mai 2022
Articole diverse
Filarmonica "George Enescu" este partener al CellEAST Festival 2022 - Primul festival de violoncele din România, care se va desfășura în perioada 3 - 11 mai 2022 la București. Primul concert organizat în cadrul CellEAST Festival 2022 va fi susținut, joi și vineri, 5 și 6 mai 2022, de Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu", condusă de dirijorul Cristian Oroșanu, cu violonceliștii Andrei Ioniță (Germania), Denis Severin (Elveția), Valentin Răduțiu (Germania), în ipostază solistică. Programul este alcătuit din Concertul nr. 1, în sol minor, pentru violoncel și orchestră, op. 49 de Dmitri Kabalevski, Adagio cu variațiuni pentru violoncel și orchestră de Ottorino Respighi, Melodie pentru violoncel și orchestră de Boris Liatoșinski/M. Ulihanian, și Concertul în si minor pentru violoncel și orchestră, op. 104 de Antonin Dvorák.

"Este o mare bucurie să revin pe scena Ateneului Român în compania orchestrei Filarmonicii George Enescu și a dirijorului Cristian Oroșanu. Consider, de asemenea, lăudabilă disponibilitatea Filarmonicii de a găzdui concertele inaugurale ale noului festival CellEAST, dedicat unuia dintre cele mai minunate instrumente muzicale, și sper că acesta să reprezinte începutul unei frumoase colaborări. Va fi o plăcere pentru cei trei soliști ai celor două seri să prezentam publicului românesc unele dintre cele mai îndrăgite lucrări ale repertoriului concertistic pentru violoncel. În cazul meu, voi interpreta, în deschiderea festivalului, Concertul nr. 1, în sol minor, pentru violoncel și orchestră, op. 49 de Dmitri Kabalevsky, ce împletește cu măiestrie seriozitatea temelor inspirate din spațiul sovietic cu spiritul ludic și brilianța instrumentului căruia concertul îi este dedicat", a declarat violoncelistul Andrei Ioniță.

La rândul său, Valentin Răduțiu va interpreta unul dintre cele mai iubite concerte de violoncel din perioada romantică, ce poartă semnătura compozitorului ceh Antonin Dvorák. "Chiar dacă se regăsește des în programe, Concertul în si minor pentru violoncel și orchestră, op. 104 nu își pierde niciodată farmecul, este imposibil să te sustragi ca ascultător și interpret emoției pe care o emană. Festivalul CellEAST este o realizare extraordinară și un eveniment care unește familia violonceliștilor români (și nu numai) cu iubitorii acestui instrument la București. Capitala a avut întotdeauna o tradiție a violoncelului puternică și norocul unor protagoniști care țin strâns legăturile acestei familii muzicale. Sunt fericit să mă număr și eu printre ei și să-i revăd pe toți în curând", a punctat violoncelistul Valentin Răduțiu.

Până pe 11 mai 2022, în cadrul Festivalului CellEAST vor avea loc șase concerte și recitaluri. La Ateneul Român, sunt programate pe 8 mai 2022, de la ora 19.00, Maestros Concert cu profesorii invitați în cadrul CellEAST Festival și la masterclassurile Future CellEAST și MiniCellos, iar pe 9 mai 2022, de la ora 19,00, un concert susținut de Orchestra Română de Tineret.

"Frumusețea violoncelului nu constă doar în complexitatea, sensibilitatea sau sunetul minunatului instrument, ci și a comunității la nivel internațional pe care o generează. Formații muzicale diverse, duo, trio, cvartet, sau ansambluri orchestrale sunt apreciate la scară largă în întreaga lume. Șansa surâde prin CellEAST Festival nu numai generațiilor tinere din România care vor avea șansa de a studia la Masterclass-urile Future CellEAST și MiniCellos, ci și publicului românesc, care va avea parte de o demonstrație de virtuozitate a violoncelului", a subliniat Răzvan Suma, director artistic al CellEAST Festival.

Joi și vineri, 5 și 6 mai 2022
ora 19.00, Sala mare a Ateneului Român
Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu"
Dirijor
Cristian Oroșanu
Soliști
Andrei Ioniță
Denis Severin
Valentin Răduțiu


Program

Dmitri Kabalevski
Concertul nr. 1, în sol minor, pentru violoncel și orchestră, op. 49
Ottorino Respighi
Adagio cu variațiuni pentru violoncel și orchestră
Boris Liatoșinski/M. Ulihanian
Melodie pentru violoncel și orchestră
Antonin Dvorák
Concertul în si minor pentru violoncel și orchestră, op. 104
Concert organizat în cadrul CellEAST Festival 2022

Prețurile biletelor sunt:
Categoria I: 95 lei
Categoria II: 90 lei
Categoria III: 80 lei

Biletele se pot procura:
De la Casa de Bilete a Ateneului Român
Program: Marți - Vineri 12:00 - 19:00. Plata doar în numerar.
Telefon: 021.315.68.75
Online, accesând site-ul www.fge.org.ro - secțiunea "Calendar". Biletele odată cumpărate nu sunt returnabile decât în condițiile prevăzute de lege.

Accesul în sala Ateneului Român este permis conform legii.

 ***

Reputația profesională a dirijorului Cristian Oroșanu a determinat prezența sa din tinerețe pe marile scene, îmbinând armonios cariera internațională, alături de orchestre de top cum ar fi Tonhalle Zürich, BBC Scottish Orchestra, Orchestre de Paris sau Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, cu o activitate susținută în țară, la pupitrul majorității instituțiilor de concerte românești. Artistul s-a implicat în lansarea unei tinere orchestre în Japonia (Hyogo PAC Orchestra) și a fondat o nouă orchestră în România: Kamerata Kronstadt. Îi plac proiectele care ies din modelele clasice: în 2022 creează Orchestra's Conductor Competition, un proiect original în care câștigătorii concursului de dirijat sunt aleși de către membrii orchestrei și nu de către un juriu extern. În prezent este dirijorul permanent al Filarmonicii din Brașov.
Cristian Oroșanu

Andrei Ioniță
este câștigătorul Concursului Internațional Ceaikovski în anul 2015 și a altor competiții internaționale precum: Premiul II la Concursul Internațional ARD München, Premiul II la Grand Prix Emanuel Feuermann, Premiul I la Concursul Internațional Aram Haciaturian și Premiul I la Concursul Internațional de violoncel David Popper. A susținut concerte în calitate de solist alături de Orchestra Hallé, Orchestra Simfonică din San Diego, Filarmonica BBC, Orchestra Națională Regală a Scoției, Filarmonica din Rochester, Orchestra Simfonică din Hamburg, Orchestra Simfonică Radio MDR din Leipzig, Orchestra Filarmonicii "George Enescu", Orchestra Națională Simfonică a României ș.a. Artistul a absolvit Universitatea de Arte din Berlin la clasa profesorului Jens Peter Maintz, iar în România a studiat violoncelul cu Ani Marie Paladi. În prezent este beneficiarul unei burse a Deutsche Stiftung Musikleben și cântă la un violoncel construit de Giovanni Battista Rogeri în anul 1671.
Andrei Ioniță (foto: Nikolaj Lund)

Denis Severin
este profesor de violoncel la Universitatea de Muzică Geneva-Neuchâtel și Universitatea de Arte din Berna, director artistic al ArtCello Festival și Schlosskonzerte Beuggen din Germania, și președinte al Asociației "Art Without Borders Basel".
Câștigător al Premiului Internațional Classical Music Awards în 2018, Echo Klassik în 2015 și Grammy Awards în 2007, susține concerte în calitate de solist și este membru invitat în diverse ansambluri camerale, fiind prezent pe cele mai prestigioase scene din lume. Denis Severin a absolvit Conservatorul de Stat Ceaikovski la clasa profesorului D. Miller, după care a continuat să studieze la Universitatea de Muzică din Geneva, Academia de Muzică din Basel, Ecole Normale de Musique de Paris și Schola Cantorum Basiliensis.
Denis Severin

Valentin Răduțiu
este Violoncelist Principal al Deutsches Symphonie-Orchester Berlin și deține postul de profesor la clasa de violoncel din cadrul Universității de Muzică din Dresda. Premiat la numeroase concursuri internaționale precum Friedrich Dotzauer la Dresda, Karl Davidov la Riga și Concursul Internațional George Enescu la București, Valentin Răduțiu a susținut concerte în postura de solist alături de numeroase orchestre, printre care: Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, Orchestra Simfonică Radio MDR Leipzig, SWR Stuttgart, Camerata Salzburg, L'Orchestre Philharmonique de Marseille, Hong Kong Sinfonietta, Deutsche Kammerphilharmonie Bremen, Prague Philharmonia și Orchestra Română de Tineret. Artistul a primit primele lecții de violoncel de la tatăl său, iar mai târziu a studiat la Salzburg, Viena și Berlin, cu Clemens Hagen, Heinrich Schiff și David Geringas.
Valentin Răduțiu

Detalii despre programul concertelor CellEAST Festival, Future CellEAST, MiniCellos și violonceliștii pe www.celleast.com

Coorganizatori: Centrul Național de Artă "Tinerimea Română", Asociația Culturală PlaCello și Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România.
Evenimentele educaționale care fac parte din programul Future CellEAST sunt cofinanțate de Administrația Fondului Cultural Național.
Sponsori: Vestra, Elsaco, Cai de Vis, Haita Land, Habitus, Motif Hub.
Parteneri: Filarmonica "George Enescu", U.N.M.B., Radio România, IConArts,
Pow Wow, La Salumeria Bucharest, Wine Ambassador, Trattoria Adagio, Mercure Hotel, Catalog Muzical.
Parteneri media: TVR, Radio România Muzical, Radio România Cultural, Orchestrele și Corurile Radio, RADOR, CoverStories, EnjoyTV România.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus