aprilie 2022
Festivalul de Film Documentar One World România, 2022
Pe 15 aprilie 2022 de la ora 19:00 va avea loc la ARCUB proiecția filmului I'm so sorry, în cadrul celui de-al doilea eveniment de warm-up pentru festivalul One World Romania #15. Evenimentul este găzduit de OWR#15 în parteneriat cu Docudays, festivalul internațional de film documentar dedicat drepturilor omului din Kiev, Ucraina, ce se desfășoară de regulă în luna martie. În 2022, festivalul a fost amânat pe o perioadă nedeterminată din cauza invaziei ruse.

Proiecția va fi completată de intervenția online în limba engleză a lui Olexi Pasyuk, director adjunct în asociația Ecoaction din Kiev și expert în energie, schimbări climatice și agricultură. În ultimii 25 de ani, Olexi pledează pentru schimbări în politicile energetice și de mediu în Ucraina și nu numai, cu un interes deosebit pentru industria nucleară.

Filmul regizorului de origine chineză, Zhao Liang, ne prezintă, din perspectiva tehnologiei contemporane avansate, situația complexă a încălzirii globale și opțiunile umanității cu privire la energia nucleară.

Construit într-un stil aproape de science fiction cyberpunk, filmul încearcă să creeze o alegorie umană în prezent. Cu toate acestea, în contextul actual al conflictului din Ucraina, documentarul ajunge să ne prezinte posibile scenarii și repercusiuni ale unor situații catastrofale care nu se doresc a fi repetate.

Documentarul urmărește evenimentele istorice și situația graduală a dezastrelor nucleare asupra comunităților și societății în general. Fiecare sit nuclear pe care îl revede reprezintă o temporalitate specifică - Fukushima, Japonia, explozie din 2011 în urma unui cutremur, apare ca prezent în curs de desfășurare; Semipalatinsk, Kazakhstan, poligon de testare, închis în 1991, reprezintă trecutul ascuns; Cernobîl, Ucraina, explozie din 1986 apărută în urma unei erori umane, este prezentul veșnic alienat, și Onkalo, Finlanda, centrală nucleară deschisă în 2022, prima centrală nucleară achiziționată în Europa după dezastrul de la Cernobîl, este conturată ca viitor al viitorului. Narațiunea creată prin deconstrucția și reconstrucția istoriilor oferă un nou spațiu pentru a reflecta asupra problemelor nucleare. În acest spațiu, ni se arată o panoramă a peisajelor apocaliptice globale rezultate după un dezastru nuclear, precum și a vieții de zi cu zi a oamenilor din aceste locuri.


Pe teritoriul Ucrainei sunt 4 reactoare dezafectate la Cernobîl și 15 reactoare nucleare operabile în 4 centrale din țară (Khmelnytskyi , Rivne, South Ukraine, Zaporizhzhia), unde cea de la Zaporojie (Zaporizhzhia) este considerată cea mai mare centrală nucleară din Europa. Atacul armatei ruse din 4 martie 2022, a dus la un incendiu asupra clădirii centralei din Zaporojie, care nu a provocat scurgeri de material radioactiv, însă acțiunea a ridicat multe semne de întrebare comunității internaționale cu privire la modalitățile de asigurare a siguranței naționale și a țărilor din jur în următoarea perioadă.

Impactul unui război este devastator pe termen lung, atât social, cât și economic.

Un posibil atac asupra centralelor nucleare poate duce la dezastre ecologice majore, care afectează o regiune, un teritoriu, țări, iar reconstrucția unei vieți, a unei comunități, a unei societăți, chiar a naturii, se poate întinde pe mai multe generații. Să nu uităm că explozia de la Cernobîl este considerată cel mai mare dezastru nuclear din istoria umanității!


Biletele pentru proiecția filmului documentar I'm so sorry sunt disponibile în avans în rețeaua Eventbook și vor putea fi achiziționate și în seara evenimentului, la intrare, în limita locurilor disponibile. Toate veniturile din achiziționarea acestor bilete vor fi donate partenerilor Docudays, pentru regizorii ucraineni.

Proiecția va avea loc la ARCUB (Sala Mare), pe 15 aprilie 2022, la ora 19.00, în cadrul evenimentului de warm-up pentru ediția din 2022 a festivalului One World Romania. Filmul este subtitrat doar în limba engleză.

Mai multe detalii: Invazia Ucrainei: Pericolele ascunse în centralele nucleare. Warm Up #2 One World Romania. | Facebook

Cea de-a 15a ediție a Festivalului One World Romania se va desfășura în perioada 13 - 22 mai 2022, iar abonamentele pentru proiecțiile din București au fost deja puse în vânzare pe Eventbook, la prețul de 175 RON, în număr limitat (60). Abonamentele nu asigura accesul la warm-up, Gala de deschidere, la concerte, petreceri sau la alte evenimente conexe organizate în cadrul festivalului, iar 50% din încasări vor fi donate regizorilor ucraineni prin intermediul asociației Docudays. Dacă doriți să aflați mai multe despre modalitățile de donație, veți găsi la Docu/Help. Informațiile despre programul festivalului vor fi actualizate pe pagina de Facebook a evenimentului.

Organizator: Asociația One World Romania
Partener Secțiunea Justiție: Programul Statul de Drept Europa de Sud Est al Fundației Konrad Adenauer
Sponsor Principal: Kaufland
Susținut de: Raiffeisen Bank
Cu sprijinul: Administrația Fondului Cultural Național, Ministerul Culturii, Primăria Municipiului București, Uniunea Europeană, Reprezentanța Comisiei Europene în România, UNHCR - Agenția ONU pentru Refugiați, DACIN-SARA, Uniunea Cineaștilor din România, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării
Sponsori: UiPath Foundation, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, Absolut
Asigurător oficial: Groupama
Parteneri culturali: ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului București, Ambasada Franței în România, Institutul Francez din București, Ambasada Regatului Țărilor de Jos în România, Forumul Cultural Austriac, Goethe-Institut București, Institutul Cultural Român, Ambasada Elveției în România, Ambasada Spaniei în România, Ambasada Republicii Cehe la București, Centrul Ceh București, Institutul Polonez din București, Delegația Generală Valonia-Bruxelles la București, Ambasada Suediei, Ambasada Statului Palestina, Centrul Cultural Palestinian "Mahmoud Darwish", Festivalul Filmului Palestinian, Festivalul SUPER, Kinedok, Prisma, Redwood Productions
Spații partenere: ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului București, Primăria Municipiului București, Institutul Francez din București, Arhiva Națională de Filme - Cinemateca Română, Muzeul Țăranului Român, Cinema Muzeul Țăranului
Bilete prin: Eventbook
Partener de mobilitate: BlackCab
Mașina festivalului: Spark
Partener logistic: DHL
Partener digital: Canopy
Partener de monitorizare: mediaTRUST Romania
Văzut de: Radio Guerrilla
Parteneri Media: Black Rhino Radio, HotNews, British Council, Rock FM, Radio România Cultural, RFI Romania, TANĂNANA, Scena 9, DOR, Films in Frame, Cinepub, Cultura la Dubă, VICE Romania, Cărturești, Observator Cultural, Humanitas, Film Menu, Cutra, Igloo, Liternet, All About Romanian Cinema, Zile și Nopți, The Institute, Munteanu, Aivimedia.hub, Green Report
Festivalul a fost fondat în 2008 de Centrul Ceh București
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii.


Descarcă catalogul OWR 2022 aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus