentru grupuri și categorii marginalizate din punct de vedere social, economic și cultural.
Stagiunea de Teatru Politic 2021-2022 a avut evenimentul de deschidere în septembrie 2021 și a cuprins 7 reprezentații ale spectacolelor la Centrul de Teatru Educațional Replika din București, 3 reprezentații la Centrul Național al Dansului din București și 6 zile de spectacole online, în cadrul Stagiunii Digitale 2021.
Mai multe detalii se pot afla și pe paginile de social media (Facebook, Instagram) ale Stagiunii de Teatru Politic - @stagiuneadeteatrupolitic, pe website-ul proiectului, sau via e-mail, la [email protected]
Parteneri: Centrul de Teatru Educațional Replika, Reactor de Creație și Experiment Cluj-Napoca, Compania Morten Bruun Norvegia, Asociația Constantin Hamangiu Bârlad, Asociația Urbanium Turnu Măgurele, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, Baricada, Scena9, CUTRA, Centrul Național al Dansului din București.
Proiect finanțat prin Granturile SEE 2014 - 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.
Proiectul se desfășoară în perioada mai 2021 - octombrie 2022. Valoarea sprijinului financiar nerambursabil este 900.405,9 lei (182.972,14 euro).
Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021.
Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro
Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural.
Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro.