iulie 2022
Festivalul Internațional de Teatru Turda, 2022
Farmecul și prestigiul festivalurilor îl dau vedetele. Printre alte nume prestigioase din lumea teatrului, la Turda au ajuns în ediția 2022, Maia Morgenstern și Marius Bodochi. Amândoi cu o activitate impresionantă, eclatantă, amândoi cu o experiență îndelungată pe scenă, dar chiar și în film. Amândoi slujitori devotați ai Thaliei, îndrăgiți de publicul larg. Contribuția lor la dezvoltarea mișcării teatrale naționale din ultimii treizeci-patruzeci de ani e, desigur, considerabilă. Amândoi au strălucit în roluri memorabile, construite cu uimitor talent și inteligență. Carierele lor artistice sunt încununate de succes, rod al muncii îndârjite și al pasiunii de a se dărui. E drept, toate acestea sunt simple truisme, etichete pe deplin meritate în cazul lor. Dar ceea ce e cu desăvârșire important în arta lor e puterea de a transmite emoția, de a declanșa acel catharsis misterios ce înnobilează și înalță spiritul. Această forță interioară o au numai marii actori. Maia Morgenstern și Marius Bodochi sunt, cu siguranță și în ciuda unor cârcotași, doi mari actori. M-am convins de acest adevăr profund urmărind evoluția lor în spectacolul Elixir adus la Turda după ce a înregistrat o recunoaștere unanimă din partea publicului și a criticii teatrale deopotrivă.

Spectacol longeviv, purtat în turnee prin țară, începând din 2017 (data premierei), ca și Străini în noapte sau Logodnicele aterizează la Paris, cu octogenarul Florin Piersic în ambele, Elixir, pe textul briliant al scriitorului francez Eric-Emmanuel Schmitt, este o producție a Asociației Artextract în parteneriat cu Teatrul de Comedie din București ce și-a câștigat popularitatea binemeritată în anii din urmă. Marii actori s-au lăsat modelați de un talentat regizor, pe nume Marcel Țop, care a știut să folosească eficient calitățile interpreților.

Două orașe: Paris și Montréal. Doi foști iubiți: Adam și Louise. Între ei oceanul și Facebook Messenger sau WhatsApp, tehnologii care micșorează distanțele. Foștii iubiți hotărăsc să rămână prieteni. Dar acest lucru este posibil când elixirul dragostei din care au băut îi ține legați ca pe misticii îndrăgostiți Tristan și Isolda? Prinși în hățișul destăinuirilor, cei doi foști amanți își etalează tot mai mult gama sentimentelor și trăirilor ascunse. Maia Morgenstern întruchipează în spectacol femeia singură, plină de fantezie, cu izbucniri ironice, stăpână pe sine, șireată și copilăroasă deopotrivă, atașată sentimentelor trainice. Cu părul grizonat și dezinvoltură în mișcări, Marius Bodochi înzestrează personajul său cu trăsături de craidon, cu un tumult de trăiri, plăceri egoiste și lăudăroșenie tipic masculină. Deambulările sugerate pe străzile Parisului sunt însoțite de fragmente încântătoare din șansoneta franceză.

Deși în aparență static, spectacolul are un dinamism interior, susținut la cote înalte prin energiile puse în mișcare de jocul actoricesc și dibăcia de a sensibiliza așteptările publicului. Se vede cu ochiul liber cum magia de a transmite emoție funcționează impecabil și reverberează pe fețele spectatorilor, în final, prin zâmbete și ochi sclipind de mulțumire. Elixir are toate caracteristicile unui act teatral împlinit în excelență.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus