iulie 2022
Festivalul de Film Anonimul 2022
Lungmetraje românești care s-au regăsit în palmaresul unor importante festivaluri de film, precum Cannes și San Sebastián, sunt incluse în programul celei de-a 19-a ediții a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL, în afara competiției.

ANONIMUL va avea loc anul acesta în perioada 8 - 14 august 2022, la Sfântu Gheorghe (Delta Dunării).
 Programul festivalului cuprinde două competiții de scurtmetraje, românești și internaționale, anunțate în luna iunie, o competiție de lungmetraje, dar și proiecții în afara concursului.
 Toate proiecțiile vor fi însoțite de întâlniri și dialoguri între cineaști și public.

Lungmetrajele românești prezentate în afara competiției sunt Marocco, regizat de Emanuel Pârvu, Metronom, de Alexandru Belc, Balaur, de Octavian Chelaru, Pentru mine tu ești Ceaușescu, de Sebastian Mihăilescu, Miracol, de Bogdan George Apetri, Străjerii Deltei, de Liviu Marghidan, Crai Nou, de Alina Grigore, Imaculat, de Monica Stan și George Chiper-Lillemark și Uneori ninge cu zăpadă, alteori cu întuneric al lui Gabriel de Achim.

Marocco, al doilea lungmetraj regizat de Emanuel Pârvu, cu Șerban Pavlu, Crina Semciuc, Ana Indricău și Tudor Cucu-Dumitrescu în distribuție, a avut premiera mondială în competiția New Directors a Festivalului de Film de la San Sebastián 2021. Producția, care a fost selectată în 2022 în competiții la TIFF, urmărește destinele a două iubiri ce ajung în situații de viață și de moarte, ca urmare a neîncrederii. Este o poveste universală despre responsabilitatea morală a faptelor ce au consecințe fatale.
Marocco, regia Emanuel Pârvu

Acțiunea din Metronom, lungmetrajul de debut al lui Alexandru Belc, recompensat în 2022 în secțiunea Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes cu premiul pentru regie, are loc la începutul anilor '70, când doi liceeni îndrăgostiți scriu scrisori pentru emisiunea "Metronom" de la radio Europa Liberă.
Când familia lui primește aprobarea să plece definitiv din țară, ei știu că trebuie să se despartă, iar ultimele zile împreună devin hotărâtoare pentru întreaga lor viață. Din distribuție fac parte Mara Bugarin, Șerban Lazarovici, Vlad Ivanov, Mihai Călin și Andreea Bibiri.
Metronom, regia Alexandru Belc

Balaur, scris și regizat de Octav Chelaru, cu Mălina Manovici și Alexandru Papadopol în rolurile principale, este inspirat de întâmplări reale.
Lungmetrajul, prezentat anterior în festivaluri din India, Statele Unite și Grecia, are în centru o profesoară care predă Religie la liceu și este căsătorită cu preotul orașului. Ea ajunge să aibă o aventură cu un adolescent, își propune să îl controleze, dar își pierde propriul control în această încercare.

Documentarul Pentru mine tu ești Ceaușescu, regizat de Sebastian Mihăilescu și premiat la festivalurile de profil Doclisboa și Ji.hlava, prezintă mai mulți tineri care participă la un casting pentru un film despre anii de tinerețe ai fostului dictator.
Un melanj experimental documentar-ficțiune, Pentru mine tu ești Ceaușescu e un portret al noii generații în încercarea de a găsi motivația acțiunilor tânărului Nicolae Ceaușescu.

Thrillerul psihologic Miracol, de Bogdan George Apetri - al cărui Neidentificat a câștigat Trofeul ANONIMUL 2021 -, a avut premiera mondială anul trecut, în competiția Orizzonti a Festivalului de Film de la Veneția.
Lungmetrajul, cu Ioana Bugarin și Emanuel Pârvu în rolurile principale, este împărțit în două capitole. În centru stă povestea unei tinere călugărițe care părăsește temporar mănăstirea pentru a rezolva o problemă urgentă. Drumul de întoarcere îi rezervă însă o soartă neașteptată, iar ancheta unui inspector de poliție dezvăluie indicii care conduc spre un posibil miracol.

Filmul de aventuri Străjerii Deltei, de Liviu Marghidan, are o componentă educativă, de conștientizare cu privire la problemele de mediu. Mai mulți copii își petrec vacanța într-o tabără din Delta Dunării, unde învață cum să supraviețuiască în sălbăticie. Când descoperă întâmplător doi braconieri, misiunea lor devine și mai importantă.

Crai Nou, marele câștigător al Festivalului de Film de la San Sebastián 2021, este primul lungmetraj regizat de Alina Grigore. Drama, cu Ioana Chițu, Mircea Postelnicu, Mircea Silaghi și Vlad Ivanov în distribuție, urmează parcursul psihologic al unei fete spre procesul ei de dezumanizare. În timp ce încearcă să plece la studii în București și să scape de presiunile familiei, ea se transformă din victimă în agresor, ca urmare a violențelor la care e supusă.

Recompensat în 2021 la Veneția cu Premiul "Luigi De Laurentis" pentru film de debut, dar și cu alte două trofee în secțiunea Giornate degli Autori, Imaculat, regizat de Monica Stan și George Chiper-Lillemark, o are în centru pe Daria care ajunge, la doar 18 ani, într-o clinică de dezintoxicare pentru a scăpa de dependența de heroină. Inocența ei o salvează de avansurile bărbaților din interior și, surprinzător, ei îi oferă protecție. Tânăra se bucură de atenție, până când află că orice tratament special se plătește pe măsură.

Uneori ninge cu zăpadă, alteori cu întuneric, de Gabriel de Achim, a avut premiera mondială la Tallin Black Nights FF 2021. Lungmetrajul, cu Bogdan Dumitrache, Anca Androne și Luiza Gherghinescu în distribuție, relatează întâmplările prin care trece un regizor care repetă cu actorii pentru un nou proiect. Pune în scenă trauma morții fiicei lui, însă folosirea vieții personale în scop artistic vine cu un preț mare.

Mai multe detalii și programul complet festivalului vor fi anunțate pe parcursul săptămânilor viitoare, pe http://www.festival-anonimul.ro/

Ne puteți urmări pe:
Website | Facebook | Instagram

OTP BANK prezintă ediția a 19-a a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL, eveniment organizat de Fundația Anonimul și Asociația FAMart.
Proiect cultural co-finanțat de Ministerul Culturii, Centrul Național al Cinematografiei, Consiliul Județean Tulcea, Uniunea Cineaștilor din România și Dacin Sara.
Partener principal: Birra Moretti
Parteneri: Groupama, IT Bright Solutions
Cu sprijinul: Green Village, Green Dolphin Camping, Navrom Delta, Gebrüder Weiss, iCover, Evergreen Concept, Film Festival, Domeniile Averesti, Coca-Cola
Văzut de Radio Guerrilla
Parteneri media: Agerpres, Zile și Nopți, Cinemagia, Urban.ro, Libertatea, Films in Frame, Vice, Ziarul Metropolis, LiterNet, IQAds, Smark, Igloo, The Institute, CineFan, MovieNews, All About Romanian Cinema, Munteanu Recomandă, Radio România Cultural, Happy Fish

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus