iulie 2022
Concursul de proiecte de management TNB, 2022
Context: pe 24 iunie 2022 s-a lansat Concursul de proiecte de management organizat pentru Teatrul Național "I.L. Caragiale" din București, altfel spus Concursul pentru postul de manager general al TNB. Termenul pentru depunerea dosarului: 18 iulie 2022. Unii s-au plâns de termenul prea scurt, alții s-au plâns de unele condiții legislative care limitează participarea unor oameni potențial interesați. Mie mi se pare mai îngrijorător că nu circulă în spațiul public idei despre așteptările pe care fiecare dintre noi le are de la TNB și, implicit, de la directorul TNB.

Mihai Călin, actor al TeatruluI Național București, expune câteva dintre problemele care vor trebui rezolvate de viitorul director, în textul de mai jos.

Așteptăm și alte păreri (din cât mai multe direcții) la [email protected], de preferință înainte de 18 iulie 2022. (LiterNet)

*
1. Consiliul artistic trebuie să existe cu adevărat și să includă și personalități culturale din afara TNB.
2. Eliminarea spectacolelor comerciale găzduite. Se pot găsi surse de fonduri extrabugetare. TNB nu are identitate. Este o " afacere"!
3. Programele educaționale nu există de peste 20 de ani. MirunaRuncan scrie foarte bine despre asta aici.
4. Nu doar școala românească e de vină pentru analfabetismul funcțional uriaș ci și mediul cultural și, aici, TNB are un rol de frunte în neglijarea totală a educației, a publicului tânăr și a zonelor needucate / defavorizate.
5. Eliminarea contractului cu Mystage care scumpește cu 18-20% biletele pentru public. În concluziile din 2019 ale Corpului de Control al Ministerului Culturii se scrie clar: Contractul a fost făcut fără respectarea prevederilor legale!!!
6. Un plan de turnee naționale (și despre asta a scris Miruna Runcan) și un proiect de racordare la circuitul internațional. Avem la TNB câteva spectacole de valoare care pot fi "exportate". Una din problemele grave este "afacerea" șefilor compartimentelor tehnice în închirierea sălilor. Drept consecință, aceștia pun condiții financiare dure în cazul turneelor, cu toate că sunt în timpul de lucru.
7. Workshopuri pentru actori: actorie (pe diferite metode), dans, voce / dicție etc. Mai mult, workshopuri de formare / specializare pentru tehnicieni de scenă, sunet, lumină. Din păcate, la TNB, cei mai buni, tineri și pasionați, sunt îndepărtați!
8. TNB poate deveni producător de energie electrică. Am obținut acordul unei firme importante pentru consultanță tehnică gratuită și identificarea surselor de finanțare: fonduri europene și PNRR. Panouri foto-voltaice pe clădirea TNB. A rămas să vedem dacă putem deveni independenți din punct de vedere energetic sau doar să reducem costurile. Oricum, beneficiile vor fi imense și nu va trebui să închiriem sălile pe un preț de nimic pentru fonduri extrabugetare.

*
Așteptăm și alte păreri (din cât mai multe direcții) la [email protected], de preferință înainte de 18 iulie 2022.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus