iunie 2022
Festivalul Teatrelor Maghiare la București, BukFeszt, 2022
BukFeszt, primul Festival al Teatrelor Maghiare la București, se va desfășura în perioada 6-12 iunie 2022. Acesta este primul festival de teatru organizat de MASZÍN (Asociația Uniunea Teatrelor Maghiare) în colaborare cu UNITER (Uniunea Teatrală din România) din capitală, și va cuprinde 6 spectacole pentru adulți și 3 pentru copii pe parcursul a 6 zile.

Teatrele membre ale Asociației - Teatrul Maghiar de Stat "Csiky Gergely" din Timișoara, Teatrul "Szigligeti" din Oradea, Trupa "Harag György" a Teatrului de Nord din Satu Mare, Teatrul "Csíki Játékszín" din Miercurea Ciuc și Teatrul "Tomcsa Sándor" din Odorheiu Secuiesc au structurat, împreună, o platformă de evenimente teatrale, la care publicul este invitat în perioada 6-12 iunie 2022.

Unul dintre cele mai importante obiective ale instituțiilor fondatoare este să se concentreze asupra nevoilor culturale ale minorității maghiare din regiunile diasporei, așa încât festivalul BukFeszt are în vizor oferirea unui program cultural diversificat și cu valori estetice ridicate pentru minoritatea consistentă de etnie maghiară din capitală. În cele cinci zile ale festivalului, organizatorii vor prezenta zece spectacole importante din repertoriul lor, inclusiv spectacole de copii. Adiacent evenimentelor teatrale va avea loc și o lansare de carte, un volum inedit scris de Visky András despre Tragedia omului, spectacol-eveniment montat de Silviu Purcărete la Timișoara, prezentat de altfel și în cadrul festivalului BukFeszt.

Un alt scop important al organizatorilor este reconectarea instituțiilor lor la rețeaua teatrală națională, prezentarea celor mai bune spectacole din ultimii ani, spectacole la care din cauza distanțării fizice impuse și a restricțiilor pandemice stricte n-au putut să ajungă cei mai importanți critici de teatru, iar astfel munca acestor teatre minoritare, de multe ori izolate, a pierdut mult din reflectarea sa pe harta culturală a României.

Spectacolele vor fi găzduite de Teatrul Odeon din Capitală (Calea Victoriei 40 - 42) și de Opera Națională din București, care vor pune în vânzare biletele online, pe site-urile lor proprii, www.teatrul-odeon.ro, respectiv www.tickets.operanb.ro de unde vor putea fi achiziționate fără comision, cât și de la casele de bilete (Program Teatrul Odeon: luni - duminică, în intervalul orar 11:30 - 14:30; 15:00 - 19:00).

Spectacolele vor fi jucate în limba maghiară și supratitrate în limba română. Pentru o mai bună vizibilitate a supratitrării vă recomandăm să achiziționați bilete începând cu Rândul 5.

Programul BukFeszt 2022

Luni, 6 iunie 2022, ora 20:00 - Opera Națională
Tragedia Omului

Teatrul Maghiar de Stat "Csiky Gergely" din Timișoara
Text în versiunea lui Silviu Purcărete și Visky András
Regia: Silviu Purcărete

Miercuri, 8 iunie 2022, ora 10:00 - Sala Studio a Teatrului Odeon
Circul care n-a fost
(spectacol de păpuși)
Teatrul "Szigligeti" din Oradea

Miercuri, 8 iunie 2022, ora 18:00 - Sala Studio a Teatrului Odeon
Antigona
(teatru de mișcare)
Teatrul "Szigligeti" din Oradea
De Sofocle
Regia: Csaba Györfi

Joi, 9 iunie 2022, ora 11:00 - Sala Studio a Teatrului Odeon
Hainele noi ale împăratului
(spectacol de păpuși)
Teatrul Maghiar de Stat "Csiky Gergely" din Timișoara
Transcriere contemporană a povestirii lui Hans Christian Andersen, adaptată pentru scenă de Parti Nagy Lajos.
Regia: Nagy Regina

Joi, 9 iunie 2022, ora 19:00 - Sala Majestic a Teatrului Odeon
Sinucigașul

Teatrul "Szigligeti" din Oradea
Regia: Botos Bálint

Vineri, 10 iunie 2022, ora 11:00 - Sala Studio a Teatrului Odeon
Eliberatorul vântului
(spectacol de păpuși)
Trupa "Harag György" a Teatrului de Nord din Satu Mare

Vineri, 10 iunie 2022, ora 19:00 - Sala Majestic a Teatrului Odeon
Rasputin

Trupa "Harag György" a Teatrului de Nord din Satu Mare
De Szőcs Géza
Regia: Sardar Tagirovsky

Sâmbătă, 11 iunie 2022, ora 18:00 - Sala Majestic a Teatrului Odeon
Zbor deasupra unui cuib de cuci

Teatrul "Tomcsa Sándor" din Odorheiu Secuiesc
De Dale Wasserman după romanul "Zbor deasupra unui cuib de cuci" al lui Ken Kesey
Regia: Vladimir Anton

Duminică, 12 iunie 2022, ora 19:00 - Sala Majestic a Teatrului Odeon
Richard al III-lea

Teatrul "Csíki Játékszín" din Miercurea Ciuc
De William Shakespeare
Regia: Vladimir Anton

Prețul biletelor pentru reprezentațiile programate în Teatrul Odeon, Sala Majestic este de 40 de lei pentru cele de Categoria I și 20 de lei pentru cele de Categoria a II-la. Prețul biletului la Opera Națională este de 110 lei. Prețul biletelor pentru reprezentațiile programate în Teatrul Odeon, Sala Studio este de 20 de lei.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus